όταν θέλουμε να πιούμε ένα χυμό φρούτων γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χυμός που θα κάνουμε με τα δικά μας φρέσκα φρούτα δεν έχει καμία σχέση με τους έτοιμους εμφιαλωμένους χυμούς,
αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ξύδι και ειδικά το μηλόξιδο
διότι
το μηλόξιδο που θα ετοιμάσουμε εμείς -έστω και αν την πρώτη φορά δεν το επιτύχουμε 100% - απέχει παρασάγγες από το έτοιμο εμφιαλωμένο του εμπορίου
και
το βασικότερο έχουμε ένα προϊόν του οποίου τα οφέλη στην υγεία μας είναι πάρα-πάρα πολλά...
ας δούμε πως μπορούμε -λοιπόν- να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο!!!
βήμα 1:
αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ξύδι και ειδικά το μηλόξιδο
διότι
το μηλόξιδο που θα ετοιμάσουμε εμείς -έστω και αν την πρώτη φορά δεν το επιτύχουμε 100% - απέχει παρασάγγες από το έτοιμο εμφιαλωμένο του εμπορίου
και
το βασικότερο έχουμε ένα προϊόν του οποίου τα οφέλη στην υγεία μας είναι πάρα-πάρα πολλά...
ας δούμε πως μπορούμε -λοιπόν- να κάνουμε το δικό μας μηλόξιδο!!!
βήμα 1:
παίρνουμε δέκα ολόκληρα μήλα τα οποία πλένουμε πολύ-πολύ καλά και
τα σκουπίζουμε επίσης πολύ καλά
τα σκουπίζουμε επίσης πολύ καλά
τα κόβουμε σε μικρά - μικρά κομμάτια
και
τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο...
το βάζο μας πρέπει να γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου για έχουμε χώρο και για το νερό μας...
κατόπιν ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα μήλα μας πολύ καλά αλλά να μένει περίπου ένα τέταρτο κενός χώρος από το μπουκάλι μας...
σημείωση:
α) η αναλογία νερού και μήλων να είναι περίπου δύο μέρη νερό και ένα μέρος μήλα
β) από τα μήλα μας δεν πετάμε ούτε τις φλούδες ούτε τους σπόρους,διότι το κάθε ένα θα μας δώσει τα δικά του μοναδικά οργανικά στοιχεία...
ρίχνουμε μέσα στο νερό με τα μήλα βιολογικό μέλι ή οργανική ζάχαρη ζαχαροκάλαμουσε αναλογία ένα τέταρτο του φλιτζανιού για κάθε λίτρο νερό
και
στη διάρκεια μιάς ώρας ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ένα ξύλινο κουτάλι και καλύπτουμε το βάζο μας με ένα τουλπάνι στερεώνοντάς το με ένα λάστιχο
αποθηκεύουμε το βάζο μας σε δροσερό και με λογική θερμοκρασία χώρο όπου στη συνέχεια και για μία εβδομάδα επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία ανακατεύοντας δηλαδή τα υλικά με ένα κουτάλι φροντίζοντας να κρατάμε το βάζο στο συγκεκριμένο χώρο...
η ζύμωση έχει αρχίσει και
δεν πρέπει να μας ανησυχήσει αν δούμε αφρό στο πάνω μέρος του βάζου μας
διότι αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ζύμωσης όπου
τα σάκχαρα των υλικών μας μετατρέπονται σε αλκοόλη...
αποθηκεύουμε το βάζο μας σε δροσερό και με λογική θερμοκρασία χώρο όπου στη συνέχεια και για μία εβδομάδα επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία ανακατεύοντας δηλαδή τα υλικά με ένα κουτάλι φροντίζοντας να κρατάμε το βάζο στο συγκεκριμένο χώρο...
η ζύμωση έχει αρχίσει και
δεν πρέπει να μας ανησυχήσει αν δούμε αφρό στο πάνω μέρος του βάζου μας
διότι αυτό είναι μέρος της διαδικασίας ζύμωσης όπου
τα σάκχαρα των υλικών μας μετατρέπονται σε αλκοόλη...
βήμα 2:
αφήνουμε το βάζο μας σε ησυχία για μιάμιση περίπου εβδομάδα...
μετά το πέρας του συνολικού μας χρόνου παρατηρούμε το βάζο μας και όταν τα μήλα έχουν κατακαθίσει στον πυθμένα του αρχίζουμε τη διαδικασία του σουρώματος...
χρησιμοποιούμε ένα τουλπάνι έτσι ώστε να σουρώσουμε το υγρό και να το μεταφέρουμε σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό γυάλινο δοχείο ώστε
να μπούμε στη τρίτη φάση της διαδικασίας μας...
σημείωση:εδώ προσέχουμε να στραγγίσουμε πολύ καλά το τουλπάνι με πολύ καθαρά και στεγνά χέρια...
μέχρι εδώ έχουμε μούστο από δω και πέρα ξεκινάμε τη διαδικασία της μετατροπής του μούστου σε ξίδι
μετά το πέρας του συνολικού μας χρόνου παρατηρούμε το βάζο μας και όταν τα μήλα έχουν κατακαθίσει στον πυθμένα του αρχίζουμε τη διαδικασία του σουρώματος...
χρησιμοποιούμε ένα τουλπάνι έτσι ώστε να σουρώσουμε το υγρό και να το μεταφέρουμε σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό γυάλινο δοχείο ώστε
να μπούμε στη τρίτη φάση της διαδικασίας μας...
σημείωση:εδώ προσέχουμε να στραγγίσουμε πολύ καλά το τουλπάνι με πολύ καθαρά και στεγνά χέρια...
μέχρι εδώ έχουμε μούστο από δω και πέρα ξεκινάμε τη διαδικασία της μετατροπής του μούστου σε ξίδι
βήμα 3:
αφού μεταφέραμε λοιπόν το χυμό μας στο καινούργιο μας βάζο το καλύπτουμε πάλι με ένα πανί και το αποθηκεύουμε σε αυτή τη φάση σε άλλο χώρο ο οποίος πρέπει να είναι
ζεστός
σκοτεινός και πολύ καλά αεριζόμενος
διότι
σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε θερμοκρασία περίπου 25 με 28 βαθμούς,καθαρό αέρα
και περίπου ένα με ενάμιση μήνα ώστε να μετατραπεί ο μούστος μας σε ξίδι...
σημείωση:ούτε κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πρέπει να μας απασχολήσουν οι οσμές οι οποίες είναι και πάλι μέρος της διαδικασίας της ζύμωσης
και
έχουμε φτάσει πια στο τέλος της διαδικασίας όπου ο μούστος από τα μήλα μας έχει μετατραπεί σε ξίδι και πάμε να το εμφιαλώσουμε...
βάζουμε το ξίδι μας σε μικρά - ώστε μετά από κάθε χρήση να μην έρχεται όλη η ποσότητα του ξιδιού μας σε επαφή με το οξυγόνο
και
σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία - ώστε να τα διαπερνά όσο το δυνατό λιγότερο φως
σημείωση:όταν ανοίγουμε κάποιο από τα μπουκαλάκια μας θα πρέπει να το καταναλώσουμε το πολύ σε τρεις (3) περίπου εβδομάδες...
κλείνουμε πολύ καλά τα δοχεία μας και τα μεταφέρουμε στα ντουλάπια αποθήκευσης των τροφίμων μας...
αυτό ήταν...τώρα έχουμε και το δικό μας μηλόξιδο!!!
ΠΗΓΉ thalia
ζεστός
σκοτεινός και πολύ καλά αεριζόμενος
διότι
σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε θερμοκρασία περίπου 25 με 28 βαθμούς,καθαρό αέρα
και περίπου ένα με ενάμιση μήνα ώστε να μετατραπεί ο μούστος μας σε ξίδι...
σημείωση:ούτε κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πρέπει να μας απασχολήσουν οι οσμές οι οποίες είναι και πάλι μέρος της διαδικασίας της ζύμωσης
και
έχουμε φτάσει πια στο τέλος της διαδικασίας όπου ο μούστος από τα μήλα μας έχει μετατραπεί σε ξίδι και πάμε να το εμφιαλώσουμε...
βάζουμε το ξίδι μας σε μικρά - ώστε μετά από κάθε χρήση να μην έρχεται όλη η ποσότητα του ξιδιού μας σε επαφή με το οξυγόνο
και
σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία - ώστε να τα διαπερνά όσο το δυνατό λιγότερο φως
σημείωση:όταν ανοίγουμε κάποιο από τα μπουκαλάκια μας θα πρέπει να το καταναλώσουμε το πολύ σε τρεις (3) περίπου εβδομάδες...
κλείνουμε πολύ καλά τα δοχεία μας και τα μεταφέρουμε στα ντουλάπια αποθήκευσης των τροφίμων μας...
αυτό ήταν...τώρα έχουμε και το δικό μας μηλόξιδο!!!
ΠΗΓΉ thalia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου