Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Διουρητικά βότανα

Βότανα για το ουροποιητικό σύστημα

Η σημαντικότερη λειτουργία των νεφρών είναι η ρύθμιση του νερού που περιέχεται μέσα στο σώμα. Στη πραγματικότητα η δουλειά τους περισσότερο είναι να συγκρατούν το νερό, αφού ένα μεγάλο μέρος του νερού που διέρχεται από τα νεφρά απορροφάται και πάλι και μόνο μία μικρή ποσότητα, η οποία λειτουργεί σαν μέσο διάλυσης των αποβλήτων, διοχετεύεται στην ουροδόχο κύστη. Τα νεφρά επίσης
ρυθμίζουν τη σχετική ισορροπία των αλάτων στο σώμα, αποβάλλοντας τις περιττές ποσότητες. Ακόμη μία σημαντική τους λειτουργία είναι η διατήρηση της ισορροπίας οξέων-αλκαλίων του αίματος. Ευθύνονται επίσης για το διαχωρισμό των αποβλήτων από τις χρήσιμες ουσίες. Όταν το αίμα περνά μέσα από τα νεφρά, πολλά ζωτικά μόρια όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα, φεύγουν από το αίμα και εισέρχονται στα ούρα. Αυτά τα σημαντικά μόρια απορροφώνται και πάλι αργότερα, ενώ τα απόβλητα αποβάλλονται. Τα νεφρά συμμετέχουν επίσης στην παραγωγή της ρενίνης, μίας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Η παραπάνω περιγραφή που δείχνει την πολυτιμότητα των νεφρών για τον άνθρωπο. Παράλληλα εξηγεί και το γεγονός ότι η φύση προσφέρει άφθονα βότανα που βοηθούν στη λειτουργία τους. Τα βότανα που βοηθούν τα νεφρά, δεν είναι χρήσιμα μόνο για τα ουρολογικά προβλήματα, αλλά βοηθούν γενικότερα τον μηχανισμό καθαρισμού του σώματος, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο πρόβλημα.



Διουρητικά βότανα

Με τον όρο αυτό περιγράφονται φυτά που επιδρούν στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη. Ο κατάλογος των βοτάνων αυτών είναι τεράστιος. Το ποιο αποτελεσματικό όμως και πολύτιμο από αυτά είναι η ρίζα ή τα φύλα του Ταραξάκου. Το βότανο αυτό, όχι μόνο είναι εξ ίσου αποτελεσματικό με τα σύνθετα διουρητικά, αλλά περιέχει και ένα υψηλό ποσοστό καλίου, ενός στοιχείου που συχνά αποβάλλεται σε μεγάλες ποσότητες από το σώμα από τη χρήση των σύνθετων διουρητικών. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες αν δεν δοθεί συμπλήρωμα καλίου για να αποκατασταθεί το απόθεμα στον οργανισμό. Το Ταραξάκο επίσης είναι τονωτικό του ήπατος.

Ένα πιο γενικό διουρητικό είναι το Γάλιο. Η απλή διουρητική του δράση, σε συνδυασμό με τις εξομαλυντικές του ιδιότητες ασκούν ευεργετική και ασφαλή επίδραση στις περισσότερες παθήσεις.



Αντισηπτικά βότανα του ουροποιητικού συστήματος

Η αντισηπτική δράση μερικών διουρητικών βοτάνων οφείλεται συνήθως στα πτητικά έλαια ή τα γλυκοσίδια που περιέχουν, τα οποία αποβάλλονται από τα σωληνάρια των νεφρών και έτσι επενεργούν απ’ ευθείας πάνω στα μικρόβια.. Τυπικά παραδείγματα τέτοιων βοτάνων είναι ο Αρκτοστάφυλος, η Σημύδα, το Μπόλντο, οι σπόροι Σέλινου, η Αγριάδα, τα Κεδρόμηλα και η Αχιλλέα. Γενικά αντιμικροβιακά βότανα όπως η Εχινάκια επιβοηθούν κάθε διουρητικό. Συνήθως τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη επιτυγχάνουν τον καθαρισμό από μόνα τους, μέσα από τη φυσιολογική ποσότητα των ούρων που διέρχονται από αυτά τα όργανα. Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη φυσική διαδικασία όταν υπάρχει έντονη λοίμωξη, μια και αυξάνουν τους ρυθμούς του καθαρισμού.



*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου (Χειρουργός οδοντίατρος) στα Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...