Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κοινές αλήθειες περί ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα

"Ο κόσμος θα μπορούσε να εκπλαγεί, αν όχι σοκαριστεί, σχετικά με τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα με τη μορφή φυσικών πόρων και έχει την αποκλειστικότητα να αξιοποιήσει, αλλά δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Και πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από “πολύ σημαντικές” και προσβάσιμες ποσότητες αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν αναγνωριστεί, για παράδειγμα κοντά στο νησί της Θάσου. Υπάρχουν πολλά, και ακόμα πιο δυνητικά τεράστια κοιτάσματα που παραμένουν αδρανή και αναμένουν εξερεύνηση για γεωτρήσεις σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της “αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης” (ΑΟΖ). Υπάρχουν πιθανόν και πολύ ευχάριστες εκπλήξεις για εμάς ακριβώς στα νότια της Κρήτης. Δυστυχώς, δεν έχουμε κατοχυρώσει τέτοιες ζώνες (ΑΟΖ) σε σχέση με όλους τους γείτονες μας, εστιάζοντας όλο και στενότερα σε άκαρπες προσπάθειες για την οριοθέτηση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Το Καστελόριζο είναι νησί αποφασιστικής και ζωτικής σημασίας για την ομοιόμορφη επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, όπως και πολλά άλλα μικροσκοπικά νησιά κοντά στην Τουρκική ενδοχώρα.
Ακόμη και εάν είμαστε απόλυτα πιστοποιημένοι κάτω από διεθνείς νόμους και συνθήκες προκειμένου να καθιερώσουμε κυρίαρχες αξιώσεις στις ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες μας και να δηλωθούν μονομερώς οι αποκλειστικές οικονομικές μας ζώνες, θα είμαστε λιγότερο επιμελείς ή θαρραλέοι για την αντιμετώπιση όλων των απειλών. Θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά από τους Κύπριους αδερφούς μας σχετικά με το χτίσιμο στρατηγικών δεσμών για την στήριξη των εθνικών και οικονομικών μας στόχων. Υπάρχουν επίσης αξιόλογες ποσότητες χρυσού, καθώς και ποσότητες από ασήμι, χαλκό, νικέλιο, αλουμίνιο, χρώμιο, μαγνήσιο, καφέ λιγνίτης άνθρακα... ακόμη και πολύ σπάνια ορυκτά απαραίτητα για την κατασκευή των πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών προϊόντων σε ευρεία χρήση, όπως τα iPads, όπου η Κίνα σήμερα κατέχει το μονοπώλιο αυτών των ορυκτών. Όλα αυτά ως συνήθως παραμένουν ανεκμετάλλευτα, και μεταλλεία εκτείνονται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.
Πολλά από τα περισσότερα προφανή αποθέματα έχουν αναγνωριστεί από πολύ παλιά, όταν ακόμη ο Ηρόδοτος κατέγραφε ιστορικά γεγονότα από τα 450 π.Χ., όπως τη διαρροή πετρελαίου στη Ζάκυνθο. Μπορείτε πραγματικά να εντοπίσετε χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια τους υδρογονάνθρακες να ανέρχονται στην επιφάνεια. Οι εντελώς ψευδής και άτακτες “γκρίζες ζώνες” που η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει γύρω από τις νησίδες μας, όπως στα Ίμια,
δεν είναι επίσης τυχαίες. Υπάρχουν τεράστια αποθέματα του πολύ σπάνιου κράματος λευκόχρυσου και όσμιου ακριβώς κάτω από τις νησίδες αυτές. Και όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες από όσμιο, μεγάλες ποσότητες από νικέλιο και χαλκό είναι σχεδόν 100% πιθανό να υπάρχουν επίσης.
Το ερώτημα δεν είναι πόσα δισεκατομμύρια ή ακόμη και τρισεκατομμύρια ορυκτού πλούτου διαθέτουμε, αλλά γιατί δεν έχουμε κάνει ακόμη τίποτε, ή έχουμε εμποδιστεί να κάνουμε οτιδήποτε σχετικά με την εκμετάλλευση τους.
Οι επόμενες έξι εβδομάδες είναι στην πραγματικότητα ένας “κόκκινος συναγερμός” για τις υποβρύχιες εξερευνήσεις γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου από Κύπρο-Ισραήλ-ΗΠΑ. Η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη, εγκλωβισμένη και ευάλωτη, οπότε θα ανταποκριθεί με ένα απειλητικό “Σχέδιο Β”. Κάποιοι λένε πως θα μπορούσε να προωθήσει ένα δυνητικό στυλ ναυτικής στρατιωτικής μικροπολιτικής, που σκοπό θα έχει τον αποκλεισμό/σταμάτημα της τριμερούς κοινοπραξίας των γεωτρήσεων. Πιθανότατα δεν έχουν αναλογιστεί οι συνέπειες από μια τέτοια κίνηση, αλλά μπορεί κάλλιστα να δημιουργηθεί μια θερμή κρίση ή ακόμα χειρότερα, μια πλήρης και πραγματική σύγκρουση. Οι αμερικανικές υπερδυνάμεις και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους Τούρκους να πλέουν απλά τριγύρω τους και να εμπλέκονται από τη στιγμή που δεν ανήκουν στην περιοχή της Μεσογείου, και ούτε είναι η Ρωσία.
Η γραπτή αυτή προσέγγιση είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάλυση του θέματος αυτού. Η μόνη αλήθεια είναι πως για δεκαετίες όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν κρατηθεί στο σκοτάδι, όπως και εμείς. Ωστόσο υπόσχομαι να κάνω κάτι περισσότερο προκειμένου να καλυφθεί καλύτερα το θέμα αυτό για όλους τους φίλους ενδιαφερόμενους, εντός και εκτός χώρας.


Με τις καλύτερες ευχές,


Dr Nick Skrekas

http://aposinthesi.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...