Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μυρμηγκιές



ΓΕΝΙΚΑ
Η μυρμηγκιά είναι ένα καλοήθες εξόγκωμα που προκαλείται από έναν ιό στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και μεταδίδεται με την επαφή. Αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα δερματική πάθηση μετά την ακμή και αν και εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας. Υπάρχουν διάφορα είδη μυρμηγκιάς, όπως οι κοινές, οι δακτυλικές, οι νηματοειδείς, οι επίπεδες και οι περιονυχικές. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ανάλογα με το είδος της μυρμηγκιάς. Ειδικότερα:
Κοινές μυρμηγκιές: μικρά, στρογγυλά εξογκώματα λευκού ή ροζ χρώματος ανώμαλης υφής που προεξέχουν του δέρματος και εμφανίζονται κυρίως στα δάχτυλα του χεριού.
Δακτυλικές μυρμηγκιές: εξογκώματα ου έχουν σχήμα δαχτύλου και βάση σχήματος μπιζελιού με κεντρικό σημείο εμφάνισης το τριχωτό.
Νηματοειδείς μυρμηγκιές: λεπτά εξογκώματα που μοιάζουν με νήμα και κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπο και τον λαιμό.
Επίπεδες μυρμηγκιές: πολύ μικρά λεία εξογκώματα που προεξέχουν ελάχιστα από το δέρμα και που εμφανίζονται μαζικά στο πρόσωπο, τον λαιμό, τον θώρακα, τα χέρια και τα γόνατα.
Περιονυχικές μυρμηγκιές: ανώμαλα εξογκώματα πιθανώς επώδυνα που προεξέχουν του δέρματος και εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή γύρω και πάνω από τα νύχια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
•Βλέπετε ότι οι μυρμηγκιές δεν υποχωρούν.
•Έχετε κονδυλώματα και παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.
•Έχετε κάτι που μοιάζει με μυρμηγκιά και η ηλικία σας υπερβαίνει τα 45 χρόνια.
•Οι μυρμηγκιές σας έχουν τάση επέκτασης και πολλαπλασιασμού.
•Διαπιστώσετε αλλαγή στο χρώμα και το μέγεθος της μυρμηγκιάς.

ΑΙΤΙΕΣ
Τις μυρμηγκιές τις προκαλεί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος εισχωρεί στο δέρμα μέσα από κοψίματα και ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων. Οι μυρμηγκιές είναι μεταδοτικές και εξαπλώνονται με την άμεση επαφή.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Η μυρμηγκιά δεν απαιτεί συγκεκριμένη μέθοδο προκειμένου να διαγνωσθεί, παρά μόνο στην περίπτωση που το άτομο που προσβληθεί είναι μεγαλύτερο των 45 χρόνων. Τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει βιοψία της για να αποκλείσει το ενδεχόμενο κακοήθειας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσετε τις μυρμηγκιές είναι να ξεχάσετε την ύπαρξή τους και να μην τις πειράξετε, καθώς τις περισσότερες φορές υποχωρούν μόνες τους. Η διάρκεια παραμονής τους ποικίλλει από 6 μήνες έως 2 χρόνια. Στην περίπτωση, ωστόσο, που επιμένουν, ενοχλούν ή έχουν κακή όψη, συμβουλευθείτε κάποιον γιατρό.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Σε περίπτωση που επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τη μυρμηγκιά, χρησιμοποιήστε ένα σκεύασμα με περιεκτικότητα σαλικυλικού οξέος σε μορφή υγρού ζελέ, κρέμας ή αυτοκόλλητου, που μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιο φαρμακείο. Προτού ξεκινήσετε τη θεραπεία, μουλιάστε τη μυρμηγκιά σε ζεστό νερό έτσι ώστε να μαλακώσει. Στη συνέχεια, τρίψτε μαλακά για να αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα χρησιμοποιώντας βρεγμένη πετσέτα ή ελαφρόπετρα. Έπειτα, μπορείτε να εφαρμόσετε το φάρμακο, καλύπτοντας προηγουμένως την περιοχή γύρω από τη μυρμηγκιά με βαζελίνη, έτσι ώστε το υγιές δέρμα να μείνει ανεπηρέαστο από τη δράση του φαρμάκου.
Στην περίπτωση που η θεραπεία αυτής της μορφής αποτύχει και θελήσετε να εφαρμόσετε κάποια μέθοδο συμβατικής ιατρικής, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αφαίρεση της μυρμηγκιάς με διάφορους τρόπους, όπως είναι οι ακόλουθοι:
•κατάψυξη με άζωτο υγρής μορφής
•καυτηριασμός με ηλεκτρισμό ή λέιζερ
•μικρή χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της μυρμηγκιάς
•διάλυσή της με έμπλαστρο εμποτισμένο με σαλικυλικό οξύ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Αρωματοθεραπεία: χρησιμοποιήστε κομπρέσες μουλιασμένες με κρύο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει σταγόνες αιθέριου ελαίουhelichrysum, το οποίο μειώνει το πρήξιμο κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το helichrysum μπορεί επίσης να αντικατασταθεί από yarrowhyssop ή lavender.
Βοτανοθεραπεία: χρησιμοποιήστε μια κρέμα ή βάμμα από arnica, που θα συμβάλλει στην επούλωση.
Φυτοθεραπεία: χρησιμοποιήστε κολλώδες χυμό από ταραξάκο, ασκληπιάδα, χελιδόνιο ή κάποια αλοιφή με θούγια.
Ομοιοπαθητική: τα πιο διαδεδομένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της μυρμηγκιάς είναι τα CausticumNitric acidAnti– monium crudumThuja και Arnica Montana.
Υδροθεραπεία: αφού πλύνετε καλά τη μυρμηγκιά με σαπούνι και νερό, εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα μουσκεμένη με ρόφημα φασκόμηλου και αφήστε τη να δράσει για τουλάχιστον 8 ώρες.
Διατροφή: προτιμήστε τα σκούρα πράσινα και κίτρινα λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη Α, καθώς επίσης το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπρόκολο, το λάχανο και το καρότο.

Αντιμετώπιση στο σπίτι
Η καταπολέμηση των μυρμηγκιών μπορεί να στηριχθεί σε πολλά γιατροσόφια, το αποτελεσματικότερο από τα οποία είναι το τρίψιμο της μυρμηγκιάς με μια φέτα ωμής πατάτας ή με την εσωτερική πλευρά μιας μπανάνας. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε:
•Βιταμίνες Α και Ε
•Πολτό λιωμένων δισκίων βιταμίνης C και νερού ή ασπιρίνης και νερού
•Σκευάσματα σαλικυλικού οξέος
•Εφαρμογή ποτισμένου βαμβακιού με χυμό ανανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...