Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού μας στο περιβάλλον. Είναι εκτεθειμένο όσο κανένα άλλο όργανο του σώματος μας τόσο εξωτερικά (ήλιος, αέρας κλπ) όσο και εσωτερικά (ορμόνες, αλλεργίες κλπ). Συνδέεται στενά με το πεπτικό και το αναπνευστικό μας σύστημα. Η σωστή υγιεινή του δέρματος βοηθά στην σωστή λειτουργία όχι μόνο των πνευμόνων και του ήπατος αλλά και όλων των οργάνων του σώματός μας.
Ευτυχώς τις περισσότερες δερματικές παθήσεις τις αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα και έτσι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η ακμή είναι μια δερματική νόσος πολύ διαδεδομένη στους έφηβους.΄
Και ενώ οι περισσότεροι θα ενοχοποιήσουν την έναρξη της εφηβείας και την διατροφή για την εμφάνισή της, η ψυχολογία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Ο κλινικός ψυχολόγος Michael J. Lincoln γράφει στο βιβλίο του Μηνύματα από το σώμα, πως η ακμή είναι μικρές εκρήξεις θυμού. Εσωτερική πάλη και σύγκρουση πρώτον στο να αποδεχτεί και να εκτιμήσει κάποιος τον εαυτό του και δεύτερον να τον προβάλει προς τα έξω χωρίς την προσδοκία της αποδοχής. Με την σειρά τους η απόρριψη, ο θυμός, η πικρία και η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέονται με το ήπαρ και τους πνεύμονες.
Όλα αυτά τα συναισθήματα που βιώνουμε επηρεάζουν την λειτουργία του ήπατος και στην προκειμένη περίπτωση εκδηλώνονται στο δέρμα μας με την μορφή της ακμής.
Ξεκινώντας την θεραπεία της ακμής καλό είναι να έχουμε ξεκινήσει την ενδοσκόπησή μας ώστε η ψυχολογία να είναι με το μέρος μας. Σοφό είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, μιας και τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα σιτηρά΄, αναψυκτικά, λίπη, σοκολάτες κλπ ευθύνονται για πάρα πολλές δερματικές αλλεργίες. Επίσης ένας εργαστηριακός έλεγχος στις τιμές των βιταμινών και ιχνοστοιχείων θα μας δείξει την τυχόν έλλειψη σε βιταμίνες όπως η Α, Ε, Β3, Β6 ή του ψευδαργύρου που βοηθά το ανοσοποιητικό μας και του χρωμίου που βοηθά στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων.
Η φύση μας προσφέρει πολλά βοηθητικά βότανα και ρητίνες ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ακμή.
Καλέντουλα. Το πολυβότανο για τις δερματικές αλλεργίες (αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, στυπτικό, αντιμυκητιακό). Την χρησιμοποιούμε σαν αφέψημα και την προσθέτουμε σε κρέμες ή αλοιφές.
Βόραγο. Ένα βότανο πολύ πλούσιο σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA), ω6 λιπαρά οξέα και λινελαϊκό οξύ. Προσθέτουμε το έλαιο του φυτού σε κρέμες ή αλοιφές και τον φρέσκο χυμό του ως επίθεμα στην πάσχουσα περιοχή.
Κίστος. Το ρόδο των βράχων του οποίου η περιεκτικότητα σε ρητίνη και βιταμίνη C βοηθά στις περισσότερες δερματικές παθήσεις. Το πίνουμε σαν ρόφημα και το προσθέτουμε σε κρέμες ή αλοιφές.
Θυμάρι. Αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό βότανο με εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες. Πλούσιο σε σελήνιο και χρώμιο, καταπολεμά εσωτερικά (αφέψημα) και εξωτερικά (αλοιφή-κρέμα-λοσιόν) την ακμή.
Μελαλεύκη. Το γνωστό σε όλους μας αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου. Ισχυρό αντισηπτικό βοηθά στις περισσότερες δερματικές παθήσεις. Σε συνδυασμό με το βόραγο και την καλέντουλα κάνει θαύματα.
Πρόπολη. Με τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της δράσεις βοηθά όχι μόνο το δέρμα αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό. Χρήση εσωτερικά σαν βάμμα ή εξωτερικά σε αλοιφές και κρέμες.
Βενζόη. Εξαιρετικό τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος, πλούσια σε βενζοϊκό οξύ που δίνει ελαστικότητα στο δέρμα, δρα ως επουλωτικό, και καταπολεμά βακτήρια και μύκητες.
Ρετσίνι. Με ισχυρές αντιμικροβιακές και επουλωτικές ιδιότητες το ρετσίνι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα δερματικά προβλήματα και την επούλωση των πληγών. Χρήση εξωτερική σε σαπούνια, αλοιφές και κρέμες.
Το γάλιο, τα φύλλα της καρυδιάς, η σαρσαπαρίλλα και η τσουκνίδα με την μορφή αφεψήματος θα βοηθήσουν επικουρικά μιας και είναι προσαρμογόνα βότανα και δρουν αντιαλλεργικά και αιμοκαθαριστικά.
Φτιάξτε μια αλοιφή με μερικά από τα παραπάνω βότανα και ρητίνες. Εμπλουτίστε ή και συμπληρώστε την διατροφή σας με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία...μα πάνω από όλα ακούστε τα μηνύματα που σας στέλνει η ψυχή και η καρδιά σας με την μορφή συμπτωμάτων.
--Να θυμάστε πως αν πάσχετε από οποιαδήποτε ασθένεια ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή πάρτε την γνώμη ενός βοτανοθεραπευτή διότι ο γιατρός αποκλείεται να γνωρίζει τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-βοτάνου.
Ειρήνη Παληού Βοτανοθεραπεύτρια
Πηγές και Βιβλιογραφία
https://oliviart-gr.blogspot.com/2013/03/blog-post_29.html
https://retsini.com/.../351-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE...
https://ethnobiomed.biomedcentral.com/.../1746-4269-4-5
Βοτανοθεραπείες Dr James A. Duke
Οδηγός Βοτανοθεραπείας David Hoffmann
Η συνέργεια του Όλον Βασιλική Χασιώτη
Natural Medicine Οδηγός Συμπληρωμάτων διατροφής και Βοτάνων
150 Βότανα για 150 χρόνια ζωής. Κανέλλός Κατσαμπούλας
Μηνύματα από το Σώμα. Narayan Singh Khalsa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου