Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Λαθούρι ( Lathyrus clymenum)


Το λαθούρι ( Lathyrus clymenum) είναι το φυτό από το οποίο παράγεται η φάβα. Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν το φυτό, σίγουρα όμως όλοι γνωρίζουν τη φάβα.


Lathyrus clymenum
 Λαθούρια όμως υπάρχουν πολλών ειδών. Στο
 πολύ καλό ιταλικό site που συχνά σας παραπέμπω, φαίνεται να υπάρχουν 39 είδη! Ένα είδος λαθουριού , το Lathyrus ochrus, είναι και οι παπούλες . 


Lathyrus ochrus
Παπούλες ή ψαρές ή καμπυλιές , λέμε στην Κρήτη το καλλιεργήσιμο φυτό της φωτογραφίας.

Τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μια υπέροχη σαλάτα.Όσοι τις δοκιμάσουν, δεν ξεχνούν τη γεύση τους. Από το τώρα και μετά είναι η εποχή τους. Μαζί με τις αγριαγκινάρες , τα χλωροκούκια ,τα λουμπούνια και τις ελιές, φτιάχνουν ένα πλούσιο μπουφέ που συνοδεύει ιδανικά τη ρακή.
Όπως φαίνεται στο χάρτη (από το ίδιο site) , συναντάται σε όλη τη νότια Ευρώπη και φυσικά σε όλη την Ελλάδα. Δεν το έχω φάει όμως πουθενά αλλού εκτός Κρήτης. Δεν το γνωρίζουν οι υπόλοιποι; Δεν ξέρω αν ήταν κάποτε αυτοφυές το φυτό, σίγουρα όμως είναι καλλιεργήσιμο- και μάλιστα εύκολα- γιατί εδώ το σπέρνουν παντού.
Tις παπούλες παραδοσιακά συνήθιζαν να τις τρώνε σκέτες με αλάτι και λαδόξιδο, αφού έβγαζαν τα εξωτερικά σκληρότερα φύλλα , έκοβαν τα «μουστάκια» τους και τις έκοβαν σε μεγάλα κομμάτια ή ακόμη και ολόκληρες. Tρώγονται και αλάδωτες οπότε δεν λείπουν από το κρητικό εδεσματολόγιο της Καθαράς Δευτέρας, μαζί με τα υπόλοιπα του μπουφέ που αναφέρω παραπάνω!
Τις συνηθίζω και σκέτες, αλλά τις χρησιμοποιώ και μαζί με άλλα λαχανικά σε πλούσιες πράσινες σαλάτες γιατί η υπόπικρη γεύση τους ταιριάζει με όλα τα σαλατικά κατά τη γνώμη μου.
Τελευταία, όταν τις κάνω σκέτες χρησιμοποιώ ελαιόλαδο και βαλσάμικο αντί κοινό ξύδι . Όταν δημοσίευσα τοpost για το πετιμέζι , ο σεφ κ. Γιάννης Αποστολάκης (συνταγές του θα βρείτε εδώ) με συμβούλεψε να φτιάχνω δικό μου «βαλσάμικο» με ανάμειξη κοινού ξιδιού με πετιμέζι, και πραγματικά είναι μια εναλλακτική λύση υπέροχη! Αυτό έκανα και στην παρακάτω απλή σαλάτα μου, που αποτελείται από σκέτες παπούλες.

Η πιο «δημιουργική» εκδοχή (της πρώτης φωτογραφίας), καταναλώθηκε σαν ελαφρύ διαιτητικό πιάτο και ήταν σύνθεση της στιγμής με τα υλικά που υπήρχαν σήμερα στο σπίτι. Άλλες φορές χρησιμοποιώ άλλα χορταρικά . Με χωριάτικο ζεστό ψωμάκι είναι πάντα είναι υπέροχη, αλλά μπορώ να πω ότι ο σημερινός συνδυασμός ήταν από τις ωραιόοτερους!
Υλικά:
5-6 φύλλα μαρούλι
10-12 κλαράκια παπούλες 
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
3-4 καυκαλήθρες (εναλλακτικά 2-3 κλαράκια άνηθο)
Ελάχιστο αλάτι (έχει ο σολομός αρκετό!)
80-100 γραμμάρια καπνιστό σολομό (ή καπνιστή πέστροφα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ντέσιγκ:
2 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιες χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μουστάρδα
Επί το έργον:

Πλένουμε καλά όλα τα πράσινα και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το μαρούλι και τις παπούλες, και ψιλοκόβουμε τις καυκαλήθρες και το κρεμμυδάκι. Αλατίζουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε πιάτο σερβιρίσματος. Κόβουμε το σολομό σε λωρίδες και τον προσθέτουμε.

Χτυπάμε σε ένα βαζάκι τα υλικά του ντρέσιγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:
1) Τα πράσινα λαχανικά που έχω χρησιμοποιήσει σ’ αυτή τη σαλάτα κατά καιρούς είναι: ρόκα, αντίδι, σπανάκι, σταμναγκάθι, μαραθόριζα και αβοκάντο κομμένο σε κύβους
2) Με το σολομό, προτιμούμε στο ντρέσιγκ τα εσπεριδοειδή από το ξύδι. Αν δεν είναι για δίαιτα , αυξάνουμε λίγο το λάδι.
3) Από τις ποσότητες που δίνω προέκυψε ένα μεγάλο πιάτο σαλάτας, μερίδα ενός ατόμου αν καταναλωθεί σαν γεύμα διαίτης. Αρκετό σαν σαλάτα 2-3 ατόμων.
4)Οι φωτογραφίες των φυτών και ο χάρτης είναι από το ιταλικό site που αναφέρω και παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...