Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Μελιτζάνα: Ένα καλοκαιρινό «φάρμακο» στον κήπο σας με βιταμίνες C ,K, B και όχι μόνο

Η ιδιαίτερη, πικρή της γεύση, την εμπόδισε από το να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και μέχρι τον 18ο αιώνα την χρησιμοποιούσαν κυρίως ως διακοσμητικό. Με την καλλιέργεια όμως ποικιλιών που είναι λιγότερο πικρές, η μελιτζάνα πήρε τη θέση της και στη μαγειρική και πλέον αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά καλοκαιρινά λαχανικά.
Επιπλέον αναφέρει το clickatlife.gr, η μωβ, καμπυλόγραμμη μελιτζάνα προσφέρει πολλά σημαντικά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό μας. Και καθώς η εποχή της είναι από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, φροντίστε αυτή την περίοδο τουλάχιστον, να ευχαριστηθείτε την ιδιαίτερη γεύση της, με όλους του δυνατούς τρόπους μαγειρέματός της και να εκμεταλλευτείτε όλα τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

Μια κούπα μελιτζάνα

Σε μια κούπα γεμάτη τεμαχισμένη μελιτζάνα, θα βρείτε 9 γρ. υδατάνθρακες, 2% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και 1% της βιταμίνης Α, σιδήρου και ασβεστίου. Επιπλέον, μια μελιτζάνα περιέχει το 4% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, που αντιμετωπίζει τις θρομβώσεις του αίματος και το 6% της ημερήσιας δόσης μαγνησίου, το οποίο λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό για την επούλωση των πληγών και την υγεία των οστών.

 Φυτικές ίνες και όχι μόνο

Στην ίδια κούπα με την τεμαχισμένη μελιτζάνα, βρίσκονται και 2 γρ. φυτικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά βοηθούν στην αποβολή των ρύπων και τοξινών από τον οργανισμό.
Η κούπα αυτή αντιστοιχεί σε 35 θερμίδες, χωρίς καθόλου λίπος και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες, οι οποίες κρατούν την πείνα σε χαμηλά επίπεδα και δίνουν την αίσθηση ότι το στομάχι παραμένει γεμάτο για μεγαλύτερη διάρκεια. Γι’ αυτό και η μελιτζάνα είναι μια από τις πιο διαιτητικές τροφές.
Η τακτική κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλει στη σωστή κυκλοφορία του αίματος, κρατάει τη χοληστερίνη σε υγιή επίπεδα και συνεπώς βοηθά και στην καλή υγεία της καρδιάς. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά της, βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από καρδιακές παθήσεις και από την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε αυτά τα φυτοθρεπτικά στοιχεία, προστατεύει επίσης τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που επίσης συναντώνται σε υψηλά επίπεδα στη μελιτζάνα, μας βοηθούν να σκεφτόμαστε καθαρά και καταπολεμούν το στρες. Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εμφάνιση καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας συγκεκριμένα τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την εμφάνιση των όγκων.
Τα αντιοξειδωτικά της μελιτζάνας έχουν αντιμικροβιακή και αντιϊκή δραστηριότητα και δράση ενάντια στην κακή χοληστερίνη. Τα ίδια αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι και εκείνα που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σιδήρου στο σώμα αποβάλλοντας την περίσσεια ποσότητά του.

Παρελκόμενα…

Σημαντική είναι και η αισθητική δράση της μελιτζάνας. Εξαιτίας του νερού, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων που έχει στη σύστασή της, βοηθά στη διατήρηση υγιών και δυνατών μαλλιών και νυχιών και στοχεύει στη λαμπερή επιδερμίδα. Τα δε ισχυρά θρεπτικά της στοιχεία, εμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Η μελιτζάνα, επίσης περιέχει μικρές ποσότητες νικοτίνης, η οποία την καθιστά υγιεινή λύση για τους καπνιστές που επιδιώκουν να κόψουν το κάπνισμα, καθώς η τακτική κατανάλωσή της, μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.
Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η σοταρισμένη και τηγανισμένη μελιτζάνα, έχει περισσότερες θερμίδες από την ψημένη ή τη βρασμένη… έκδοσή της, καθώς η σπογγώδης φύση της, την κάνει να απορροφά πολύ λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...