Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Λάχανο: Διατροφικός θησαυρός με αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Εάν το λάχανο δεν είναι η βάση του μενού σας για τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες, θα πρέπει να φροντίσετε να γίνει, καθώς αποτελεί ένα πολύ νόστιμο λαχανικό που είναι παράλληλα και ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό.

Το λάχανο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πολλές ασθένειες, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, ενώ είναι ένα από τα θρεπτικά λαχανικά που υπάρχουν.
Είναι επίσης και ένα από τα πιο προσιτά. Με μια ατελείωτη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών, γεύσεων και υφών, υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι να προσθέσετε αυτό το λαχανικό στην διατροφή σας.
Το… βιογραφικό του
Το λάχανο είναι
ένα μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών που περιλαμβάνουν επίσης το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το Bok Choy, το κουνουπίδι και τα γογγύλια. Αυτό που κάνει τα σταυρανθή λαχανικά τόσο εξαιρετικά είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά που ονομάζονται γλυκοσινολάτες. Μόλις καταναλωθούν οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε δραστικές ενώσεις που ονομάζονται ισοθειοκυανάτες και ινδόλες, που έχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις.
Ενα ένζυμο στα σταυρανθή λαχανικά που ονομάζεται μυροσινάση, μετατρέπει τις γλυκοσινολάτες σε ισοθειοκυανάτες, όταν ψιλοκόβεται και μασιέται. Ωστόσο, αυτό το ένζυμο καταστρέφεται από τη θερμότητα, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παρα-μαγειρεύετε το λάχανο, αλλά και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά σας, γιατί έτσι μειώνετε την ισχύ τους να καταπολεμήσουν τις ασθένειες.
Τα σταυρανθή λαχανικά, επομένως και το λάχανο, όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση, έχει αποδειχθεί πως έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, αξιολόγησαν γυναίκες από την Πολωνία που ήταν μετανάστριες στο Σικάγο και το Ντιτρόιτ, καθώς παρατηρήθηκε ότι σ’ αυτές ο καρκίνος του μαστού τριπλασιάστηκε όταν μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον 3 μερίδες λάχανο την εβδομάδα, είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο, είτε ξινολάχανο, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν μόνο μία μερίδα την εβδομάδα. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το γεγονός ότι το λάχανο που μαγειρεύτηκε για πολλή ώρα δεν είχε καμία επίδραση στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Mισό φλιτζάνι (125ml) ωμό κόκκινο λάχανο περιέχει:
laxano
Ποικιλίες
Οι ποικιλίες του λάχανου διαφέρουν στο μέγεθος, το χρώμα, την υφή και τη γεύση. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες του λάχανου είναι:
cabb
Πράσινο λάχανο. Είναι το πιο ευρέως διαθέσιμο και η πιο δημοφιλής ποικιλία. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα. Ενα κεφάλι είναι περίπου 8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο. Το πράσινο λάχανο μπορεί να διαφέρει στο χρώμα από ανοιχτό πράσινο έως σκούρο πράσινο και έχει ήπια γεύση. Είναι κατάλληλο για σούπες, βραστά και σαλάτες.
red-cabbage
Κόκκινο ή μωβ λάχανο. Είναι η πιο εντυπωσιακή ποικιλία και διακρίνεται για το βαθύ κόκκινο ή μωβ χρώμα του. Το κόκκινο ή μωβ λάχανο μπορεί επίσης να ποικίλλει σε μέγεθος από μικρό έως πολύ μεγάλο. Η γεύση του είναι επίσης αρκετά ήπια και παρόμοια με αυτή του πράσινου λάχανου. Είναι κατάλληλο για προσθήκη σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά και σαλάτες, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι χρωστικές ουσίες που περιέχει μπορεί να σας κάνουν όλο το φαγητό μωβ!
bok-choy
Βοk Choy. Είναι επίσης γνωστό ως κινέζικο λάχανο ή κινέζικα σέσκουλα. Εχει τραγανούς λευκούς μίσχους και φύλλα που μοιάζουν με τα φύλλα του σπανακιού και είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ασιατικό πιάτο. Το Βok Choy έχει μια ήπια, ελαφρά πιπεράτη γεύση. Τα πολύ μικρά κεφάλια Bok Choy ονομάζονται baby Bok Choy και έχουν ιδιαίτερα τρυφερά φύλλα. Είναι κατάλληλο για προσθήκη σε σαλάτες.
Brussels_sprout_
Λαχανάκι Βρυξελλών. Καλλιεργήθηκε κατ’ αρχήν στο Βέλγιο, απ’ όπου πήρε το όνομά του χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι από εκεί και η προέλευσή του. Εχει πράσινο χρώμα, μικρό κεφάλι και υπο-ποικιλλίες που διαφέρουν σε σχήμα, ένταση χρώματος και περίοδο συγκομιδής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν βραστά, ψητά και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ως καραμελωμένα.
napa-cabbage
Λάχανο napa. Εχει σχήμα στενόμακρο και ανοιχτά ή σκούρα πράσινα φύλλα. Είναι επίσης δημοφιλές σε ασιατικά πιάτα και αποτελεί μια ακόμα πιο ήπια εκδοχή του πράσινου λάχανου. Συχνά χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες.
savoy
Λάχανο savoy. Είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με το πράσινο λάχανο, αλλά έχει πτυχωτά φύλλα που μπορεί να διαφέρουν από το σκούρο μέχρι το ανοιχτό πράσινο. Εχει πολύ ήπια γεύση.
Οταν αγοράζετε φρέσκο λάχανο ψάξτε για κεφάλια που να είναι συμπαγή, σταθερά και βαριά για το μέγεθός τους. Τα φύλλα πρέπει να μην έχουν εξογκώματα και να είναι ελαφρώς γυαλιστερά. Αποφύγετε τα λάχανα που έχουν καφέ κηλίδες γύρω από την άκρη των φύλλων.
Να έχετε υπόψιν σας ότι τα σφιχτά και βαριά λάχανα είναι κατάλληλα για σαλάτες, ενώ για τους ντολμάδες το λάχανο πρέπει να είναι κάπως πιο ελαφρύ και λιγότερο σφιχτό.
Αν κρατήσετε το λάχανο κρύο θα διατηρήσει τη φρεσκάδα του και τη βιταμίνη C στο περιεχόμενό του. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο στο τμήμα που βρίσκεται το συρτάρι των λαχανικών. Το πράσινο και μωβ λάχανο μπορούν να κρατήσουν για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο, ενώ ποικιλίες όπως το Bok Choy διατηρούνται από 5 ημέρες έως μία εβδομάδα.
Εάν αποθηκεύετε ένα τμήμα του κεφαλιού του λάχανου, φροντίστε να το τυλίξετε σφιχτά σε μια πλαστική μεμβράνη και να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε 2-3 ημέρες.
Το φρέσκο λάχανο είναι μια θαυμάσια προσθήκη σε σούπες, σαλάτες, φαγητά κατσαρόλας, σάντουιτς ακόμα και burgers. Δοκιμάστε τις διάφορες ποικιλίες του λάχανου για μια σειρά από χρώματα, γεύσεις και υφές.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...