Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Βοτανική προσέγγιση για μείωση της χοληστερίνης




Και φτάνει η μέρα που κάθεσαι μπροστά από το γραφείο του γιατρού σου, με τις απαντήσεις των εξετάσεων που έκανες, στα πλαίσια του καθιερωμένου σου check-up, απλωμένες μπροστά σου. ΤΡΟΜΟΣ. Οι τιμές της χοληστερίνης είναι κυκλωμένες με κόκκινο στυλό. 

 Σκέφτεσαι πως μέχρι τώρα η χοληστερίνη σου, σου είχε φερθεί πολύ καλά. Έκανε που και που κάποιο μερεμέτι σε φθαρμένα αγγεία και κύτταρα, βοηθούσε τον οργανισμό σου να συνθέσει χρήσιμες γι' αυτόν ορμόνες, προετοίμαζε την σύνθεση της βιταμίνης D και άλλα πολλά. 

 Να σου θυμίσω πως η χοληστερίνη, που ζει μόνιμα στο ήπαρ, έχει στην δούλεψή της τις δύο ψυχοκόρες της. Δύο λιποπρωτεϊνες που την πηγαινοφέρνουν και κάνουν γενικά όλες τις δουλειές της. Η μία η LDL είναι κακιά και τεμπέλα. Παίρνει την χοληστερίνη σου και την κρύβει μέσα στις αρτηρίες σου οι οποίες σιγά σιγά φράζουν και δημιουργούν αθηρωματικές πλάκες και ακόμα χειρότερα θρόμβους. 

Η άλλη η HDL είναι καλή και πάρα πολύ εργατική. Παίρνει την χοληστερίνη σου από τις αρτηρίες και την πηγαίνει πίσω στο σπίτι της στο ήπαρ που αφού κάνει όλες τις δουλειές της αποβάλλεται. Τι έφταιξε και έχεις ανεβασμένη την κακή χοληστερίνη; 

Ξαφνικά συνειδητοποιείς πως μεγαλώνεις σιγά σιγά και δεν αντέχεις τα τσιγάρα, τα ποτά, και τα ξενύχτια, που η αλήθεια είναι πως έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια. Πηγαίνοντας στη δουλειά μαλώνεις με τον μισό πληθυσμό και αφήνεις τον άλλο μισό για τον γυρισμό. Τρως ότι να ΄ναι, όπου να ΄ναι, ότι ώρα να ΄ναι. Περνάς τις ελεύθερες ώρες σου χωμένος στον καναπέ, καταβροχθίζοντας πατατάκια μπροστά σε μια οθόνη. Ακόμα και όταν πας για ύπνο τα νεύρα σου είναι κρόσια. Σκέφτεσαι ότι δεν πρόλαβες να κάνεις, τα παιδιά, τα οικονομικά τα τα τα..... 

 Σταμάτα όσο είναι καιρός και σκέψου πως δεν προσφέρεις καμιά λύση στα προβλήματά σου ενώ είσαι βυθισμένος στον πανικό και το άγχος. Θυμήσου πως η χοληστερίνη και οι ψυχοκόρες της είναι της προσκολλήσεως, και όσο εσύ δεν αποφασίζεις να αλλάξεις τρόπο ζωής, τόσο οι βίζιτές τους θα γίνονται αρμένικες. 

 Αν τελικά αποφασίσεις να: - ισορροπήσεις την διατροφή και το βάρος σου - να διαχειριστείς με ψυχραιμία το στρες και το άγχος σου - να μετριάσεις το κάπνισμα και το αλκοόλ (είδες πόσο καλή είμαι και δεν σου λέω να το κόψεις) - να ξεσκουριάσεις τις κλειδώσεις σου και να ξαναγνωριστείς με τους μύες του σώματός σου, έχω να σου προτείνω δραστικές λύσεις από το πανάρχαιο φαρμακείο της φύσης. 

Μην περιμένεις να σου πω πως πρέπει να τρέφεσαι μόνο με λαχανικά και φρούτα αλλά καλό θα ήταν να τα αυξήσεις. Σέλινο, καρότο, βρώμη, σκόρδο, είναι οι δικές μου προτάσεις. Τα βοτανικά τσάγια που θα σε βοηθήσουν στον ανένδοτο πόλεμο που κήρυξες στην χοληστερίνη είναι: 
 -τριγωνέλλα (trigonella foenum-graecum L.), η οποία περιέχει μερικά πολύ δραστικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 
 -αγκινάρα (Cynara cardunculus) τα φύλλα της εχουν χολεκριτική δράση η οποία βοηθά την ροή χολής στο ήπαρ. Αυτό μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια . 
 -γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) περιέχει σιλυμαρίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το ήπαρ από τις βλάβες της πολυφαρμακίας και το αναγεννά. 
 -στελλάρια (stellaria media), καθαρίζει το αίμα και τους ιστούς από τις τοξίνες, διαλύει τις πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία, τους λιπαρούς όγκους και τις άχρηστες ουσίες και τα απομακρύνει από το σώμα και βοηθά τον οργανισμό να διαλύσει και να απαλλαγεί από το περιττό λίπος. 
 -ταραξάκο (taraxacum officinale) φυσική πηγή καλίου, ένα ισχυρό διουρητικό και τονωτικό βότανο πολύτιμο για την προστασία του ήπατος. 
 -ροδιόλα (rhodiola rosea), ένα ισχυρό προσαρμογόνο βότανο που θα ισορροπήσει και θα τονώσει το κεντρικό νευρικό σου σύστημα 

Φτιάξε το σχήμα βοτάνων που σου αρέσει πχ τριγωνέλλα+ αγκινάρα+στελλάρια+ροδιόλα ή τριγωνέλλα+γαϊδουράγκαθο+ταραξάκο+ροδιόλα, πρόσθεσε μέλι και πιες 2-3 φλιτζάνια μέσα στην μέρα. 

 Το νου σου όμως αν έχεις οποιαδήποτε πάθηση και λαμβάνεις φάρμακα πάρε συμβουλή βοτανοθεραπευτή διότι δε νομίζω ο γιατρός να γνωρίζει τις αλληλεπιδράσεις βοτάνων-φαρμάκων.

Ειρήνη Παληού βοτανοθεραπεύτρια

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

❤Ειχα πολύ καιρό να περάσω απο την αγαπημένη μπλοκογειτονιά μας.Ειδα φως και είπα ν αφησω ευχες για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία στο σπιτικο σου.❤Εξαιρετική η ανάρτηση σου.

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...