ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΛΑΔΙΑ ΒΑΣΗΣ



Καταγωγή- Είδη- Ενδείξεις- Αντενδείξεις
Λάδια βάσης ή καλλυντικά λάδια ονομάζουμε τα φυτικά έλαια, που δεν είναι αιθέρια. Είναι αρκετά πιο λιπαρά και είναι σταθερά λάδια, δεν εξατμίζονται δηλαδή , όπως τα αιθέρια έλαια. Το κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες. Τα βασικότερα και πιο χρήσιμα λάδια για καλλυντικές εφαρμογές είναι τα εξής:

01 Αμυγδαλέλαιο (Βοτανική – INCI ονομασία Prunus Amygdalusvar. Dulcis)
Καταγωγή: Παράγεται από τους βρώσιμους καρπούς της γλυκιάς αμυγδαλιάς. Ισπανία- Τουρκία Ενδείξεις: Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6 και ένα μεγάλο ποσοστό σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Εκ φύσεως περιέχει ένα μικρό ποσοστό βιταμίνης Ε, γεγονός που το κάνει να διατηρείται σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα πολύ θρεπτικό λάδι, ιδανικό για την ενυδάτωση του δέρματος. Αντενδείξεις: Να μην χρησιμοποιείται από όσους πάσχουν από αλλεργία στα αμύγδαλα.
02 Βερυκοκέλαιο (Βοτανική – INCI ονομασία Prunus Armeniaca)
Καταγωγή: Παράγεται από το κουκούτσι του βερύκοκου. Αρχικά ήταν γηγενές στην Αρμενία, και τώρα παράγεται στην Ισπανία και την Τουρκία. Ενδείξεις: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, εξίσου θρεπτικό και εύχρηστο με το αμυγδαλέλαιο. Αντενδείξεις: Ασφαλές.  
03 Λάδι αβοκάντο (Βοτανική – INCI ονομασία Persea Americana)
Καταγωγή: Παράγεται από την αποξηραμένη σάρκα του αβοκάντο. ΗΠΑ- Μεξικό. Ενδείξεις: Περιέχει βιταμίνες Α, Β & D, καθώς και κορεσμένα & ακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι επίσης πλούσιο σε λεκιθίνη. Θεωρείται από τα πλέον θρεπτικά λάδια, κυρίως για το ώριμο ή αφυδατωμένο δέρμα. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντενδείξεις: Ασφαλές – Να χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό με ελαφρύτερα λάδια βάσης.  
04 Λάδι καλέντουλας (Βοτανική – INCI ονομασία CalendulaOfficinalis)
Καταγωγή: Δεν παράγεται από το ίδιο το φυτό της καλέντουλας, καθώς η ποσότητα ελαίου που βγάζει το κάθε φυτό δεν επαρκεί, ωστόσο είναι διαθέσιμο ως εμποτισμένο λάδι με το φυτό της Καλέντουλας. Μεσόγειος- Ιράν Ενδείξεις: Αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό, θεωρείται εξαιρετικό λάδι για καλλυντικές κρέμες προσώπου και ενυδατώνει βαθιά το δέρμα. Εξαιρετικό σε προϊόντα περιποίησης χεριών και νυχιών.Αντενδείξεις: Ασφαλές- Να χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό και με άλλα λάδια βάσης  
05 Καροτέλαιο (Βοτανική – INCI ονομασία Dacus Carota)
Καταγωγή: Επίσης ένα εμποτισμένο λάδι από ρίζες καρότου. Ευρώπη- Ασία Ενδείξεις: Πολύ πλούσιο σε Β Καροτίνη , αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C & D καθώς και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αντιφλεγμονώδες, ιδανικό αναζωογονητικό, πολύ καλό επίσης για προϊόντα καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Αντενδείξεις: Ασφαλές- Να χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό και με λάδια βάσης  
06 Λάδι καρύδας (Βοτανική – INCI ονομασία Cocos Nucifera)
Καταγωγή: Παράγεται από την επεξεργασία της σάρκας της καρύδας. Στην παραγωγή καλλυντικών χρησιμοποιείται το λεγόμενο RBD Coconut Oil (Refined, Bleached, Deodorized), ένα ήπια επεξεργασμένο λάδι καρύδας που του έχει αφαιρεθεί η έντονη μυρωδιά. Ασία- Αμερική. Στην ουσία πρόκειται για υγρό βούτυρο, γι’ αυτό και το γνήσιο λάδι καρύδας, σταθεροποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ενδείξεις: Περιέχει φυσικό αντηλιακό φίλτρο, είναι εξαιρετικά ενυδατικό γεγονός που το κάνει ιδανικό στα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών.Αντενδείξεις: Ασφαλές, εκτός περιπτώσεων αλλεργίας στην καρύδα.  
07 Λάδι νυχτολούλουδο (Βοτανική – INCI ονομασία OenotheraBiennis)
Καταγωγή: Παράγεται από τους σπόρους του ομώνυμου λουλουδιού. ΗΠΑ- Ηνωμένο Βασίλειο Ενδείξεις: Πολύ θρεπτικό για το δέρμα , αντιρυτιδικό, πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ (πολυακόρεστο λιπαρό οξύ).Αντενδείξεις: Ασφαλές- Να χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό και με άλλα λάδια βάσης
08 Λάδι από κουκούτσι σταφυλιού (Βοτανική – INCI ονομασίαVitis Vinifera)
Καταγωγή: Παράγεται από τα σταφύλια ως υπό-προϊόν της διαδικασίας παραγωγής κρασιού. Γαλλία- Ισπανία Ενδείξεις: Είναι ένα πολύ απαλό λάδι, ιδανικό για περιπτώσεις έντονης λιπαρότητας. Απορροφάται άμεσα και είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ. Δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (περίπου 6 μήνες) Αντενδείξεις: Ασφαλές  
09 Λάδι χοχόμπας (Βοτανική – INCI ονομασία SimmondsiaChinensis)
Καταγωγή: Παράγεται από τον κύαμο (φασόλι) του ομώνυμου θάμνου. Γηγενές στο Μεξικό και την Αριζόνα των ΗΠΑ. Πρόκειται στην ουσία για ένα υγρό βούτυρο. Ενδείξεις: Εξαιρετικό για την περιποίηση του προσώπου. Η σύστασή του είναι παρόμοια με την σύσταση του σμήγματος του δέρματος, άρα το δέρμα μας μπορεί και το απορροφά πολύ εύκολα. Είναι ένα ακριβό λάδι βάσης, αλλά με μεγάλη διάρκεια ζωής. Πολύ καλό για θεραπείες προσώπου κατά της ακμής, ενυδατώνει σε βάθος και είναι αντιφλεγμονώδες χάρη στο μυριστικό οξύ που περιέχει. Αντενδείξεις: Ασφαλές  
10 Λάδι μακαντάμια (Βοτανική – INCI ονομασία MacadamiaIntegrifolia/M. Ternifolia)
Καταγωγή: Παράγεται από τον καρπό του ομώνυμου δένδρου και είναι είδος καρυδιού. Αυστραλία- Χαβάη Ενδείξεις: Πλούσιο σε παλμιτολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό οξυ), ένα οξύ που βρίσκεται και στο ανθρώπινο σμήγμα. Είναι πολύ μαλακτικό και ενυδατικό λάδι , γι’ αυτό και προτιμάται στα καλλυντικά που φροντίζουν το ώριμο και ξηρό δέρμα. Πολύ καλό και σε αντηλιακά προϊόντα. Αντενδείξεις: Ασφαλές, εκτός από περιπτώσεις αλλεργίας στο καρύδι γενικά.  
11 Λάδι από άγριο τριαντάφυλλο (Βοτανική – INCI ονομασίαRosa Canina/R. Mollis)
Καταγωγή: Παράγεται από τον κόκκινο καρπό του θάμνου της αγριοτριανταφυλλιάς. Χιλή Ενδείξεις: Θεωρείται ένα πολύ καλό λάδι για το ώριμο δέρμα, καθώς έχουν αποδειχθεί αναπλαστικές ιδιότητές του. Πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και πολύ αποτελεσματικό σε περιπτώσεις εγκαυμάτων και πληγών. Έχει μικρή διάρκεια ζωής.Αντενδείξεις: Ασφαλές- Να χρησιμοποιείται πάντα σε μικρή ποσότητα και συνδυαστικά με άλλα λάδια βάσης.  
12 Λάδι Αργκάν (Βοτανική- INCI ονομασία Argania spinosa)
Καταγωγή: Παράγεται από τους σπόρους του δέντρου Αργκάν, που φύεται στο Μαρόκο. Το είδος του προστατεύεται από την Ουνέσκο.Ενδείξεις: Φημίζεται για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε τοκοφερόλες (Βιταμίνη Ε) , τα καροτένια και το υψηλό ποσοστό των απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχει (περίπου 80%). Αυτές του οι ιδιότητες το καθιστούν ένα λάδι εξαιρετικό για την περιποίηση του δέρματος (καταπολέμηση ελεύθερων ριζών, αντιγηραντική προστασία κλπ), καθώς επίσης είναι ένα λάδι που δύσκολα αλλοιώνεται (λόγω ακριβώς της μεγάλης ποσότητας Βιταμίνης Ε που περιέχει). Αντενδείξεις:Ασφαλές.  
13 Φουντουκέλαιο (Βοτανική – INCI ονομασία Corylus avellana)
ΚαταγωγήΠαράγεται από τα φουντούκια με έκθλιψη. Ενδείξεις: Ένα ωραίο λεπτό λάδι που εύκολα διεισδύει στην επιδερμίδα. Πολύ καλό για τις λιπαρές επιδερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε Ω9 λιπαρά οξέα. Αποτελεί λάδι γενικής χρήσης (καλό τόσο για την καλλυντική περιποίηση όσο και για το μασάζ). Διατηρείται 1 χρόνο περίπου.Αντενδείξεις: Ασφαλές, εκτός περίπτωσης αλλεργίας στα φουντούκια.  
14 Βαλσαμέλαιο (Βοτανική - INCI ονομασία Hypericum perforatum)
Καταγωγή: Παράγεται με την μέθοδο του εμποτισμού των ανθέων του Υπερικού ή Βάλσαμου ή Σπαθόχορτου σε λάδι (συνήθως Σογιέλαιο, Ελαιόλαδο ή Ηλιέλαιο) δίνοντάς του το χαρακτηριστικό βαθύ κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα του. Ενδείξεις: Αντιφλεγμονώδες, πολύ αναπλαστικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό στις νευραλγίες. Κατάλληλο για θεραπεία μελανιών και χτυπημάτων, καθώς και εγκαυμάτων. Διατηρείται όσο και ο φορέας του, περίπου 10 μήνες συνήθως. Αντενδείξεις: Ασφαλές.
15 Σησαμέλαιο (Βοτανική-INCI ονομασία Sesamum indicum)
Καταγωγή: Παράγεται από τα σπόρια του σουσαμιού. Ενδείξεις: Πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, κυρίως βιταμίνη Ε που το καθιστά πολύ σταθερό και πολύ ευεργετικό για το δέρμα. Ιδανικό για την θεραπεία της ψωρίασης και του εκζέματος ενώ περιέχει και φυσικό αντηλιακό φίλτρο. Αντενδείξεις: Ασφαλές.
16 Σογιέλαιο (Βοτανική - INCI ονομασία Glycine soya)
Καταγωγή: Παραγεται με την χρήση διαλύτη από τα φασόλια της σόγιας.Ενδείξεις: Περιέχει μικρό ποσοστό βιταμίνης C, και δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι πλούσιο σε λεκιθίνη, στερολίνες και βιταμίνη Ε. Καλό λεπτό λάδι για μασάζ και για παρασκευή εμποτισμένων λαδιών. Αντενδείξεις: Ασφαλές.
17 Ηλιέλαιο (Βοτανική- INCI ονομασία Helianthus annuus)
Καταγωγή: Παράγεται συνήθως με χρήση διαλύτη ή με ψυχρή έκθλιψη στις οργανικές καλλιέργειες. Ενδείξεις: Ένα ελαφρύ και εύχρηστο λάδι, εξαιρετικό για μασάζ και για παρασκευές εμποτισμένων λαδιών. Μη λιπαρό, καλή αντικατάσταση του σταφυλέλαιου. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β, D & E και θεωρείται ότι προστατεύει από διάφορες δερματικές παθήσεις (μελανίες, έλκη κλπ). Αντενδείξεις: Ασφαλές.
18 Σιτέλαιο (Βοτανική- INCI ονομασία Triticum vulgare)
Καταγωγή: Προέρχεται από το σιτάρι. Ενδείξεις: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και γι' αυτό χρησιμοποιείται για να επιμηκύνει τον χρόνο ζωής σε άλλα λιγότερο σταθερά λάδια βάσης. Πολύ αποτελεσματικό στο ξηρό δέρμα και στην ώριμη επιδερμίδα.Αντενδείξεις: Ασφαλές, εκτός περιπτώσως αλλεργίας.
19 Λάδι Αρνίκας (Βοτανική- INCI ονομασία Arnica montana)
Καταγωγή: Φύεται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, και είναι βότανο με κίτρινο αστεροειδές άνθος. Ενδείξεις: Εξαιρετικό λάδι για μασάζ για τα μυοσκελετικά προβλήματα. Πολύ καλό αντιφλεγμονώδες, ιδανικό για προϊόντα περιποίησης ματιών και προσώπου. Αντενδείξεις: Ασφαλές.
20 Λάδι Καμέλιας (Βοτανική - INCI ονομασία Camellia Sinensis/Camellia Oleifera)
Καταγωγή: Παράγεται από τα σπόρια του φυτού που βγάζει το τσάι. Φύεται ως επι το πλείστον στην Ασία. Ενδείξεις: Λεπτό λάδι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, καθώς και βιταμίνες Α & Β, πολύ καλό για το κουρασμένο δέρμα. Αντενδείξεις: Ασφαλές.
21 Λάδι Ελαιοκράμβης (Βοτανική - INCI ονομασία Brassica napus)
Καταγωγή: Λάδι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνη Α, καθώς επίσης και Γαμμα-Λινολεϊκό οξύ. Είναι λεπτό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για το μασάζ, αλλά χάρη στα πολύτιμα συστατικά του είναι κατάλληλο και για τις καλλυντικές κρέμες περιποίησης προσώπου. Εξαιρειτκό για το σαπούνι της ψυχρής μεθόδου, μπορεί να αντικαταστήσει το Ελαιόλαδο. Αντενδείξεις: Ασφαλές.
22 Ριζέλαιο (Βοτανική- INCI ονομασία Oryza sativa)
Καταγωγή- Ενδείξεις: Ένα καλλυντικό λάδι πλούσιο σε λινολεϊκό και ολεϊκό οξύ και πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλο ποσοστό σε φυτοστερόλες (κυρίως φερουλικό οξύ), γεγονός που το καθιστά ιδανικό λάδι για την βαθιά θρέψη του δέρματος και την προστασία του από το γήρας και την ηλιακή ακτινοβολία. Αντενδείξεις: Ασφαλές. Έχει ελαφρά σκούρο χρώμα και ενδέχεται να αφήσει κάποιους χρωματικούς λεκέδες στα ρούχα.
23 Καρυδέλαιο (Βοτανική - INCI ονομασία Juglans regia)
Καταγωγή: ΗΠΑ. Ενδείξεις: Εξαιρετικό μαλακτικό και ενυδατικό λάδι για το ξηρό, ώριμο και ερεθισμένο δέρμα. Ιδανικό για μασάζ και εφαρμογές προσώπου. Αντενδείξεις: Ασφαλές.
24 Καστορέλαιο (Βοτανική - INCI ονομασία Ricinus Communis)
Καταγωγή-Ενδείξεις: Αποτελεσματικό στο να κάνει πλούσια σαπουνάδα και ενυδατικές ιδιότητες στο σαπούνι. Επιπλέον περιποιείται το δέρμα και ακόμα και σε μικρά ποσοστά θα δείτε τα πλεονεκτήματά του. 5-10% αρκεί. Πολλοί κατασκευαστές φυσικού σαπουνιού χρησιμοποιούν καστορέλαιο για προβλήματα ακμής. Είναι πολύ καλό λάδι για την περιποίηση του πολύ ξηρού δέρματος, αλλά και σαν προληπτικό καλλυντικό κατά των ραγάδων.Αντενδείξεις: Ασφαλές.
25 Λάδι Μποράγκο (Βοτανική - INCI ονομασία Borago officinalis)
Καταγωγή-Ενδείξεις: Το Μποράγκο είναι βασική πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων. Είναι πολύ πλούσιο σε Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ (έως 25 %), καθώς επίσης και σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι ιδανικό για το ταλαιπωρημένο από τον ήλιο δέρμα και για την ώριμη επιδερμίδα. Χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλα λάδια βάσης. Αντενδείξεις:Ασφαλές.
26 Λάδι Meadowfoam (Βοτανική- INCI ονομασία Limnanthes alba)
Καταγωγή-Ενδείξεις: Ένα λάδι με 98 % λιπαρά οξέα,πλούσιο σε τοκοφερόλες που δεν ταγκίζει εύκολα. Θεωρείται ιδανικό για την ενυδάτωση και την αναζωογόνηση του δέρματος και προτιμάται στα αντηλιακά προϊόντα χάρη στον φυσικό δείκτη αντηλιακής προστασίας που περιέχει. Αντενδείξεις: Ασφαλές.
Δημοσίευση σχολίου