Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Το γαρύφαλο


Το γαρίφαλο υπήρξε το μήλον της έριδος για πολλούς θαλασσοπόρους της αποικιοκρατίας, που προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τις ανεκτίμητες ιδιότητες του μπαχαρικού και συνάμα βοτάνου. Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Η θεραπευτική
χρήση (medicinal use) του γαρίφαλου οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ευγενόλη αλλά και στα φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά που περιέχει με ενδείξεις που αφορούν τη δυσπεψία και το μετεωρισμό, τη ναυτία και τους εμέτους (ως άφυσο, χωνευτικό, καταπραϋντικό, αντισπασμωδικό), αρθρίτιδα και μυαλγία (ως τονωτικό της αιματικής κυκλοφορίας και αντισπασμωδικό), ελμινθίαση (ως παρασιτοκτόνο).
Ως βακτηριοκτόνο και αναισθητικό, το γαρίφαλο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος πονόδοντος και ημικρανίες, αλλά και την σύγχρονη επιστήμη ως συστατικό σκευασμάτων τοπικής αναισθησίας και αντισηπτικής δράσης σε οδοντιατρικές επεμβάσεις. Το γαρίφαλο έχει επίσης αντιοξειδωτικές (αντικαρκινικές), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποτοξινωτική δίαιτα έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές επιδράσεις με ενδείξεις όπως παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού (από απλό βήχα, πονόλαιμο και συνάχι έως την ιγμορίτιδα, τη βρογχίτιδα και το άσθμα), τροφικές δηλητηριάσεις, μυκητιάσεις των ποδιών, δερματικές πληγές, δερματικές παθήσεις όπως ακμή.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τις μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι πολυφαινόλες για την καλή καρδιακή υγεία.
Οι πολυφαινόλες διευκολύνουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο της πίεση του αίματος και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλων συναφών καρδιακών προβλημάτων που προκαλούνται από την υπέρταση.
Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η μαύρη σοκολάτα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο είναι η καλύτερη επιλογή για τη λήψη πολυφαινολών από τη διατροφή.
Τώρα μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition (EJCN) δείχνει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι 6η στη σχετική λίστα των τροφών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ανά 100 γραμμάρια.
Η τροφή που έρχεται 1η είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κυρίως για πρόσθετη γεύση και άρωμα στα φαγητά: το γαρύφαλλο!
Σύμφωνα με τους ερευνητές το γαρύφαλλο περιέχει 15,188γρ πολυφαινολών ανά 100 γραμμάρια, ενώ η μαύρη σοκολάτα περιέχει μόλις 1,664γρ στην ίδια ποσότητα με το καθαρό κακάο να έχει 3,448γρ.
Επίσης το γαρύφαλλο είναι η νο.1 τροφή και σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών με 16,047γρ ανά 100 γραμμάρια ποσότητας με τη σκούρα σοκολάτα να είναι 13η σε αυτή τη λίστα (1,86γρ) και τη σκόνη κακάο 24η (1,104γρ).
Ακόμα και το κόκκινο κρασί (100ml σερβιρίσματος) είναι στην 53η θέση για πολυφαινόλες και στην 39η για αντιοξειδωτικά.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν είναι μόνο το ποσοστό περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που κάνει μια τροφή απαραίτητη για την καλή καρδιακή υγεία, αλλά και η τυπική ποσότητα που μπορεί κανείς να καταναλώσει.
Έτσι, είναι φυσικό τα 100γρ μαύρης σοκολάτας και τα 100ml κόκκινου κρασιού να είναι εύκολο να τα καταναλώσει κανείς, αλλά τα 100γρ γαρύφαλλο είναι μάλλον αδύνατον.
Θεραπευτικές ιδιότητες του γαριφάλου: αντινευραλγικό, αναλγητικό, ισχυρό αντισηπτικό, επουλωτικό, στομαχικό, άφυσο, αφροδισιακό, διεγερτικό, παρασιτοκτόνο.

Ενδείξεις: πονόδοντος, πρόληψη λοιμωδών νόσων, σωματική και διανοητική εξασθένηση (τόνωση μνήμης), δυσπεψία, γαστρικές ζυμώσεις, τυμπανισμός, ανικανότητα, μολυσμένες πληγές, έλκη

Θεραπευτικές χρήσεις
Το γαρίφαλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους. Σε περίπτωση πονόδοντου ενδείκνυται το μάσημά του.

Αφέψημα: 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρίφαλα σε 2 κούπες νερό. Πάρε 3 φορές τη μέρα 1/8 της κούπας.
Το γαρίφαλο και το γαριφαλέλαιο έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. 

Αντιμετωπίζει τα κοψίματα Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.
Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό και αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό, αντικαρκινικό.

Γαρίφαλο ή αλλιώς μοσχοκάρφι.  Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση. 
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται θεραπευτικά στην ακμή, τον έρπητα, ακόμη και το κριθαράκι. Έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για τηνκαρδιά.
Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Το γαρίφαλο προσφέρει τα χαρίσματα του σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, τα καπνιστά και το ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως το χοιρινό, τις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και τις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρωματίζει πολλές φορές το ρύζι και το τσάι.Προσοχή στις ποσότητες, είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό – συνιστάται, να αφαιρείται από το φαγητό προτού σερβιριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...