Είμαστε στο ξεκίνημα της χρονιάς και τα έχουμε "δει" όλα. Κάλπες, λίστες, απεργίες, επιτάξεις, στικάκια, βίλες, βόμβες, μειώσεις, ταξίδια, επιτροπές, νέα κόμματα, διαγραφές, χιόνια, αυξημένο πετρέλαιο, αιθαλομίχλη, αυξήσεις τιμών. Ένα δεν έχουμε δει ακόμα. Τον Έλληνα στο δρόμο.
Αυτόν που ψάχνει για δουλειά, που ανακατεύει όλο το σπίτι για να βρει μπακιράκια να τα βάλει όλα μαζί μπας και πάρει κανά φρατζόλι ψωμί, αυτόν που βασανίζεται καθημερινά από άπληστα αφεντικά, αυτόν που πληρώνει γιατί φοβάται μήπως χάσει αυτά που απόχτησε με αίμα, αυτόν που κυνηγάει τον πελάτη με το τουφέκι.
Αντίθετα βλέπω γεμάτα τραπέζια σε καφετέριες και σε μπουζουξίδικα, τζιπάκια στην άσφαλτο, συνδικαλιστές να κινητοποιούνται χωρίς συνεννόηση, οπαδούς κομμάτων να διαρηγνύουν τα ιμάτια τους, λαμογιές, τελευταία μοντέλα i phone.
Πέσανε λέει από τα σύννεφα με τη νέα δημοσκόπηση που φέρνει Ν.Δ. και
Σα(χλα)μάρα μπροστά από ΤΣΙΡΥΖΑ και Τσιπουρόπαιδο. Και; Δεν το περίμεναν
αυτό τα παλουκάρια; Ο ένας βγαίνει και λέει έξω από το ΝΑΤΟ, ο άλλος
έξω από το ευρώ , ο άλλος έξω από την ευρωζώνη, ο άλλος λέει να
επιβληθεί φόρος στους χριστιανούς, ο άλλος λέει μέσα στην ευρωζώνη, ο
άλλος λέει θα πληρώσουμε το αηδιαστικό χρέος, ο άλλος λέει θα το
διαγράψουμε το χρέος. Κόβουν πίτες, κόβουν βόλτες, κόβουν επιδόματα,
κόβουν μισθούς κι' ένας καλός που να το λέει η περδικούλα του δεν έχει
βρεθεί να τους κόψει τη φόρα ή έστω καμιά σφαλιάρα. Οι μόνοι που κάτι θα
κόψουν κατά πως φαίνεται είναι οι αγρότες την Ελλάδα στη μέση.
Που είναι τελικά οι θιγόμενοι; Οι άνεργοι, οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι απολυμένοι, οι καρκινοπαθείς, οι χήρες, οι ανάπηροι, οι συνταξιούχοι, οι κάτω των 25, οι πάνω των 25, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι ενοικιαστές.
'Αλλοι για Χίο τράβηξαν κι' άλλοι για Μυτιλήνη. Αντί να υπάρχει ένωση, υπάρχει διαχωρισμός χειρότερος από πριν. Οι δυσαρεστημένοι της ΝΔ πήγαν σε ΑΝ.ΕΛ. και Χρυσή Αυγή. Οι δυσαρεστημένοι του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ είναι άφαντο ή μάλλον κάνει πλάτες.
Άλλαξε ο κολιές κι' έγινε βραχιόλι, αλλαξοκολιές σε ταμπέλες κάνει ο κόσμος.
Τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα θα μου πει κάποιος; Τι συμβαίνει στο λαό ξέρει κανείς;
Ο παράδεισος είναι εδώ... Μπροστά στα μάτια μας... Σε κάθε μαγική στιγμή της ζωής, σε καθε λεπτό. Ας ανοίξουμε λοιπόν τα μάτια μας και όλα θα φανερωθούν... Η ζωή ειναι πολύ όμορφη...
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013
Το κυνήγι της δόξας.
"Πολλοί τον πλούτον εμίσησαν, την δόξα ουδείς".
Κάπου την κονόμησε τούτη την κουβέντα ο Ζαφείρης ο λεγόμενος Σοροπάκιας, δεν κατάλαβε ότι πρόκειται περί κούφια αχιβάδα καιτην έκανε πάσα σε όλες τις ψιλοκουβέντες. "Πολλοί τον πλούτον" και "πολλοί τον πλούτον", τάπρηξε τ' αγόρια και τον στενέψανε με τ' άγριο.
-- Τι είναι αυτά που λες ρε βιδέλο;
-- Μα το Χριστό! Τόχω ακούσει από ανθρώπους να πούμε πολύ ξεγυριστικούς περί το αρφάβητο.
Άκου κουβέντα και άκου μυαλό. Νάχης να πούμε μια στέρνα τάλλαρα και να μην τα γουστάρεις αλλά να γοουστάρης να σε γράφουνε οι εφημερίδες ότι δήθεν κάτι έκανες και σούπανε "μπράβο μάγκα!". Την σήμερον ο μαχαλάς το μόνο που τραβάει είναι το ρευστό. Τάχεις; Κουμαντάρεις τον τεμενά κατά το γούστο σου και σε προσκυνάνε μέχρι οι τελωνειακοί. Δεν τάχεις; Πέφτεις στον τενεκέ με το φρόκαλο και κάθεσαι κει δα να τηράς τι ανέμοι φυσάνε από Μπαρμπαριά μεριά!
Τουρτουριστό πρωϊνό να πούμε, έχει κάνει το μπαμπακοκονόμι του ουρανος κι' έπεσε το σύννεφο να ξαπλάρη, φυσάνε κάτι φθινοπωριάτικα μελτεμάκια να σου σηκώνουνε το πετσί και να στο κάνουνε κέντημα κοπανέλι, νότισε η άσφαλτος κι' έγινε το ένα της, μια σιχασιά με τις λάσπες, μαδήσανε τα λελουδικά κι' αφήσανε τις γλάστρες ρέστες από πράσινο, όπου νάναι αδερφάκι μπαίνουνε και κάτι χειμώνες να περνάς μαγκαλλάτα και να ονειρεύεσαι τη φασουλάδα τηναχνιστή, κάθεται το λοιπόν όλη η παρέα ένα γύρο, ανάψανε τα τσιμπούκια τους, ρουφάνε τραγουδιστό τον καφέ τους που τον ανακάτεψε και τον έκανε χαρμάνι με το κριθάρι ο άτιμος ο Φώτης ο καφετζής, λες κι' είναι φυματίκα ο άλλος να πίνη κριθαροζούμι να δυναμώνη, πέρα στα τραπέζια του τοίχου παίζουνε Βομβάη, ταλλαράκι, όλοι πάνε για να κονομήσουνε πρωινάτα, ο Ζαφείρης όμως ο Σοροοπάκιας κάθεται με την συντροφιά του, όλοι κύριοι καλοι να πούμε, λέει τα δικά του και ξαναμασάει τσίκλα την φιλοσοφία του.
--Πολλοί τον πλούτον εμίσησαν...
Δεν πρόκανε να τον μισήση τον πλούτο ο μόρτης ο Ζαφείρης καθόσον ποτές του δεν είχε πλούτον. Στον κόσμο τον σημερινό, το ξέρουνε πια κι' οι πιτσιρήδες, άλλος γεννιέται με τα κομπλέ του και τα σέα του και άλλος έρχεται αδερφάκι ρέστος και ξεβράκωτος και κάνει τράκα από νήπιος να κονομήση το γαλατάκι του. Του Ζαφείρη ο γέρος, καλός άνθρωπος ήτανε, είχε κάπου στο Μεταξοουργείο έναν αραμπά κι' έναν ψαρή, ζάλωνε τον αραμπά στον ψαρή κι' έβγαινε μαχαλά να κάνη κονόμι στην τσάρκα. Τότες μαζευόντουσαν τα κάρα στο Πολυτεχνείο, οδός Τοσίτσα, πέφτανε οι αγαθιάρηδες για τίποτις μεταφορές, κονό΄μαγε ο γέρος τάλλαρα δέκα και είκοσι, όπως γύριζ' η ρόδα, αλλά ήτανε στο σπίτι στόματα έξη και ποδάρια δώδεκα, θέλανε χοντρομπούκια τα στόματα και σόλες τα ποδάρια, τι να σου κάνουνε δέκα τάλλαρα, χώρια που κράταγε δυο για πάρτη του ο γέρος, φούμα να πούμε, καφέ να πούμε και τοκρασάκι ημών το επιούσιον να πούμε, καθόσον ήτανε ποτήρα γερή, σιδεροκόλλητη και έπινε κοντά δώδεκα κουβάδες στην πάρτη του.
Ο Ζαφείρης; Πως; Πήγε μέχρι τετάρτη δημοτικού κι' έκλεψε παστέλι και ξερολούκοουμο κι' αφροστράγαλο με την ψυχή του. Τους τάραξε τους στραγαλάδες από Μεταξουργείο μέχρι λεωφόρο Αλεξάντρας. Μ['ηκε και στον περτροπόλεμο με τις φούσκες, ο ίδιος ο Βέγκας τούσπασε το κεφάλι στον καυγά με τα Πυθαράδικα, μεγάλωσε, είχε τρούπες στην κάλτσα του και πιο πολλές τρούπες στο μυαλό του, καθόσον δεν έστρωνε ο μπαγάσας σε μια δουλειά να βγάλη τίποτις μπακίρια να σταθή ορθός.Από την αλητεία περίμενε προκοπή. Κάνεις προκοπή με την αλητεία; Πρώτα-πρώτα έπιασε τα πανηγύρια και τα παζάρια. Άρχιζε Πρωτοχρονιά, οδός Αιόλου με τη ροκάνα στο χέρι. "Πάρτε κόσμε, εδώ οι μπουναμάδες". κι' έπεφτε στο σεγνό, μακαρόνια ολίγα άνευ σάλτσα και πατσάς νυκτ΄΄ος στον "Μεγαλέξαντρο" ο Ζαφείρης. Μέχρι νάρθουνε Απόκριες να πέση το κομιτάτο να κάνη καρναβάλια και να γίνη "πλήρωμα" στη γκαμήλα και στα βαρελάκια με το χουνί, "ρίξτε ότι έχετε ευχαρίστηση". Και το Πάσχα έσφαζε αρνιά στις γειτονιές και μετά, καλοκαίρι, έβγαινε στην επαρχία στα παζάρια, όλο με κάτι ρουλέτες, να βαράει το βέλος και να παίρνη κάτι μίτζες φτωχές. Ίσα- ίσα δίνονε μια μεροκάμια καμπίσια, να τρως και να μετράς τις μπουκιές μη πέσεις όξω και δε σε φέρη στα ίσα το ψωμοτύρι.
Όταν έκανε ρεπό την εποχή που δεν είχε φτιάξη, μαζευότανε στην Ομόνοια κατά "Αργολίδα" μεριά, έκανε σεργιάνι τους παίχτες, τρακάριζε κανένα κουτσουράκι, έβαζε χέρι στα ξένα πακέτα, και έστρωνε σχέδια. "Θα κάνω. Θα ράνω". Τι θα κάνης ρε τράγο; Πιάνεται η καλή με τα λόγια; Σήμερον τρέχεις σαν τους σαράντα δράκους και δεν βγαίνει καρβέλι, θα βγη με το σχέδιο; Χώρια δηλαδή που ο Ζαφείρης είχε και τ' άλλο. Τον έτρωγε το σορόπι το ερωτιάρικο. Μουστακάκι περισπωμένη, καβουράκι της κλάψας, πανταλόνι μανιάτικο μοιρολόϊ, τσέπη έρημος, ποια να τον κυττάξη τον μάγκα; Έπρεπε να πέση σε ξελιγωμένη για να της φάη πέντε τάλλαρα κι' η ξελιγωμένη νάχη θολούρες στα μάτια.
Ο μεγάλος καημός του Ζαφείρη ήτανε που δεν μπορούσε να κονομήση θήλυ. Έτσι κι' ήτανε μ' όνονα κλέφτης να πούμε, παλληκαράς να πούμε, έτσι κι' είχε μητρώο και παρελθόν, εύκολο θάτανε να πέση στο πετιμέζι και να ζαχαρώση. Ο Ζαφείρης ο Σοροπάκιας δεν έιχε κάνει φυλακή μπήκε στο στρατό. Το ρεζίλι του δηλαδή ήταν δίχως σύνορα. Την σήμερον, έτσι και βγης μέσ' την πιάτσα και δε δείξης τα κιτάπια σου να τα δη ο άλλος με τη μαβιά τη βούλα και να καταλάβη ότι έκανες τη θητεία σου στου Αβέρωφ παιδί και στις Αγροτικές μεγάλος, τι βάρος θα σου δώση; "Ψευτόμαγκα" θα σε πη και θα σε στείλη να του πάρης τσιγάρα. Κι' η γυναίκα σε τι καράτια θα σ' εχτιμήση; "Τι έχει κάνει ο κύριος; Κορόϊδο είναι". "Εν τάξει! Πέτα του ένα χαμόγελο να τόχη και να παίζη τας ημέρας αργίας".
Λόγω ανατροφή, ο μπαμπάς του είχε αραμπά ιωτα χι, δεν του πήγαινε του Ζαφείρη να πέσει στη λακκούβα με τον ασβέστη. Μαγκιά; Και φτώχεια και τα πάντα παρακαλώ. Αλλά κόντρα στο νόμο, να σε τραβάνε οι μαύροι και να σου παίρνουνε τ' αποτύπωμα, να σε βάλουνε να παίξης πιανάκι που λένε, όχι. θα μου πης κι' άλλοι μόρτες είναι από τζάκι, δεν βγήκανε όλοι από φουφού! Ο καθένας ρολάρει το δρόμο που του κάνει γούστο. Να πάη μέσα δεν τόθελε ο Ζαφείρης και κάθε φορά που του κάνανε και κουβέντα για πονηρό, έπιανε γωνιά, μπατζανέμι και έκανε το κορόϊδο. "Εγώ όχι".
Αυτός όχι, αλλά έτσι με στίψη στην τσέπη, πως θα διπλαρώση γυναίκα; Να πάρη μια με το τσέρκι στην κεφάλα εύκολο ήτανε βέβαια, καθόσον η πάσα γκόμενα έτσι και της τάξης γάμο, γίνεται αμέσως Κασσιανή και τραγουδάει κάτι μετάνοιες που σου σηκώνουνε το μαλλί κι' ας είσαι και κουκί φαλακρός. Τέτοια όμως δεν την ήθελε ο Ζαφείρης. Αυτός ήθελε γυναικάκι τροφαντό, καραμελάτο και χρωματιστό, να το παίρνει υπομάλης και να βγαίνη λεωφόρος Πανεπιστημίου και να κάνη τράκες στο πεζοδρόμιο. Κι΄οι γκόμενες να πούμε, τέτοια κατηγορία τον κυττάζανε και σπάγανε πλάκα με την έμφάνα του. Μέχρι που τον φουμάρανε φούντα. "Πάρε τάλλαρο να γυαλίσης το παπούτσι σου κατρέφτη και να δης μέσα τη μάπα σου να γελάσης πολύ". Τώρα πως έγινε με τον ιππόδρομο και κονόμησσε τάλλαρα χίλια και βάλε είναι να πούμε στην τύχη του πάσα ένα. Διότι τον "Μπουγιούρμπ" δεν τένε παίζει κανείς και τούρχεται του Ζαφείρη η τρέλλα του καβαλητή. Τον φορτώνει εικοσάρια δύο και έρχεται πρώτος ο γάϊδαρος και του φέρνει χίλια τετρακόσια στο δεκάρικο. Τα ματσώνει ο Ζαφείρης ο Σοροπάκιας και Δευτέρα πρωί πάει στο ράφτη και στα μαγαζά. Πέμπτη βραδάκι είναι πια φιγουρινάτος και μπαίνει στην "Αργολίς" μέγας είσαι Κύριε! Τον κόβουνε οι άλλοι και τρίβουνε τα μάτια τους.
--Διάρρηξη έκανες;
Καμαρώνει το Ζαφειράκι, έχει και κάπου τάλλαρα διακόσα περίσσευμα, πάνε, τρώνε, πίνουνε, ακούνε μπουζούκι και λέει ο Σταύρος ο Αλλοίθωρος.
--Πάμε να ρίξουμε καμμιά κοκκαλιά Αγίου Κωστανίνου;
Πάρολι η τύχη, φέρνει δυο βόλτες όλη την κουβέντα και κονομάει δώδεκα χιλιάρικα ο μόρτης ο Ζαφείρης. Τα τσεπιάζει και αμολάει. Να τα πάντα του καλά, άμα σε θέλει ο Θεός τι τον φοβάσαι το διάολο; Πάνω στις δόξες του γνωρίζει και τη Δήμητρα που τη λέγανε Σούζυ.
Εδώ είναι που ξεκίνησε να δαγκώσει το σκυλόψαρο ο Σοροπάκιας. Πίνουνε κάτι μπουκάλια, ακούνε κάτι πεννιές, φουμάρουνε κάτι τσιγάρα και το πρωί πάει στο τσαρδί του, φουλ ερωτευμένος μέχρι που δεν του κόλλαγε ύπνος, είχε και έντομα. Στο μαγέρικο, οδός Αθηνάς, τον ζυγώνει να του βγάλη τα ντούκα ο Σταύρος.
-- Τρελλός είσαι ρε; Τη Δήμητρα να πούμε, την πολιορκήσανε πιο πολύ κι' άπ' την Τρίπολη. Δεν πέφτει αδερφάκι καθόσον, άσε που είναι ξύπνια, έχει και τη λαμαρίνα της ζουπηγμένη.
-- Δηλαδή;
-- Θέλει γκόμενο ένδοξο. Νάχη κάνει τους φόνους του, νάχη το παρελθόν του, νάναι στο εν τάξει, να ξηγιέται και σίδερο σε ώρα ανάγκη.Εσένα τι θα σε κάνη; Που γύριζες στα πανηγύρια και ντυνόσουνα φακιράκι να κονομήσης δίφραγκο;
Εδώ πάνω ξαναθυμήθηκε ο Ζαφείρης τη μεγάλη κουβέντα. "Τον πλούτον πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς!". Για δες ρε τι δίκιο έχουνε οι φιλόσοφοι να πούμε! Μεγάλη παρόλα. Να! Τώρα! Μάτσα στην τσέπη του τα χιλιάρικα και η Δήμητρα, η Σούζυ δηλαδή, ούτε που θέλει να τον στείλη για φτύσιμο!
-- Κι' εφόσον λέω ν' ανοίξω κατάστημα, διαμαρτυρήθηκε.
-- Έτσι και γουστάρηζε κατάστημα είχε έξη κι' ένα μικρό για πάρτη της.
Δύσκολα τα πράματα. Μια Σούζυ να τρακάρεις στο σοκάκι σου και να στρίβη να μη σ' ανταμώση. Στέναξ' ο Ζαφείρης και πήγε κατά Ζάππειο να πορπατήση στο μοναχικό του. Κάθησε και σε παγκάκι κι' έπεσε στο συλλογικό.
Ο Μανώλης ο Χλέμπουρας είχε φώνή και από την μαγκιά έπεσε στο άζμα και φοράει σήμερα κάτι στενάχωρα, ίσαμε ένα ταψάκι το ένα ολόχρυσα στο κάθε δάχτυλο. Νάχε φων΄΄η φινόταν ένδοξος ο Σοροπάκιας, αλλά φωνή που να την βρης; Σάμπως πουλάνε στου Μαγγιώρου και Ρουσσόπουλου; Ο Φάνης ο Τάχτος είχε ποδάρια και πλεμόνες κι' έπεσε στο φουτμπώλ κι' έγινε αδερφέ μου ένα σεντερφοράκι που τον γράφουνε οι φημερίδες και βάζουνε και τη μάπα του και σηκώνεται το γήπεδο στο ποδάρι. Κονομάει γκόμενες και περνάει ζαχαρωτό. Νάχε ποδάρια και πλεμόνες, πάγαινε να παίξη κι' ο Ζαφείρης, αλλά πούντα; Έτσι ο άλλος σε παίρνει να σε γράψη στην εφημερίδα; Ο Στέλιος ο Άρπας, κουστουμάς ήτανε, πούλαγε ρετάλια για κοστούμια Εγγλέζικα στα κορόϊδα και βφήκε στο θέατρο και χάλασε κόσμο, μέχρι που γίνηκε κωμικάρα και τον καμαρώνουνε η γαλαρία και πάνε και θέλουνε αυτόνε μονάχα και σήμερον είναι μέγας και τρανός μέχρι που έχει Φιατάκι δικό του. Νάχε ταλέντο και τούτος, μάλιστα, αλλά την σήμερον το ταλέντο βρίσκεται; Πουθενά δεν βρίσκεται και μονάχα κάτι που γράφουνε περί βαρύτητα και κάτι σαχλάκηδες που κάνουνε το σοφό κι' είναι κουνουπίδες ξεγυρισμένες τ' ανακαλύπτουνε και σου κάνουνε κριτική κι' άμα τους λες όχι, πολύ τους κακοφαίνεται και ορκίζπυνται "να φάω τα κόκκαλα του μπαμπά θα τον εξουθενώσω εγώ αυτόν ουϊστ!".
Στο ποδαράτο και στο γυρισμό, τα ξανάβαλε ράφι ο Ζαφείρης και του 'ρχότανε να κλάψη μέσα στην όδός Σταδίου.
"Χάνω τη Σούζυ ρε μάγκες κι' είμαι πια να με πάρη ο Χατζηδάκις και να με κάνη παιδί της απερπισίας"
Δύσκολο πράμα να ξεκινήσης να φας πέντε κουταλιές δόξα και να μην έχης μαγιά. Το βράδυ τάπινε απέναντι από τη Δήμητρα ο Ζαφείρης, άφηνε κάτι εξατμήσεις στεναγμικές, σήκωνε το ποτήρι του "εις υγείαν σας, ο Θεός στο καλό" κι' ούτε που γύρισε να τον φεγγιτιάση η μικρά, λες και χτες δεν γλεντάγανε παρέα και δεν τον ήξερε μήτε στο παραύπνι της.
-- Θα φάω το πηρούνι, έκανε ο Σοροπάκιας του Σταύρου πούχε ανθιστή τα τάλλαρα κι' είχε γατζώσει ρεμούλκα.
-- Και τι βγαίνει; Όποιος τρώει πηρούνι βγάζει σύρμα.
-- Μα δεν με κόβει καθόλου.
-- Τι να κόψη από σένα ρε τίποτα; Κι' άμα σε βλεφαριάση και σε ανθιστή θα σιχαθή το αντρικό φύλο.
Ο Ζαφείρης τσατίστηκε.
-- Και τι πρέπει να κάνω να με κυττάξη η γκόμενα; α σκοτώσω το θεριό σαν τον Αγιώργη;
-- Να σε γράψουνε οι εφημερίδες. Να κάνης κάτι μεγάλο. Καυγά να πούμε. Μπούκα σε Τράπεζα να πούμε. Ξάφρα σε χρυσοχοείο να πούμε. Χοντρό λαθραίο να πούμε. Ένα σωρό φτιάξες έχει η πλάση, δε βρίσκεις μια να κάνης καριέρα;
-- Κι' άμα κάνω τέτοια θα με κλείσουνε πίσω από το κάγκελο και δεν θα τη βλέπω ατη Δήμητρα.
-- Ναι αλλά θα πέσης στο καλαθάκι με τη δόξα. Όπερ βγαίνεις σε δυο - τρία χρόνια και δε δείχνουνε με το μεσανό δάχτυλο. Ο μάγκας την ξανθαίνει την περούκα και ξέρει καλά τη δουλειά του. Και τότε θα δης πως πέφτουνε σταρίθρες τα γκομενάκια.
Όλη τη νύχτα το συλλογιζότανε το λόγο του Σταύρου ο μόρτης ο Ζαφείρης και το πρωί βγήκε με την απόφα μέσα του.
"Δε γίνεται πρέπει να ξεχωρίσουμε αλλιώς με βλέπω στο σύρμα να κλάνω το χελιδονάκι το φετεινό το κοροϊδάτο".
Το ζύγιασε στο ίσο και στο ξύκικο, τα λογάριασε καλά και άσκημα, και το πρωί, οδός Πειραιώς πήγε και βρήκε τον Καλέμη τον διαρρήκτη με την ελιά στη μύτη.
-- Μάγκα μου, έκαν' ο Καλέμης, εγώ για τραβηχτική δεν είμαι. Διότι μ' έχουνε στο κυάλι η Ασφάλεια και με προσέχουνε και άσε που ξέρουνε πια πως μπουκάρω κι' άμα γίνη κακό, θα με πιάσουνε με τα μπιγκουτιά αμέσως και θα με τραβήξουνε.
-- Και πως γένεται;;
-- Δουλειά υπάρχει αλλά να την προχωρήσης μόνος σου.
-- Ρολάρηζε.
-- Θα έχω το μισό από το σανό;;
-- Τον έπιασες.
-- Ειν' ένα μαγαζάκι οδός Καλαμιώτου. Τσακάει πράμα καθόσον και νταραβερίζεσαι με γυναικεία και πας σήμερον ο νταραβέρης με γυναικείο είδος ματσώνεται καλώς.
-- Μάσ'τα!
-- Ο αγαθός τ' αφήνει όλα στο μπεζαχτά και κάθε Παρασκευή τα κάνει μασούρι και τα τρέχει στην Τράπεζα. Η μπούκα γίνεται από το φεγγίτη.
Έβαλε κάτω το μολ΄΄υβι και σχεδίασε το επιτελικό του ο Καλέμης, πάνου στο μάρμαρο για να σβηστούνε και να μην έχουνε αποδείξεις. Έτσι μπαίνουνε, εκεί το σουρτάρι, θα τ' ανοίξης με το αηδόνι αμέσως, θα τσεπώσεις, έτσι βγαίνουνε και κύττα μην αφήσης τίποτις δάχτυλα, πάρε έ΄νά ζευγαράκι γάντι γιατρικό να κάνης τη δουλειά σου. Κι' επειδής και δεν ήτανε μαρκαρισμένος ο Ζαφείρης, πάλε θα έκανε καλά τη φτιάξη του και κανένας δε θάπεφτε στο πονηρό περί το πρόσωπό του.
Τρεις μέρες τον κατατόπιζε ο Καλέμης και την τέταρτη είχε γίνει πια ξεφτέρι να το βάλης σ' Επιτάφιο και να κάνη μπαμ, ο Ζαφείρης. Το λοιπόν νυχτιάτικα, έπεσε στην οδός Καλαμιώατου, πήδησε στη στοά, άφησε νάρθει η ώρα με τους βουρδούλακες και σκαρφάλωσε στο φεγγίτη. Δυσολεύτηκε λιγάκι στο πέρασμα, καθόσον πρωτάρα και αμάθητος, αλλά τα κατάφερε. Νάσου πρίμα το σουρτάρι με το ρευστό, έβγαλε το αηδόνι και τόχωσε στην κλειδαριά.
Καλά δούλευε αλλά τ' αηδόνι το άτιμο άμα δεν το ξέρης πιάνει να κελαϊδήση και σε κάνει ρεζίλι καλά καθούμενα. Φαίνεται το λοιπόν ότι κάτι άκουσε ο φύλακας της στοάς και κάτι πονηρεύτκε, γιατί κει δα που είχε πέσει στη λάκκα με τον ιδρώτα ν' ανοίξη το ρημαδοσούρταρο, να κι' έρχουνται κάτι φώτα κλεφτοφαναράτα και να κάτι στολάτοι στο άνοιγμα.
-- Στοπ!
Ο Ζαφείρης πιάστηκε στο φτιάξιμο απάνω. Τον αγκωνιάσανε και τον τραβήξανε στο Τμήμα. Κακώς πριν τελειώση τη δουλίτσα του και κακώς που ήτανε και το πρώτο του. Από την άλλη πάλε μεριά όμως χαμογέλαγε. "Αύριο", σκεφτότανε, "θα με γράψουν οι φημερίδες: " Συνελήφθη ο Ζαφείριος Κρατόπουλος διότι κ.λ.π. κ.λ.π.". Θα δη η Δήμητρα και όσο νάναι θα μ' εχτιμήση. Μεγάλη δουλειά η ζημιά αλλά και μεγάλο το κέρδος. Δεν θα με πούνε πια μήτε κορόϊδο μήτε ότι δεν κοτάω".
Κι' έπεσε και κοιμήθηκε, ωραίος κι' ευτυχής και μακάριος, ε ρε τι καλά πούναι νάσαι κακοποιός. Τουρχότανε καικείνο το δασκαλίστικο στο μυαλό "πολλοί τον πλούτον εμίσησαν" και χαμογέλαγε αδερφάκι μου, λες και του καθάριζεις μούσμουλα.
Το μεσημέρι πήρε όλες τις εφημερίδες στο κρατητήριο ο Ζαφείρης. Άνοιξε να δη το μεγάλο νέο που θα τον έκανε ένδοξο. Και το είδε και πάγωσε. Γιατί φαίνεται κάτι λάθος είχε γίνει και γράφανε τα φύλλα "Συνελήφθη ο Πορφύριος Πρανόπουλος διότι κ.λ.π.".
Λάθος τ' όνομα και κρίμα που πάει χαμένη η δόξα. Άμα είσαι άτυχος αδερφάκι δένεσαι με την ατυχία κόμπο και πάτε μαζί μέχρι τέρμα. Πορφύριος Πρανόπουλος αντίς Ζαφείριος Κρατόπουλος. Να βράσω τα γράμματα κι' αυτούς που τα ξέρουνε, άμα γί΄νουνται τέτοια λάθη που αδικάνε τον κόσμο.
Αλλά σάμπως και νοιάζεται κανένας από τους μεγάλους άμα αδικιέται κανένας φουκαράς; Σάμπως νοιάζεται η άτιμη κενωνία;...
Νίκος Τσιφόρος.
Κάπου την κονόμησε τούτη την κουβέντα ο Ζαφείρης ο λεγόμενος Σοροπάκιας, δεν κατάλαβε ότι πρόκειται περί κούφια αχιβάδα καιτην έκανε πάσα σε όλες τις ψιλοκουβέντες. "Πολλοί τον πλούτον" και "πολλοί τον πλούτον", τάπρηξε τ' αγόρια και τον στενέψανε με τ' άγριο.
-- Τι είναι αυτά που λες ρε βιδέλο;
-- Μα το Χριστό! Τόχω ακούσει από ανθρώπους να πούμε πολύ ξεγυριστικούς περί το αρφάβητο.
Άκου κουβέντα και άκου μυαλό. Νάχης να πούμε μια στέρνα τάλλαρα και να μην τα γουστάρεις αλλά να γοουστάρης να σε γράφουνε οι εφημερίδες ότι δήθεν κάτι έκανες και σούπανε "μπράβο μάγκα!". Την σήμερον ο μαχαλάς το μόνο που τραβάει είναι το ρευστό. Τάχεις; Κουμαντάρεις τον τεμενά κατά το γούστο σου και σε προσκυνάνε μέχρι οι τελωνειακοί. Δεν τάχεις; Πέφτεις στον τενεκέ με το φρόκαλο και κάθεσαι κει δα να τηράς τι ανέμοι φυσάνε από Μπαρμπαριά μεριά!
Τουρτουριστό πρωϊνό να πούμε, έχει κάνει το μπαμπακοκονόμι του ουρανος κι' έπεσε το σύννεφο να ξαπλάρη, φυσάνε κάτι φθινοπωριάτικα μελτεμάκια να σου σηκώνουνε το πετσί και να στο κάνουνε κέντημα κοπανέλι, νότισε η άσφαλτος κι' έγινε το ένα της, μια σιχασιά με τις λάσπες, μαδήσανε τα λελουδικά κι' αφήσανε τις γλάστρες ρέστες από πράσινο, όπου νάναι αδερφάκι μπαίνουνε και κάτι χειμώνες να περνάς μαγκαλλάτα και να ονειρεύεσαι τη φασουλάδα τηναχνιστή, κάθεται το λοιπόν όλη η παρέα ένα γύρο, ανάψανε τα τσιμπούκια τους, ρουφάνε τραγουδιστό τον καφέ τους που τον ανακάτεψε και τον έκανε χαρμάνι με το κριθάρι ο άτιμος ο Φώτης ο καφετζής, λες κι' είναι φυματίκα ο άλλος να πίνη κριθαροζούμι να δυναμώνη, πέρα στα τραπέζια του τοίχου παίζουνε Βομβάη, ταλλαράκι, όλοι πάνε για να κονομήσουνε πρωινάτα, ο Ζαφείρης όμως ο Σοροοπάκιας κάθεται με την συντροφιά του, όλοι κύριοι καλοι να πούμε, λέει τα δικά του και ξαναμασάει τσίκλα την φιλοσοφία του.
--Πολλοί τον πλούτον εμίσησαν...
Δεν πρόκανε να τον μισήση τον πλούτο ο μόρτης ο Ζαφείρης καθόσον ποτές του δεν είχε πλούτον. Στον κόσμο τον σημερινό, το ξέρουνε πια κι' οι πιτσιρήδες, άλλος γεννιέται με τα κομπλέ του και τα σέα του και άλλος έρχεται αδερφάκι ρέστος και ξεβράκωτος και κάνει τράκα από νήπιος να κονομήση το γαλατάκι του. Του Ζαφείρη ο γέρος, καλός άνθρωπος ήτανε, είχε κάπου στο Μεταξοουργείο έναν αραμπά κι' έναν ψαρή, ζάλωνε τον αραμπά στον ψαρή κι' έβγαινε μαχαλά να κάνη κονόμι στην τσάρκα. Τότες μαζευόντουσαν τα κάρα στο Πολυτεχνείο, οδός Τοσίτσα, πέφτανε οι αγαθιάρηδες για τίποτις μεταφορές, κονό΄μαγε ο γέρος τάλλαρα δέκα και είκοσι, όπως γύριζ' η ρόδα, αλλά ήτανε στο σπίτι στόματα έξη και ποδάρια δώδεκα, θέλανε χοντρομπούκια τα στόματα και σόλες τα ποδάρια, τι να σου κάνουνε δέκα τάλλαρα, χώρια που κράταγε δυο για πάρτη του ο γέρος, φούμα να πούμε, καφέ να πούμε και τοκρασάκι ημών το επιούσιον να πούμε, καθόσον ήτανε ποτήρα γερή, σιδεροκόλλητη και έπινε κοντά δώδεκα κουβάδες στην πάρτη του.
Ο Ζαφείρης; Πως; Πήγε μέχρι τετάρτη δημοτικού κι' έκλεψε παστέλι και ξερολούκοουμο κι' αφροστράγαλο με την ψυχή του. Τους τάραξε τους στραγαλάδες από Μεταξουργείο μέχρι λεωφόρο Αλεξάντρας. Μ['ηκε και στον περτροπόλεμο με τις φούσκες, ο ίδιος ο Βέγκας τούσπασε το κεφάλι στον καυγά με τα Πυθαράδικα, μεγάλωσε, είχε τρούπες στην κάλτσα του και πιο πολλές τρούπες στο μυαλό του, καθόσον δεν έστρωνε ο μπαγάσας σε μια δουλειά να βγάλη τίποτις μπακίρια να σταθή ορθός.Από την αλητεία περίμενε προκοπή. Κάνεις προκοπή με την αλητεία; Πρώτα-πρώτα έπιασε τα πανηγύρια και τα παζάρια. Άρχιζε Πρωτοχρονιά, οδός Αιόλου με τη ροκάνα στο χέρι. "Πάρτε κόσμε, εδώ οι μπουναμάδες". κι' έπεφτε στο σεγνό, μακαρόνια ολίγα άνευ σάλτσα και πατσάς νυκτ΄΄ος στον "Μεγαλέξαντρο" ο Ζαφείρης. Μέχρι νάρθουνε Απόκριες να πέση το κομιτάτο να κάνη καρναβάλια και να γίνη "πλήρωμα" στη γκαμήλα και στα βαρελάκια με το χουνί, "ρίξτε ότι έχετε ευχαρίστηση". Και το Πάσχα έσφαζε αρνιά στις γειτονιές και μετά, καλοκαίρι, έβγαινε στην επαρχία στα παζάρια, όλο με κάτι ρουλέτες, να βαράει το βέλος και να παίρνη κάτι μίτζες φτωχές. Ίσα- ίσα δίνονε μια μεροκάμια καμπίσια, να τρως και να μετράς τις μπουκιές μη πέσεις όξω και δε σε φέρη στα ίσα το ψωμοτύρι.
Όταν έκανε ρεπό την εποχή που δεν είχε φτιάξη, μαζευότανε στην Ομόνοια κατά "Αργολίδα" μεριά, έκανε σεργιάνι τους παίχτες, τρακάριζε κανένα κουτσουράκι, έβαζε χέρι στα ξένα πακέτα, και έστρωνε σχέδια. "Θα κάνω. Θα ράνω". Τι θα κάνης ρε τράγο; Πιάνεται η καλή με τα λόγια; Σήμερον τρέχεις σαν τους σαράντα δράκους και δεν βγαίνει καρβέλι, θα βγη με το σχέδιο; Χώρια δηλαδή που ο Ζαφείρης είχε και τ' άλλο. Τον έτρωγε το σορόπι το ερωτιάρικο. Μουστακάκι περισπωμένη, καβουράκι της κλάψας, πανταλόνι μανιάτικο μοιρολόϊ, τσέπη έρημος, ποια να τον κυττάξη τον μάγκα; Έπρεπε να πέση σε ξελιγωμένη για να της φάη πέντε τάλλαρα κι' η ξελιγωμένη νάχη θολούρες στα μάτια.
Ο μεγάλος καημός του Ζαφείρη ήτανε που δεν μπορούσε να κονομήση θήλυ. Έτσι κι' ήτανε μ' όνονα κλέφτης να πούμε, παλληκαράς να πούμε, έτσι κι' είχε μητρώο και παρελθόν, εύκολο θάτανε να πέση στο πετιμέζι και να ζαχαρώση. Ο Ζαφείρης ο Σοροπάκιας δεν έιχε κάνει φυλακή μπήκε στο στρατό. Το ρεζίλι του δηλαδή ήταν δίχως σύνορα. Την σήμερον, έτσι και βγης μέσ' την πιάτσα και δε δείξης τα κιτάπια σου να τα δη ο άλλος με τη μαβιά τη βούλα και να καταλάβη ότι έκανες τη θητεία σου στου Αβέρωφ παιδί και στις Αγροτικές μεγάλος, τι βάρος θα σου δώση; "Ψευτόμαγκα" θα σε πη και θα σε στείλη να του πάρης τσιγάρα. Κι' η γυναίκα σε τι καράτια θα σ' εχτιμήση; "Τι έχει κάνει ο κύριος; Κορόϊδο είναι". "Εν τάξει! Πέτα του ένα χαμόγελο να τόχη και να παίζη τας ημέρας αργίας".
Λόγω ανατροφή, ο μπαμπάς του είχε αραμπά ιωτα χι, δεν του πήγαινε του Ζαφείρη να πέσει στη λακκούβα με τον ασβέστη. Μαγκιά; Και φτώχεια και τα πάντα παρακαλώ. Αλλά κόντρα στο νόμο, να σε τραβάνε οι μαύροι και να σου παίρνουνε τ' αποτύπωμα, να σε βάλουνε να παίξης πιανάκι που λένε, όχι. θα μου πης κι' άλλοι μόρτες είναι από τζάκι, δεν βγήκανε όλοι από φουφού! Ο καθένας ρολάρει το δρόμο που του κάνει γούστο. Να πάη μέσα δεν τόθελε ο Ζαφείρης και κάθε φορά που του κάνανε και κουβέντα για πονηρό, έπιανε γωνιά, μπατζανέμι και έκανε το κορόϊδο. "Εγώ όχι".
Αυτός όχι, αλλά έτσι με στίψη στην τσέπη, πως θα διπλαρώση γυναίκα; Να πάρη μια με το τσέρκι στην κεφάλα εύκολο ήτανε βέβαια, καθόσον η πάσα γκόμενα έτσι και της τάξης γάμο, γίνεται αμέσως Κασσιανή και τραγουδάει κάτι μετάνοιες που σου σηκώνουνε το μαλλί κι' ας είσαι και κουκί φαλακρός. Τέτοια όμως δεν την ήθελε ο Ζαφείρης. Αυτός ήθελε γυναικάκι τροφαντό, καραμελάτο και χρωματιστό, να το παίρνει υπομάλης και να βγαίνη λεωφόρος Πανεπιστημίου και να κάνη τράκες στο πεζοδρόμιο. Κι΄οι γκόμενες να πούμε, τέτοια κατηγορία τον κυττάζανε και σπάγανε πλάκα με την έμφάνα του. Μέχρι που τον φουμάρανε φούντα. "Πάρε τάλλαρο να γυαλίσης το παπούτσι σου κατρέφτη και να δης μέσα τη μάπα σου να γελάσης πολύ". Τώρα πως έγινε με τον ιππόδρομο και κονόμησσε τάλλαρα χίλια και βάλε είναι να πούμε στην τύχη του πάσα ένα. Διότι τον "Μπουγιούρμπ" δεν τένε παίζει κανείς και τούρχεται του Ζαφείρη η τρέλλα του καβαλητή. Τον φορτώνει εικοσάρια δύο και έρχεται πρώτος ο γάϊδαρος και του φέρνει χίλια τετρακόσια στο δεκάρικο. Τα ματσώνει ο Ζαφείρης ο Σοροπάκιας και Δευτέρα πρωί πάει στο ράφτη και στα μαγαζά. Πέμπτη βραδάκι είναι πια φιγουρινάτος και μπαίνει στην "Αργολίς" μέγας είσαι Κύριε! Τον κόβουνε οι άλλοι και τρίβουνε τα μάτια τους.
--Διάρρηξη έκανες;
Καμαρώνει το Ζαφειράκι, έχει και κάπου τάλλαρα διακόσα περίσσευμα, πάνε, τρώνε, πίνουνε, ακούνε μπουζούκι και λέει ο Σταύρος ο Αλλοίθωρος.
--Πάμε να ρίξουμε καμμιά κοκκαλιά Αγίου Κωστανίνου;
Πάρολι η τύχη, φέρνει δυο βόλτες όλη την κουβέντα και κονομάει δώδεκα χιλιάρικα ο μόρτης ο Ζαφείρης. Τα τσεπιάζει και αμολάει. Να τα πάντα του καλά, άμα σε θέλει ο Θεός τι τον φοβάσαι το διάολο; Πάνω στις δόξες του γνωρίζει και τη Δήμητρα που τη λέγανε Σούζυ.
Εδώ είναι που ξεκίνησε να δαγκώσει το σκυλόψαρο ο Σοροπάκιας. Πίνουνε κάτι μπουκάλια, ακούνε κάτι πεννιές, φουμάρουνε κάτι τσιγάρα και το πρωί πάει στο τσαρδί του, φουλ ερωτευμένος μέχρι που δεν του κόλλαγε ύπνος, είχε και έντομα. Στο μαγέρικο, οδός Αθηνάς, τον ζυγώνει να του βγάλη τα ντούκα ο Σταύρος.
-- Τρελλός είσαι ρε; Τη Δήμητρα να πούμε, την πολιορκήσανε πιο πολύ κι' άπ' την Τρίπολη. Δεν πέφτει αδερφάκι καθόσον, άσε που είναι ξύπνια, έχει και τη λαμαρίνα της ζουπηγμένη.
-- Δηλαδή;
-- Θέλει γκόμενο ένδοξο. Νάχη κάνει τους φόνους του, νάχη το παρελθόν του, νάναι στο εν τάξει, να ξηγιέται και σίδερο σε ώρα ανάγκη.Εσένα τι θα σε κάνη; Που γύριζες στα πανηγύρια και ντυνόσουνα φακιράκι να κονομήσης δίφραγκο;
Εδώ πάνω ξαναθυμήθηκε ο Ζαφείρης τη μεγάλη κουβέντα. "Τον πλούτον πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς!". Για δες ρε τι δίκιο έχουνε οι φιλόσοφοι να πούμε! Μεγάλη παρόλα. Να! Τώρα! Μάτσα στην τσέπη του τα χιλιάρικα και η Δήμητρα, η Σούζυ δηλαδή, ούτε που θέλει να τον στείλη για φτύσιμο!
-- Κι' εφόσον λέω ν' ανοίξω κατάστημα, διαμαρτυρήθηκε.
-- Έτσι και γουστάρηζε κατάστημα είχε έξη κι' ένα μικρό για πάρτη της.
Δύσκολα τα πράματα. Μια Σούζυ να τρακάρεις στο σοκάκι σου και να στρίβη να μη σ' ανταμώση. Στέναξ' ο Ζαφείρης και πήγε κατά Ζάππειο να πορπατήση στο μοναχικό του. Κάθησε και σε παγκάκι κι' έπεσε στο συλλογικό.
Ο Μανώλης ο Χλέμπουρας είχε φώνή και από την μαγκιά έπεσε στο άζμα και φοράει σήμερα κάτι στενάχωρα, ίσαμε ένα ταψάκι το ένα ολόχρυσα στο κάθε δάχτυλο. Νάχε φων΄΄η φινόταν ένδοξος ο Σοροπάκιας, αλλά φωνή που να την βρης; Σάμπως πουλάνε στου Μαγγιώρου και Ρουσσόπουλου; Ο Φάνης ο Τάχτος είχε ποδάρια και πλεμόνες κι' έπεσε στο φουτμπώλ κι' έγινε αδερφέ μου ένα σεντερφοράκι που τον γράφουνε οι φημερίδες και βάζουνε και τη μάπα του και σηκώνεται το γήπεδο στο ποδάρι. Κονομάει γκόμενες και περνάει ζαχαρωτό. Νάχε ποδάρια και πλεμόνες, πάγαινε να παίξη κι' ο Ζαφείρης, αλλά πούντα; Έτσι ο άλλος σε παίρνει να σε γράψη στην εφημερίδα; Ο Στέλιος ο Άρπας, κουστουμάς ήτανε, πούλαγε ρετάλια για κοστούμια Εγγλέζικα στα κορόϊδα και βφήκε στο θέατρο και χάλασε κόσμο, μέχρι που γίνηκε κωμικάρα και τον καμαρώνουνε η γαλαρία και πάνε και θέλουνε αυτόνε μονάχα και σήμερον είναι μέγας και τρανός μέχρι που έχει Φιατάκι δικό του. Νάχε ταλέντο και τούτος, μάλιστα, αλλά την σήμερον το ταλέντο βρίσκεται; Πουθενά δεν βρίσκεται και μονάχα κάτι που γράφουνε περί βαρύτητα και κάτι σαχλάκηδες που κάνουνε το σοφό κι' είναι κουνουπίδες ξεγυρισμένες τ' ανακαλύπτουνε και σου κάνουνε κριτική κι' άμα τους λες όχι, πολύ τους κακοφαίνεται και ορκίζπυνται "να φάω τα κόκκαλα του μπαμπά θα τον εξουθενώσω εγώ αυτόν ουϊστ!".
Στο ποδαράτο και στο γυρισμό, τα ξανάβαλε ράφι ο Ζαφείρης και του 'ρχότανε να κλάψη μέσα στην όδός Σταδίου.
"Χάνω τη Σούζυ ρε μάγκες κι' είμαι πια να με πάρη ο Χατζηδάκις και να με κάνη παιδί της απερπισίας"
Δύσκολο πράμα να ξεκινήσης να φας πέντε κουταλιές δόξα και να μην έχης μαγιά. Το βράδυ τάπινε απέναντι από τη Δήμητρα ο Ζαφείρης, άφηνε κάτι εξατμήσεις στεναγμικές, σήκωνε το ποτήρι του "εις υγείαν σας, ο Θεός στο καλό" κι' ούτε που γύρισε να τον φεγγιτιάση η μικρά, λες και χτες δεν γλεντάγανε παρέα και δεν τον ήξερε μήτε στο παραύπνι της.
-- Θα φάω το πηρούνι, έκανε ο Σοροπάκιας του Σταύρου πούχε ανθιστή τα τάλλαρα κι' είχε γατζώσει ρεμούλκα.
-- Και τι βγαίνει; Όποιος τρώει πηρούνι βγάζει σύρμα.
-- Μα δεν με κόβει καθόλου.
-- Τι να κόψη από σένα ρε τίποτα; Κι' άμα σε βλεφαριάση και σε ανθιστή θα σιχαθή το αντρικό φύλο.
Ο Ζαφείρης τσατίστηκε.
-- Και τι πρέπει να κάνω να με κυττάξη η γκόμενα; α σκοτώσω το θεριό σαν τον Αγιώργη;
-- Να σε γράψουνε οι εφημερίδες. Να κάνης κάτι μεγάλο. Καυγά να πούμε. Μπούκα σε Τράπεζα να πούμε. Ξάφρα σε χρυσοχοείο να πούμε. Χοντρό λαθραίο να πούμε. Ένα σωρό φτιάξες έχει η πλάση, δε βρίσκεις μια να κάνης καριέρα;
-- Κι' άμα κάνω τέτοια θα με κλείσουνε πίσω από το κάγκελο και δεν θα τη βλέπω ατη Δήμητρα.
-- Ναι αλλά θα πέσης στο καλαθάκι με τη δόξα. Όπερ βγαίνεις σε δυο - τρία χρόνια και δε δείχνουνε με το μεσανό δάχτυλο. Ο μάγκας την ξανθαίνει την περούκα και ξέρει καλά τη δουλειά του. Και τότε θα δης πως πέφτουνε σταρίθρες τα γκομενάκια.
Όλη τη νύχτα το συλλογιζότανε το λόγο του Σταύρου ο μόρτης ο Ζαφείρης και το πρωί βγήκε με την απόφα μέσα του.
"Δε γίνεται πρέπει να ξεχωρίσουμε αλλιώς με βλέπω στο σύρμα να κλάνω το χελιδονάκι το φετεινό το κοροϊδάτο".
Το ζύγιασε στο ίσο και στο ξύκικο, τα λογάριασε καλά και άσκημα, και το πρωί, οδός Πειραιώς πήγε και βρήκε τον Καλέμη τον διαρρήκτη με την ελιά στη μύτη.
-- Μάγκα μου, έκαν' ο Καλέμης, εγώ για τραβηχτική δεν είμαι. Διότι μ' έχουνε στο κυάλι η Ασφάλεια και με προσέχουνε και άσε που ξέρουνε πια πως μπουκάρω κι' άμα γίνη κακό, θα με πιάσουνε με τα μπιγκουτιά αμέσως και θα με τραβήξουνε.
-- Και πως γένεται;;
-- Δουλειά υπάρχει αλλά να την προχωρήσης μόνος σου.
-- Ρολάρηζε.
-- Θα έχω το μισό από το σανό;;
-- Τον έπιασες.
-- Ειν' ένα μαγαζάκι οδός Καλαμιώτου. Τσακάει πράμα καθόσον και νταραβερίζεσαι με γυναικεία και πας σήμερον ο νταραβέρης με γυναικείο είδος ματσώνεται καλώς.
-- Μάσ'τα!
-- Ο αγαθός τ' αφήνει όλα στο μπεζαχτά και κάθε Παρασκευή τα κάνει μασούρι και τα τρέχει στην Τράπεζα. Η μπούκα γίνεται από το φεγγίτη.
Έβαλε κάτω το μολ΄΄υβι και σχεδίασε το επιτελικό του ο Καλέμης, πάνου στο μάρμαρο για να σβηστούνε και να μην έχουνε αποδείξεις. Έτσι μπαίνουνε, εκεί το σουρτάρι, θα τ' ανοίξης με το αηδόνι αμέσως, θα τσεπώσεις, έτσι βγαίνουνε και κύττα μην αφήσης τίποτις δάχτυλα, πάρε έ΄νά ζευγαράκι γάντι γιατρικό να κάνης τη δουλειά σου. Κι' επειδής και δεν ήτανε μαρκαρισμένος ο Ζαφείρης, πάλε θα έκανε καλά τη φτιάξη του και κανένας δε θάπεφτε στο πονηρό περί το πρόσωπό του.
Τρεις μέρες τον κατατόπιζε ο Καλέμης και την τέταρτη είχε γίνει πια ξεφτέρι να το βάλης σ' Επιτάφιο και να κάνη μπαμ, ο Ζαφείρης. Το λοιπόν νυχτιάτικα, έπεσε στην οδός Καλαμιώατου, πήδησε στη στοά, άφησε νάρθει η ώρα με τους βουρδούλακες και σκαρφάλωσε στο φεγγίτη. Δυσολεύτηκε λιγάκι στο πέρασμα, καθόσον πρωτάρα και αμάθητος, αλλά τα κατάφερε. Νάσου πρίμα το σουρτάρι με το ρευστό, έβγαλε το αηδόνι και τόχωσε στην κλειδαριά.
Καλά δούλευε αλλά τ' αηδόνι το άτιμο άμα δεν το ξέρης πιάνει να κελαϊδήση και σε κάνει ρεζίλι καλά καθούμενα. Φαίνεται το λοιπόν ότι κάτι άκουσε ο φύλακας της στοάς και κάτι πονηρεύτκε, γιατί κει δα που είχε πέσει στη λάκκα με τον ιδρώτα ν' ανοίξη το ρημαδοσούρταρο, να κι' έρχουνται κάτι φώτα κλεφτοφαναράτα και να κάτι στολάτοι στο άνοιγμα.
-- Στοπ!
Ο Ζαφείρης πιάστηκε στο φτιάξιμο απάνω. Τον αγκωνιάσανε και τον τραβήξανε στο Τμήμα. Κακώς πριν τελειώση τη δουλίτσα του και κακώς που ήτανε και το πρώτο του. Από την άλλη πάλε μεριά όμως χαμογέλαγε. "Αύριο", σκεφτότανε, "θα με γράψουν οι φημερίδες: " Συνελήφθη ο Ζαφείριος Κρατόπουλος διότι κ.λ.π. κ.λ.π.". Θα δη η Δήμητρα και όσο νάναι θα μ' εχτιμήση. Μεγάλη δουλειά η ζημιά αλλά και μεγάλο το κέρδος. Δεν θα με πούνε πια μήτε κορόϊδο μήτε ότι δεν κοτάω".
Κι' έπεσε και κοιμήθηκε, ωραίος κι' ευτυχής και μακάριος, ε ρε τι καλά πούναι νάσαι κακοποιός. Τουρχότανε καικείνο το δασκαλίστικο στο μυαλό "πολλοί τον πλούτον εμίσησαν" και χαμογέλαγε αδερφάκι μου, λες και του καθάριζεις μούσμουλα.
Το μεσημέρι πήρε όλες τις εφημερίδες στο κρατητήριο ο Ζαφείρης. Άνοιξε να δη το μεγάλο νέο που θα τον έκανε ένδοξο. Και το είδε και πάγωσε. Γιατί φαίνεται κάτι λάθος είχε γίνει και γράφανε τα φύλλα "Συνελήφθη ο Πορφύριος Πρανόπουλος διότι κ.λ.π.".
Λάθος τ' όνομα και κρίμα που πάει χαμένη η δόξα. Άμα είσαι άτυχος αδερφάκι δένεσαι με την ατυχία κόμπο και πάτε μαζί μέχρι τέρμα. Πορφύριος Πρανόπουλος αντίς Ζαφείριος Κρατόπουλος. Να βράσω τα γράμματα κι' αυτούς που τα ξέρουνε, άμα γί΄νουνται τέτοια λάθη που αδικάνε τον κόσμο.
Αλλά σάμπως και νοιάζεται κανένας από τους μεγάλους άμα αδικιέται κανένας φουκαράς; Σάμπως νοιάζεται η άτιμη κενωνία;...
Νίκος Τσιφόρος.
Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013
Η Ελλαδα δεν εχει ορυκτο πλουτο λενε….Η ελλαδα ειναι φτωχη χωρα ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/09/blog-post_6136.html#ixzz2ImRB4IDC
Ραδονιο.Οσμιο,Ουρανιο.Λανθανιο,Λουτεσιο,Ρουτιλιο,Λιγνιτης,
Βωξιτης,Μαγγανιο,Νικελιο,Σμηκτιτες,Μαγνησιο,Χρωμιτης,
Αγνωστες λεξεις μερικες για τους περισσοτερους των “ απλων θνητων” οπως εμεις..αγνωστες ισως,”αθωες ” ομως οχι…
ειναι ο ορυκτος πλουτος της χωρας μας,που καποιοι επιμενουν να μας πεισουν οτι πολυ απλα δεν υπαρχει,η οτι δεν αξιζει η εξορυξη των,λογω μικρων κ ασημαντων(ασυμφορων προς εξορυξη) αποθεματων…
ειναι ο ενας (απο τους πολλους) τροπους που η χωρα μας μπορει
να γινει απλα,ανεξαρτητη απο καθε(ξενοφερτο) οικονομικο ζυγο,που αποσκοπουν μονο κ μονο στο ξεζουμισμα της οικονομιας μας οπως κ της εξαθλιωσης του βιωτικου επιπεδου του Ελληνα πολιτη…
Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση
ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας.
Η μέτρηση ήταν 9550 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150!
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου,
Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα,Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή , κλπ.
Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχεί και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη
για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ.
Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού. αλλα ο χρυσος μαλλον εκανε φτερα ηδη…
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την
TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο!!!.
O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα “ Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα”,η οποία είχε να κάνει με τα
αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών.
Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του. Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και συγκεκριμένα:
οσμιο
“ ”Η κλοπή των ραδιενεργών υλικών, που προσλαμβάνει γιγαντιαίες διαστάσεις, είναι η πιο μεγάλη και εγκληματική απειλή όμοια της οποίας δεν υπάρχει άλλη. Δεν μπορείς να ξέρεις σε τι χέρια είναι δυνατόν να πέσουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα χέρια αυτά να είναι τρομοκρατών. Και τότε… “
“ ΄Οσμιο δυστυχώς υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.
Και λέγω δυστυχώς, γιατί αν μάθουν πού βρίσκεται θα μας διαλύσουν, θα μας κάνουν κρατίδια κρατίδια για να το πάρουν. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά και οι Τούρκοι, οι οποίοι δεν διστάζουν να το διαλαλούν δημόσια σε έντυπα και τηλεοράσεις.,,,
΄Οταν ρώτησα…διαπίστωσα ότι η τιμή του ήταν 60 χιλιάδες δολάρια για ένα γραμμάριο. Δηλαδή, το ένα κιλό κοστίζει 60 εκατομμύρια δολάρια…” “
Απόσπασμα από τη συνέντευξη με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του στρατηγού ε.α. Γιώργου Αϋφαντή.
” Ο κ. Αϋφαντής υποστηριίζει ότι, το επεισόδιο στα ΄Ιμια έγινε γιατί κάτω από τη βραχονησίδα υπάρχει όσμιο, πολύς χρυσός αλλά και κόκκινος υδράργυρος, που είναι το δεύτερο κατά σειρά ακριβότερο μέταλλο. Δηλαδή ένα κιλό όσμιο, κοστίζει όσο 8 τόνοι χρυσού και ένα κιλό κόκκινος υδράργυρος αγοράζεται με 2 τόνους χρυσό.
Γι’ αυτό, προσθετει, τα ΄Ιμια ειναι στις γκρίζες ζωνες…”
“ …Το 1995 είχε εντοπιστεί όσμιο από τις αρχές των Σκοπίων σε περιοχή κοντά στα ελληνικά σύνορα.
περισσοτερα
Ουρανιο
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας “ Επενδυτής” στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών).
Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους.
Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει
λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί
ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ.
Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο !.
Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο τόνος δηλ. συνολικά $960.000.000.000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια!!!! ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $96.000.000.000 (96 δισεκατομμύρια δολάρια)!!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ.
Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία….
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ;
χρυσος
Μπορεί να αποφέρει κρατικά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως και να εξασφαλίσει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.
τι εγινε ομως με το χρυσο της Ελλαδος?
ειμαστε στην 30η θεση στην παγκοσμια καταταξη αποθεματων χρυσου…
Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα
διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και
η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
Βωξίτης. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
Μαγγάνιο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
Νικελιο Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της.
Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο
εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.Σμηκτίτες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
Μαγνήσιο. Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
Ουράνιο. Όπως ειπωθηκε ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη.
Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας “ Αθηναϊκή” είχε ως τίτλο ”Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα” και
αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα.
Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και
πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου
“ Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης” Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύση.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη
πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται.
Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την “ εύφλεκτη πίσσα”. Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή.Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής. Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.
Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση
μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα
πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα.Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ αλλων τα εξής:
“ Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που
έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές…”
κ επειδη η ελλαδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ οπως θελουν να μας παρουσιαζουν…
Ένα εύλογο ερώτημα είναι το γιατί η Ελλάδα να έχει πετρέλαιο και σημαντικά ορυκτά σε τέτοιες ποσότητες.
Σε αυτό απαντούν οι γεωλόγοι λέγοντας τα εξής.
Όσον αφορά το πετρέλαιο είναι γνωστό στους γεωλόγους ότι ολόκληρο σχεδόν το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος ήταν κάποτε μία απέραντη πεδιάδα με πλούσια βλάστηση η οποία στην πορεία κατεποντίσθη για να δημιουργήσει μετά από χιλιάδες χρόνια το σημερινό Αιγαίο Πέλαγος.
Οι υδρογονάνθρακες των δασών έγιναν πετρέλαιο. Όσον αφορά τα σπάνια μέταλλα, εξηγείται εύκολα κι αυτό την στιγμή που ως γνωστόν καθώς η τεκτονική πλάκα της Αφρικής υποχωρεί κάτω από αυτήν της Ευρώπης, δημιουργεί μεταξύ άλλων και κατάλληλες προϋποθέσεις δημιουργίας τέτοιου είδους μεταλλευμάτων.
Αν κ οι αποψεις ειναι λιγο “ μπερδεμενες για το πετρελαιο στην Ελλαδα μας,μιας κ ο ΓΑΠ εχει αλλη γνωμη περι τουτου (στο 1.31′ περιπου του βιντεο,κανει μια-ακομη- απο τις δηλωσεις της “ χρονιας”)
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα “ περίεργα” και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρος κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται.
Κλείνοντας το θέμα των πετρελαίων στο Αιγαίο, παραθέτω τον καταμερισμό των χώρων ευθύνης των πετρελαϊκών καρτέλ ανά την Ελλάδα, όπως έχουν συμφωνηθεί από το 1975:
α’) Ανατολικά της Θάσου (OXYDENTAL, του τεξανού Α.
Χάμμερ),
β’) Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κάσου και Κρήτης
(CHEVRON, συμφερόντων Ροκφέλλερ),
γ’) Κατάκωλλο Ζακύνθου (ESSO, επίσης του
Ροκφέλλερ),
δ’) Επανομή – Σιθωνία – Θερμαϊκός
(αμερικανική TEXACO και αγγλοολλανδική SHELL).
Το ζήτημα είναι ανεξάντλητο και τα στοιχεία που παρέθεσα ενδεικτικά και προκύπτουν από επίσημες Κρατικές εκθέσεις και πορίσματα ερευνών, άρθρα έγκριτων εφημερίδων και διατριβές καθηγητών Πανεπιστημίου.
Το μέγα ερώτημα που προκύπτει βεβαίως είναι:
Γιατί δεν γίνεται καμία προσπάθεια εκμετάλλευσης όλου αυτού του ορυκτού πλούτου που βρίσκεται στο υπέδαφος πολλών περιοχών της Ελλάδας;
Η χώρα που ξόδεψε τόσα τρισεκατομμύρια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν δικαιολογείται πλέον να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για την εκμετάλλευση αυτού του πλούτου.
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ μας έχουν ζαλίσει οι δηµοσιογράφοι µε το ότι δεν παράγουµε τίποτα.
ΕΠΕΙΔΗ εχουν απαξιώσει οτιδήποτε κάνει αυτή η χώρα και οι άνθρωποί της.
ΕΠΕΙΔΗ μας παρουσιάζουν συνέχεια -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι είμαστε τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, κλέφτες και βολεψάκηδες.
ΕΠΕΙΔΗ μας λένε -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι ζούμε με δανεικά. Διαßάστε εδώ εξαγωγικές ”πρωτιές” της χώρας:
Μαγνήσιο: Ο µαγνησίτης που εξάγει η χώρα µας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Αλουµίνιο: Εδώ και µερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουµίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουµινίου, µε χιλιάδες εφαρµογές.
Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η µεγαλύτερη ßωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ßωξίτης χρησιµοποιείται και στην κατασκευή
αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, µεταλλικών κατασκευών και αλλού.
Σµηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Ηνωµένες Πολιτείες στην εξόρυξη σµηκτιτών, οι οποίοι έχουν µεγάλο εύρος εφαρµογών, όπως η διάθεση αποßλήτων, τα φάρµακα, τα καλλυντικά και άλλα.
Νικέλιο: H Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως µε σηµαντικά κοιτάσµατα νικελίου στοτο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότηµα παραγωγής νικελίου, του µεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
Η Ελλάδα είναι 3η στην παγκόσµια παραγωγή ελιάς και λαδιού
Η Ελλάδα είναι 15% της παγκόσµια παραγωγής (ελιά-λάδι)
Η Ελλάδα είναι 3η σε παραγωγή κρόκου. (saffron)
Η Ελλάδα είναι 5η σε εξαγωγες σπαραγγιων
Η Ελλάδα είναι 7η παγκοσµίως σε εξαγωγές ßαµßακιού
Η Ελλάδα είναι 11η σε παραγωγή ßαµßακιού
Η Ελλάδα είναι 14η σε αφίξεις τουριστων. 18,2 εκ
Η Ελλάδα είναι 16η σε εξαγωγές τυροκοµικών προιόντων
Η Ελλάδα είναι 1η στην παγκόσµια ναυτιλία
Γιατί υποτιμώνται και αποσιωπούνται όλα αυτά; Ποιοί τα έχουν πετύχει ; Ας σταματήσει η προσπάθεια αυτο-υποτίμησης ! Το μόνο που προσφέρει, είναι να δείχνει άλλους “καλύτερους” και να μας κάνουν τελικά αυτοί κουμάντο.
Γιατί τελικά παρόλα τα αρνητικά, μπορούμε και μόνοι μας !
πηγή
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Η ΒΑΡΙΆ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ»
O κοσμήτορας της πολυτεχνικής σχολής και πρόεδρος του τμήματος χημικών μηχανικών Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα», η οποία είχε να κάνει με τα αποτελέσματα και της δικής του έρευνας 30 ετών. Εντυπωσιακό ήταν το ότι σε όλα τα σημεία η έρευνά αυτή συμφώνησε με τα αποτελέσματα παλαιοτέρας αντίστοιχης έρευνας της δεκαετίας του 1940 που τυχαία είχε φτάσει στα χέρια του.
Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και συγκεκριμένα:
1.Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
2.Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
3.Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
4.Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
5.Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
6.Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
7.Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
8.Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
9.Ουράνιο: Όπως ανέφερα ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη. Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας «Αθηναϊκή» είχε ως τίτλο «Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα» και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα. Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης» Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύση.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται.
Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την «εύφλεκτη πίσσα». Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.
Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα. Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές…»
Αρχίζοντας από το περίφημο ΟΣΜΙΟ (σκληρό, άμορφο, μεταλλικό χημικό στοιχείο της ομάδος του λευκοχρύσου) που εντοπίζεται, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, στα Ίμια και γενικώς στο Αιγαίο ΜΑΣ. Και διερωτώμεθα γιατί οι προηγούμενες αλλά και η νυν πολιτική ηγεσία της Χώρας, σιωπούν επί του θέματος!
Η Ελλάδα επίσης μόνο από το απόθεμα του »μεθανίου» που έχει στην μια άκρη μόνο της Κρήτης φτάνει για 10.000 χρόνια τα αυτοκίνητα του πλανήτη γη να τα τροφοδοτεί με καύσιμα δωρεάν.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα «περίεργα» και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρο κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Ουσιαστικά 10.000 τόνους Όσμιο και 100.000 τόνους Κόκκινο υδράργυρο που επισήμως δεν υπάρχει, είναι μόνο τεχνητό στοιχείο !!!
και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά 1998 είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο!
Ο εν λόγω καθηγητής αναρωτιέται πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει αυτή τη στιγμή ήδη στημένη βαριά βιομηχανία την στιγμή που διαθέτει όχι μόνον ΟΛΕΣ τις απαραίτητες πρώτες ύλες (στρατηγικά ορυκτά) και μάλιστα σε αφθονία, αλλά και για ορισμένα από αυτά, είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και συγκεκριμένα:
1.Λιγνίτης: Ως ορυκτό για την παραγωγή ενέργειας από την καύση του με λιγοστή μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολύ λιγνίτη, που εάν τον εκμεταλλευόταν από νωρίς, θα είχε γλιτώσει πολλά δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου.
2.Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, με χιλιάδες εφαρμογές.
3.Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και αλλού.
4.Μαγγάνιο: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιέχει στο υπέδαφός της κοιτάσματα μαγγανίου. Τα κυριότερα κοιτάσματα έχουν εντοπισθεί στο νομό Δράμας.
5.Νικέλιο: Και για αυτό το στρατηγικό ορυκτό όπως ανέφερε ο κύριος Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
6.Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και άλλα.
7.Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
8.Χρωμίτης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχει στο υπέδαφός της σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη. Τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Μπούρινο Κοζάνης και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
9.Ουράνιο: Όπως ανέφερα ήδη, τα ουρανιούχα μεταλλεύματα έχουν εντοπισθεί στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θράκη. Το τεύχος της 28ης Απριλίου 1999 της εφημερίδας «Αθηναϊκή» είχε ως τίτλο «Θησαυροφυλάκιο η Βόρεια Ελλάδα» και αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το θέμα. Η Θράκη λοιπόν είναι ένας στρατηγικός κόμβος, διότι εκτός των πλουσίων κοιτασμάτων ουρανίου, χρυσού και πετρελαίου, επιπλέον από εκεί πρόκειται να περάσει στο μέλλον και ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης» Αγωγός μεταφοράς καυσίμων από Κασπία προς τη δύση.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπάρχει άφθονο στο Αιγαίο. Στην ίδια διάλεξη για τα στρατηγικά ορυκτά του κυρίου Παπαγεωργίου έγινε εκτενής λόγος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε μέχρι τώρα το θάρρος να παραδεχθεί την ύπαρξη πλουσιοτάτων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και ότι το παιχνίδι με την Τουρκία στην ουσία εκεί παίζεται.
Υπάρχουν εδάφια του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου που κάνει λόγο για την «εύφλεκτη πίσσα». Είναι ακόμη γεγονός γνωστό ότι οι Γερμανοί επί κατοχής είχαν ήδη χαρτογραφήσει όλη την Ελλάδα, αφού άμεσα τους ενδιέφεραν και τότε οι όποιες πηγές ενέργειας για την στρατιωτική τους μηχανή. Με την πτώση του Χίτλερ, οι σχετικοί χάρτες και πληροφορίες έφτασαν και στα χέρια των Αμερικανών της εποχής.
Τα τελευταία χρόνια και με την βοήθεια ειδικών δορυφορικών φωτογραφήσεων είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την ύπαρξη πλουσίων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι MEGA είχε κι αυτός επισήμως παραδεχθεί ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που στηρίχτηκαν σε δορυφορικούς χάρτες είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο ότι: Τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ανατολικά της νήσου Θάσου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στα Ίμια, στην Ζάκυνθο και στην Φλώρινα. Επίσημη δήλωση του καθηγητή πυρηνικής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαστεφάνου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Από παλιά διέβλεπα ότι, όπως και στην υπόθεση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, έτσι και στην υπόθεση του ουρανίου, ίσως να μην δόθηκαν ποτέ στις ελληνικές κυβερνήσεις τα πλήρη αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που έκαναν στην Δράμα και τη Θράκη οι Αμερικανοί ερευνητές…»
Αρχίζοντας από το περίφημο ΟΣΜΙΟ (σκληρό, άμορφο, μεταλλικό χημικό στοιχείο της ομάδος του λευκοχρύσου) που εντοπίζεται, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, στα Ίμια και γενικώς στο Αιγαίο ΜΑΣ. Και διερωτώμεθα γιατί οι προηγούμενες αλλά και η νυν πολιτική ηγεσία της Χώρας, σιωπούν επί του θέματος!
Η Ελλάδα επίσης μόνο από το απόθεμα του »μεθανίου» που έχει στην μια άκρη μόνο της Κρήτης φτάνει για 10.000 χρόνια τα αυτοκίνητα του πλανήτη γη να τα τροφοδοτεί με καύσιμα δωρεάν.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για άλλα «περίεργα» και πανάκριβα συστατικά στο υπέδαφός μας, όπως το ΟΣΜΙΟ, ο κόκκινος υδράργυρο κ.ά. για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Ουσιαστικά 10.000 τόνους Όσμιο και 100.000 τόνους Κόκκινο υδράργυρο που επισήμως δεν υπάρχει, είναι μόνο τεχνητό στοιχείο !!!
και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά 1998 είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο!
Από mail φίλου
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση
Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...
-
Ο καρπός FeiJoa για κάποιο λόγο δεν είναι πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ , κυρίως στα βορειοδυτικά , πιθανώς επειδή απαιτεί ένα ζεστό κλίμα. F...
-
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΕΡΙΑ καίγονται κατά τη διάρκεια της περιόδου που τελούμε γητείες για την αγάπη. Χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν περισσότερ...
-
Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...