ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Τα βασικότερα αιθέρια έλαια για καλλυντική χρήση


Τι είναι το αιθέριο έλαιο;
Το αιθέριο έλαιο είναι η εξαιρετικά συμπυκνωμένη , αρωματική και λιπαρή ουσία που ενυπάρχει σε ποικίλα μέρη των φυτών, βοτάνων, καρπών και δένδρων. Καλείται «αιθέριο» γιατί το έλαιο αυτό είναι πτητικό, δηλαδή εξατμίζεται πολύ γρήγορα στον αέρα.
Πως παράγεται το αιθέριο έλαιο;
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι παραγωγής των αιθέριων ελαίων. Οι βασικότεροι είναι:
1) Απόσταξη με ατμό: Είναι ο πιο κοινός και οικονομικός τρόπος επεξεργασίας ενός φυτού για την παραγωγή του αιθέριου ελαίου του. Ανάλογα με το κάθε φυτό, τα μέρη που περιέχουν την αρωματική του ουσία (π.χ. φύλλα, άνθη, μπουμπούκια κλπ) τοποθετούνται σε μεγάλα δοχεία και με την βοήθεια του ατμού ζεσταίνονται απελευθερώνοντας τα αιθέρια έλαιά τους. Υπό-προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι και η παραγωγή των ανθόνερων (hydrosols).
2) Εξαγωγή με την χρήση διοξειδίου του άνθρακα: Μια πιο πρόσφατη μορφή επεξεργασίας του φυτού για την απόσπαση του αιθέριου ελαίου του, η οποία απαιτεί την χρήση ακριβού και πολύπλοκου μηχανήματος. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα σε πολύ υψηλή πίεση και πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός πιο αρωματικού ελαίου.
3) Έκθλιψη: Είναι ο μοναδικός τρόπος παραγωγής αιθέριου ελαίου από τα εσπεριδοειδή, καθώς πραγματοποιείται ουσιαστικά με το «λιώσιμο» της φλούδας των φρούτων από την οποία και βγαίνει το αιθέριο έλαιο.
4) Εξαγωγή με την χρήση διαλύτη: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των ρητινών από τις οποίες μετά αποστάζονται αιθέρια έλαια (π.χ. μύρρο, λιβάνι) αλλά και την παραγωγή των λεγόμενωνAbsolutes. Tο παράγωγό τους είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό έλαιο. Ο διαλύτης που χρησιμοποιείται είναι συνήθως κάποια αλκοόλη. Συγκεκριμένα, η αλκοόλη εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την στερεή ουσία (concrete) που προκύπτει από την απόσταξη των φύλλων ή λουλουδιών ορισμένων φυτών (π.χ. τριαντάφυλλο και γιασεμί). Το απόσταγμα που απομένει καλείται Absoluteκαι είναι ουσιαστικά μια πολύ αρωματική και συμπυκνωμένη ουσία. ΔΕΝ θεωρείται αιθέριο έλαιο, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αγορές μας. Πρόκειται για καθαρά αρωματική ουσία, που διατηρεί τα ευεργετικά συστατικά του φυτού από το οποίο προέρχεται και είναι εξαιρετικά ακριβή.
01 Πεύκο (Βοτανική – INCI ονομασία: Pinus Sylvestris).
Καταγωγή: Παράγεται από τις πευκοβελόνες. Σκωτία- Ρωσία-Σκανδιναβία- Αυστρία Ενδείξεις: Θεωρείται ως το ισχυρότερο αντισηπτικό του αέρα, ενώ έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση εγκαυμάτων με την χρήση του. Ιδανικό για όλους τους τύπους αναπνευστικών προβλημάτων. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά θέλει προσοχή στα ευαίσθητα δέρματα. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Κανέλα, ευκάλυπτος, Λιβάνι, Λεβάντα, Δενδρολίβανο, Τεϊόδεντρο
02 Ylang ylang (Βοτανική – INCI ονομασία: Cananga Odorataforma genuina).
Καταγωγή: Χώρα καταγωγής, οι Φιλιππίνες. Στην ντόπια γλώσσα σημαίνει «λουλούδι των λουλουδιών». Παράγεται από τα άνθη του φυτού. Μαδαγασκάρη. Ενδείξεις: Πολύ αρωματικό. Κατευναστικό και ισορροπητικό του νευρικού συστήματος. Συνιστάται για χαλάρωση και τόνωση. Αισθησιακό. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά η διαρκής και σε ποσότητα χρήση του ενδέχεται να προκαλέσει πονοκεφάλους (λόγω του ισχυρού του αρώματος). Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, γιασεμί, λεβάντα, λεμόνι, λάιμ, νερολί, πορτοκάλι, παλμαρόζα, τριαντάφυλλο, τριανταφυλλόξυλο, σανταλόξυλο  
03 Χαμομήλι Ρωμαϊκό (Βοτανική – INCI ονομασία: Chamaemelumnobile).
Καταγωγή: Παράγεται από τις κορυφές των ανθέων. Ηνωμένο Βασίλειο- Ουγγαρία Ενδείξεις: Ιδανικό και ασφαλές για τα παιδιά. Χαλαρωτικό, ελαφρά υπνωτικό, καλό για τις παθήσεις του ευαίσθητου δέρματος.Αντενδείξεις: Μη τοξικό ,αλλά να αποφεύγεται σε περιπτώσεις αλλεργίας. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γεράνι, Λεβάντα, Πατσουλί, Τριαντάφυλλο, Τριανταφυλλόξυλο  
04 Χαμομήλι Γερμανικό (Βοτανική – INCI ονομασία: ChamomillaRecutita).
Καταγωγή: Παράγεται από τις κορυφές των ανθέων. Κατά την διαδικασία της απόσταξης, παράγεται η ουσία αζουλένιο, η οποία δίνει στο έλαιο το χαρακτηριστικό μπλέ του χρώμα. Ουγγαρία Ενδείξεις: Ιδανικό για την καταπράυνση των μελανών σημείων (μώλωπες, μαύροι κύκλοι). Χαλαρωτικό. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γεράνι, Λεβάντα, Πατσουλί, Τριαντάφυλλο, Τριανταφυλλόξυλο

05 Λιβάνι (Βοτανική – INCI ονομασία: Boswellia Carteri).
Καταγωγή: Πρόκειται για ρητίνη που παράγεται από το εσωτερικό μέρος του κορμού του ομώνυμου δένδρου, από την απόσταξη της οποίας παράγεται το έλαιο. Σομαλία- Ομάν Ενδείξεις: Χαλαρωτικό, ιδανικό για το κουρασμένο και ώριμο δέρμα. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γεράνι, Λεβάντα, Λεμόνι, Λάιμ, Μύρρο, Πορτοκάλι, Πτιγκρέιν, Πεύκο, Τριανταφυλλόξυλο, Σανταλόξυλο, (Μαύρο Πιπέρι)  
06 Μύρρο (Βοτανική – INCI ονομασία: Commiphora myrrha).
Καταγωγή: Ρητίνη, που παράγεται από τον κορμό του ομώνυμου δένδρου. Ομάν- Υεμένη-Αιθιοπία Ενδείξεις: Αντιφλεγμονώδες, δροσιστικό και καταπραϋντικό στο ξηρό και σκασμένο δέρμα.Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γαρίφαλο, Λιβάνι, Λεβάντα, Πατσουλί, Σανταλόξυλο  
07 Άρκευθος (Βοτανική – INCI ονομασία: Juniperus Communis).
Καταγωγή: Ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσιών και παράγεται από τα μούρα του ομώνυμου δένδρου. Ουγγαρία- Κροατία Ενδείξεις: Τονωτικό για το κυκλοφορικό σύστημα, διουρητικό, ιδανικό για περιπτώσεις καταπολέμησης της κυτταρίτιδας, καθώς έχει την ιδιότητα να βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: (Κυπαρίσσι), Λεβάντα, Σανταλόξυλο, Λεμόνι  
08 Γεράνι (Βοτανική – INCI ονομασία: Pelargonium Graveolens).
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα του φυτού. Γαλλία (Réunion)Ενδείξεις: Από τα κατεξοχήν θεραπευτικά αιθέρια έλαια. Αντιφλεγμονώδες, εξαιρετικό στο ξηρό και κουρασμένο δέρμα, δρα εξισορροπητικά ανάμεσα στην λιπαρότητα και την ξηροδερμία.Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Λεβάντα, Λεμόνι, Λάιμ, Πορτοκάλι, Παλμαρόζα, Πατσουλί, Πτιγκρέιν, Τριαντάφυλλο, Τριανταφυλλόξυλο  
09 Λεβάντα (Βοτανική – INCI ονομασία: Lavandula Angustifolia/L. OfficinalisLavandula vera).
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα του φυτού και μάλιστα από την επιφάνειά τους. Γαλλία- Βουλγαρία- Ηνωμένο Βασίλειο Ενδείξεις: Πολύ αρωματικό. Ιδανικό για παιδιά. Χαλαρωτικό, ελαφρά υπνωτικό. Εξαιρετικό για τις περιπτώσεις εγκαυμάτων, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί και αδιάλυτο (ΠΡΟΣΟΧΗ! Μόνο η Λεβάντα και το Τεϊόνδεντρο!). Πολύ καλό για περιπτώσεις μικτού δέρματος. Σημείωση: Η πραγματική λεβάντα (Lavandula vera) φύεται σε πολύ υψηλά υψόμετρα. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γεράνι, Λεμόνι, Λάιμ, Μανταρίνι, Μύρρο, Πορτοκάλι, Παλμαρόζα, Πατσουλί, Πτιγκρέιν, Πεύκο, Δενδρολίβανο  
10 Μέντα (Βοτανική – INCI ονομασία: Mentha Piperita).
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα του φυτού. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτή τη στιγμή είναι η Αμερική. Ενδείξεις: Πολύ αρωματικό. Δροσιστικό και αντιφλεγμονώδες. Ιδανικό για αρωματικά χώρου και για καλλυντικά περιποίησης άκρων. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά προσοχή στο ευαίσθητο δέρμα Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γαρίφαλο, Δυόσμος, Λεβάντα, Λάιμ, Λεμόνι, Μανταρίνι, Δενδρολίβανο  
11 Δυόσμος (Βοτανική – INCI ονομασία: Mentha Spicata).
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα του φυτού. Ηνωμένο ΒασίλειοΕνδείξεις: Πολύ αρωματικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της έντονης Μέντας. Πολύ καλό για παιδιά. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά προσοχή στο ευαίσθητο δέρμα Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γαρίφαλο, Μέντα, Λεβάντα, Λάιμ, Λεμόνι, Μανταρίνι, Δενδρολίβανο
12 Πατσουλί (Βοτανική – INCI ονομασία: Pogostemon Patchouli).
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα του φυτού. Ινδία- Ινδονησία- Φιλιππίνες Ενδείξεις: Απαραίτητο στην αρωματοποιία, καθώς αποτελεί φυσικό σταθεροποιητικό αρώματος. Είναι επίσης εξαιρετικό για το σκασμένο και πολύ ξηρό δέρμα, καθώς έχει αναπλαστικές ιδιότητες.Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Χαμομήλι, Γεράνι, Τζίντζερ, Λεβάντα, Λεμονόχορτο, Μύρρο, Νερολί, (Μοσχοκάρυδο), Πεύκο, Τριαντάφυλλο, Σανταλόξυλο  
13 Δενδρολίβανο (Βοτανική – INCI ονομασία: RosmarinusOfficinalis).
Καταγωγή: Παράγεται από τις ανθώδεις άκρες του φυτού. Ισπανία- Τυνησία. Ενδείξεις: Εξαιρετικό σε περιπτώσεις λιπαρής επιδερμίδας. Τονωτικό μαλλιών, εξαιρετικό κατά της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης. Επίσης ευεργετικό σε λάδια μασάζ για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Πολύ καλό για εισπνοές. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά θέλει προσοχή σε περιπτώσεις επιληψίας και υπέρτασης. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γαρίφαλο, Γεράνι, Λεμόνι, Λάιμ, Μανταρίνι, Πορτοκάλι, Μέντα, Πεύκο, Τριανταφυλλόξυλο
14 Τριανταφυλλόξυλο (Βοτανική – INCI ονομασία: AnibaRosaeodora).
Καταγωγή: Παράγεται από τον κορμό του ομώνυμου δένδρου κυρίως στο Περού και την βόρεια Βραζιλία. Ενδείξεις: Τονωτικό, εξαιρετικό για το ξηρό και ώριμο δέρμα. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Χαμομήλι, Λιβάνι, Γεράνι, νερολί, Παλμαρόζα, Πτιγκρέιν, Τριαντάφυλλο, Δενδρολίβανο, Σανταλόξυλο, Ylang Ylang, Τεϊόδεντρο  
15 Κανέλα (Βοτανική – INCI ονομασία: CinnamomumZeylanicum).
Καταγωγή: Προέρχεται κυρίως από Ασιατικές χώρες και παράγεται τόσο από τον κορμό όσο και από τα φύλλα του δένδρου. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Το ασφαλές αιθέριο έλαιο είναι αυτό που παράγεται από τα φύλλα. Μαδαγασκάρη- Νοτιοανατολική Ασία Ενδείξεις: Πολύ αρωματικό (η πιο αρωματική ποικιλία παράγεται στην Σρι Λάνκα). Αντιμικροβιακό. Απαραίτητο στην αρωματοποιία. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Μικρές ποσότητες. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γαρίφαλο, Τζίντζερ, Γκρέιπφρουτ, Λεβάντα, Πορτοκάλι, Λιβάνι, Πεύκο, Δενδρολίβανο  
16 Ευκάλυπτος (Βοτανική – INCI ονομασία: Eucalyptus Globulus).
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα του δένδρου. Ισπανία- Κίνα- Πορτογαλία Ενδείξεις: Εξαιρετικό για εισπνοές, ιδανικό για αλοιφές και λάδια μασάζ για το κρύωμα. Αποχρεμπτικό και Αντιμικροβιακό. Η ποικιλία Eucalyptus Radiata είναι από τις πιο ήπιες. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Άρκευθος, Λεβάντα, Λεμόνι, Πεύκο, Λάιμ, Δενδρολίβανο  
17 Τεϊόδεντρο (Βοτανική – INCI ονομασία: Melaleucaalternifolia).
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα του δένδρου. Αυστραλία Ενδείξεις: Αντιμικροβιακό, ιδανικό για περιπτώσεις λιπαρής επιδερμίδας. Εξαιρετικό στην αντιμετώπιση της ακμής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά και αδιάλυτο (ΠΡΟΣΟΧΗ!! Μόνο αυτό και η λεβάντα!).Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά προσοχή στα ευαίσθητα δέρματα.Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Ευκάλυπτος, Τζίντζερ, Λεβάντα, Λεμόνι, Πορτοκάλι, Πεύκο, Δενδρολίβανο  
18 Γαρίφαλο (Βοτανική – INCI ονομασία: Eugenia Caryophyllata).
Καταγωγή: Παράγεται από το μπουμπούκι και τα φύλλα του φυτού. Ινδονησία Ενδείξεις: Πολύ αρωματικό. Θερμαντικό και αισθησιακό.Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο ευαίσθητο δέρμα. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Κανέλα, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνι, Πορτοκάλι, μέντα, Δενδρολίβανο, Λιβάνι  
19 Γιασεμί (Βοτανική – INCI ονομασία: Jasminum Officinale).
Καταγωγή: Παράγεται από τα άνθη του φυτού. Πρόκειται για Absolute (το φυτό έχει υποστεί εκχύλιση με διαλύτες για να παραχθεί το έλαιο). Μαρόκο- Ινδία- Αίγυπτος Ενδείξεις: Εξαιρετικά αρωματικό, απαραίτητο στην αρωματοποιία. Πολύ καλό για το ώριμο, ταλαιπωρημένο δέρμα.Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά προσοχή στο πολύ ευαίσθητο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους λόγω του ισχυρού αρώματός τουΣυνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Λιβάνι, Γεράνι, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνι, Λάιμ, Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Νερολί, Παλμαρόζα, Τριαντάφυλλο, Τριανταφυλλόξυλο, Σανταλόξυλο  
20 Τριαντάφυλλο (Βοτανική – INCI ονομασία: Rosa Centifolia/Rosa Damascena)
Καταγωγή: Παράγεται από τα πέταλα του φυτού. Υπάρχουν δύο ποικιλίες. Το αιθέριο έλαιο προκύπτει είτε με την μέθοδο της απόσταξης είτε μέσω εκχύλισης με διαλύτες. Στην πρώτη περίπτωση το αιθέριο έλαιο καλείται Rose Otto, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, το έλαιο καλείται Rose Absolute και είναι πάρα πολύ συμπυκνωμένο. Μαρόκο- Τουρκία- Βουλγαρία Ενδείξεις: Το ιδανικότερο έλαιο για το ξηρό και ώριμο δέρμα. Καταπραΰνει τα σημάδια της κούρασης, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, αναζωογονεί και τονώνει την επιδερμίδα. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Χαμομήλι, Γεράνι, Γιασεμί, Λεβάντα, Λάιμ, Νερολί, Πορτοκάλι, Παλμαρόζα, Πατσουλί, Τριανταφυλλόξυλο, Σανταλόξυλο
21 Λάιμ (Βοτανική – INCI ονομασία: Citrus Aurantifolia) & Λεμόνι (Βοτανική – INCI ονομασία: Citrus Limon)
Καταγωγή: Παράγονται από την φλούδα του μοσχολέμονου και λεμονιού αντίστοιχα. Ισπανία- Ιταλία Ενδείξεις: Πολύ αρωματικά, διεγερτικά. Είναι εξαιρετικά για τις λιπαρές επιδερμίδες. Αντενδείξεις: Φωτοτοξικά. Μη τοξικά κατά τα άλλα. Ίσως προκαλέσουν ερεθισμούς στα ευαίσθητα δέρματα. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Γεράνι, Τζίντζερ, Γιασεμί, Λεβάντα, Μανταρίνι, Νερολί, Παλμαρόζα, Μέντα, Τριαντάφυλλο, Ylang Ylang, Δενδρολίβανο, Τεϊόδεντρο, Ευκάλυπτος
22 Πορτοκάλι (Βοτανική – INCI ονομασία: Citrus Aurantium var.Sinensis) & Πτιγκρέιν (Βοτανική – INCI ονομασία: CitrusAurantium var. Amara) & Νερολί (Βοτανική – INCI ονομασία:Citrus Aurantium var. Amara)
Καταγωγή: Παράγονται όλα από την πορτοκαλιά με την εξής διαφορά: Το αιθέριο έλαιο Πορτοκάλι παράγεται από την φλούδα του καρπού, το Πτιγκρέιν από τα φύλλα του δένδρου και το Νερολί από τα άνθη του δένδρου! Το Πτιγκρέιν παράγεται επίσης και από τα φύλλα της Νεραντζιάς. Αλγερία- Ισπανία- Λατινική Αμερική Ενδείξεις: Και τα τρία αιθέρια έλαια είναι καταπληκτικά για την διατήρηση της κανονικής επιδερμίδας. Δρουν εξισορροπητικά στο δέρμα και διατηρούν την ελαστικότητά του. Ειδικότερα το Νερολί ενδείκνυται για την περιποίηση της ώριμης επιδερμίδας, ενώ είναι εξαιρετικά αρωματικό. Αντενδείξεις: Μη τοξικά και μη φωτοτοξικά, με εξαίρεση το πορτοκάλι (που είναι λιγότερο φωτοτοξικό από άλλα εσπεριδοειδή). Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Όλα δένουν ωραία μεταξύ τους, καθώς και με τα άλλα εσπεριδοειδή και με Γεράνι, Λεβάντα, Δενδρολίβανο, Παλμαρόζα, Τριαντάφυλλο, Τριανταφυλλόξυλο, Σανταλόξυλο, Ylang Ylang , Τεϊόδεντρο, Γαρίφαλο, Λιβάνι, Τζίντζερ, Γιασεμί  
23 Περγαμόντο (Βοτανική – INCI ονομασία: Citrus Bergamia)
Καταγωγή: Παράγεται από την φλούδα του περγαμόντου. ΙταλίαΕνδείξεις: Πολύ αρωματικό, χρησιμοποιείται πολύ στην αρωματοποιία. Καλό για τα ξηρά δέρματα. Αντενδείξεις: Φωτοτοξικό, μη τοξικό κατά τα άλλα Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Γεράνι, Τζίντζερ, Γιασεμί, Λεβάντα, Μανταρίνι, Νερολί, Παλμαρόζα, Μέντα, Τριαντάφυλλο, Ylang Ylang, Δενδρολίβανο, Τεϊόδεντρο, Ευκάλυπτος, Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Πτιγκρέιν
23 Γκρέιπφρουτ (Βοτανική – INCI ονομασία: Citrus Paradisi)
Καταγωγή: Παράγεται από την φλούδα του ομώνυμου φρούτου. Είναι το μόνο από όλα τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών που έχει την μικρότερη διάρκεια ζωής. Ανατολικές Ινδίες- ΗΠΑ- Βραζιλία Ενδείξεις: Πολύ τονωτικό και αρωματικό, ενώ προτιμάται σε προϊόντα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Αντενδείξεις: Φωτοτοξικό, μη τοξικό κατά τα άλλα Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Πτιγκρέιν, Γαρίφαλο, Λιβάνι, Γιασεμί, Λεβάντα, Τριαντάφυλλο, Ylang Ylang  
24 Μανταρίνι (Βοτανική – INCI ονομασία: Citrus Reticulata)
Καταγωγή: Παράγεται από την φλούδα του φρούτου. ΗΠΑ Ενδείξεις: Γλυκό και αρωματικό, επίσης πολύ βοηθητικό στην ξηρή επιδερμίδα. Καλό και για τα παιδιά. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Πορτοκάλι, Πτιγκρέιν, Χαμομήλι, Γκρέιπφρουτ, Λεβάντα, Λάιμ, Νερολί, Τριαντάφυλλο  
25 Σανταλόξυλο (Βοτανική – INCI ονομασία: Santalum Album)
Καταγωγή: Παράγεται από το ξύλο του ομώνυμου δένδρου . Τα πιο αρωματικά δένδρα καλλιεργούνται στην Ανατολική Ινδία. Ενδείξεις: Ένα πολύ απαλό και θεραπευτικό λάδι, χρησιμοποιείται πολύ στην αρωματοποιία και σε προϊόντα περιποίησης της ώριμης επιδερμίδας. Αισθησιακό. Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: (Μαύρο Πιπέρι), Λιβάνι, Νερολί, Παλμαρόζα, Πατσουλί, Μύρρο, Τριανταφυλλόξυλο, Ylang Ylang
26 Τζίντζερ (Βοτανική – INCI ονομασία: Zingiber Officinale)
Καταγωγή: Παράγεται από τα ριζώματα του ομώνυμου φυτού. Κίνα- ΙνδίαΕνδείξεις: Θερμαντικό, εξαιρετικό σε λάδια μασάζ για καταπονημένους μύες, πολύ αρωματικό. Αισθησιακό. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά θέλει προσοχή στο ευαίσθητο δέρμα. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Κανέλα, Γαρίφαλο, Λεμόνι, Λάιμ, Πορτοκάλι, Πατσουλί, Δενδρολίβανο
27 Παλμαρόζα (Βοτανική – INCI ονομασία: Cymbopogon Martini)
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα του χόρτου. Ινδία- Νησιά Κομόρο- Σεϋχέλλες Ενδείξεις: Ιδανικό για την αντιρυτιδική προστασία του δέρματος, καταπληκτικό για προϊόντα προσώπου Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Γεράνι, Γιασεμί, Λεβάντα, Λάιμ, Πορτοκάλι, Τριαντάφυλλο, Τριανταφυλλόξυλο, Σανταλόξυλο, Ylang Ylang  
28 Βανίλια (Βοτανική – INCI ονομασία: Vanilla Planifolia)
Καταγωγή: Πρόκειται για Absolute και όχι για αιθέριο έλαιο, που παράγεται από τον κύαμο(φασόλι) του φυτού της Βανίλιας. Μεξικό - Μαδαγασκάρη Ενδείξεις: Χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιία και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη θεραπευτική του δράση. Αισθησιακό. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, με προσοχή στο ευαίσθητο δέρμα.Συνέργεια με αιθέρια έλαια: Δένει πολύ ωραία με όλα τα εσπεριδοειδή και τα μπαχάρια, καθώς επίσης με Λεβάντα, Λιβάνι, Μέντα, Σανταλόξυλο, (Βενζόη)
29 Λίτσεα Κουμπέμπα (May Chang, Βοτανική – INCI ονομασία: Litsea Cubeba)
Καταγωγή: Παράγεται από τον καρπό του ομώνυμου τροπικού δέντρου. Χώρα καταγωγής η Κίνα Ενδείξεις: Ιδανικό για μίγματα μασάζ για την ανακούφιση των πόνων της μέσης, πολύ καλό για περιπτώσεις έντονου άγχους και ιδανικό σε αρωματιστή για την ξεκούραση του πνεύματοςΑντενδείξεις: Μη τοξικό, αλλά προσοχή στο ευαίσθητο δέρμα Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Τριαντάφυλλο, Ρωμαϊκό χαμομήλι, Νερολί, Πορτοκάλι, Νεράτζι, Μέντα, Τζίντζερ  
30 Λεμονόχορτο (Βοτανική- INCI ονομασία: Cymbopogoncitrates)
Καταγωγή: Παράγεται από το ομώνυμο αρωματικό χόρτο που φύεται στην Ινδία και την Γουατεμάλα. Έχει έντονο άρωμα λεμονιού. Ενδείξεις:Εντομοαπωθητικό, πολύ καλό στον πονοκέφαλο και στο κρύωμα και ιδανικό σε λάδια μασάζ για τους μυϊκούς πόνους. Αντενδείξεις: Μη τοξικό, ελαφρά ερεθιστικό. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Λεμόνι, Τζίντζερ, Λεβάντα, Μανταρίνι, Λεβαντίνη  
31 Κυπαρίσσι (Βοτανική – INCI ονομασία: Cupressussempervivens)
Καταγωγή: Παράγεται από τα φύλλα και τα κλωνάρια του ομώνυμου δέντρου. Χώρα παραγωγής αυτή τη στιγμή η Γαλλία και η ΙσπανίαΕνδείξεις: Ανυψωτικό της διάθεσης, πολύ καλό καθαριστικό του αέρα, καλό σε λάδια μασάζ κατά της κυτταρίτιδας και καλό για τα λιπαρά ή με ακμή δέρματα Αντενδείξεις: Μη τοξικό Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια:Τζίντζερ, Γκρέιπφρουτ, Άρκευθος, Νεράτζι, Πεύκο, Λεμόνι, Λεβάντα 

32 Καρότο (Βοτανική - INCI ονομασία: Dacus Carota)
Καταγωγή: Παράγεται από τα σπόρια του ομώνυμου φυτού και φύεται άφθονο στην Γαλλία. Ενδείξεις: Τονωτικό, ευεργετικό στο λιπαρό δέρμα, την ακμή και το έκζεμα. Αντενδείξεις: Μή τοξικό. Συνέργιεα με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Αρκευθος, Λεβάντα, Λεμόνι, Λάιμ, Κέδρος, Γεράνι.
33 Μάραθος γλυκός (Βοτανική- INCI ονομασία: Foeniculum vulgare var. dulce)
Καταγωγή: Η ποικιλία του γλυκού μάραθου καλλιεργείται και δεν φύεται στην ύπαιθρο. Ενδείξεις: Εμμηναγωγό, βοηθά την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες, ενώ δρα και ως ελαφρύ αναλγητικό στους μυικούς πόνους. Αντενδείξεις: Προσοχή στην χρήση του, απαγορεύεται η χρήση στην εγκυμοσύνη. Χρήση μεγάλης ποσότητας μπορεί να αποβεί τοξική. Συνέργιεα με άλλα αιθέρια έλαια: Γεράνι, Λεβάντα, Τριαντάφυλλο, Σανδαλόξυλο.
34 Βενζόη (Βοτανική- INCI ονομασία: Styrax benzoin)
Καταγωγή: Ρετσίνι που παράγεται από ένα μικρό δέντρο που φύεται μόνο στη Σουμάτρα. Έχει γλυκό άρωμα παρόμοιο με της βανίλιας.Ενδείξεις: Εξαιρετική για την επούλωση του σκασμένου δέρματος, θερμαντική και καταπραϋντική για τους μυικούς πόνους και ενισχυτική του κυκλοφορικού. Αντενδείξεις: Μη τοξικό. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Λιβάνι, Άρκευθος, Λεβάντα, Λεμόνι, Μύρρο, Πορτοκάλι, Πτιγκρέιν, Τριαντάφυλλο, Σανδαλόξυλο.
35 Γλυκιά Σημύδα (Βοτανική- INCI ονομασία Betula lenta)
Kαταγωγή: Από τον κορμό του ομώνυμου δένδρου ύψους 25 μέτρων που φύεται στον Καναδά, τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, την Ρωσία και σε διάφορα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης. Ενδείξεις: Η μυρωδιά του είναι έντονη καμφοροειδής και θυμίζει την Πυραλίδα (Γωλθερία). Θεωρείται σημαντικό αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό έλαιο. Ως διουρητικό και αποτοξινωτικό λογίζεται ως πολύτιμο έλαιο στα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας, ενώ βοηθά πολύ στα μίγματα μασάζ για τους μυικούς πόνους .Αντενδείξεις: Είναι τοξικό και πρέπει να χρησιμοποιείται σε χαμηλή δοσολογία. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Κέδρος, Πεύκο, Σανδαλόξυλο, Τριανταφυλλόξυλο.
36 Ελίχρυσος (Βοτανική- INCI ονομασία Helichrysum arenarium)
Καταγωγή: Αιθέριο έλαιο που παράγεται με απόσταξη (ατμού) από τα άνθη του φυτού Ελίχρυσος. Φύεται στην Ευρώπη. Ενδείξεις: Θεωρείται εξαιρετικό αιθέριο έλαιο στην αρωματοθεραπεία, ως αντι-αλλεργιογόνο, αντιφλεγμονώδες και ισχυρό αναπλαστικό του δέρματος. Καταπραϋνει τα σημάδια της ακμής και του γήρατος, καθώς και κάθε στίγμα από εκδορά ή ραγάδα. Αντενδεξεις: Ασφαλές. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Χαμομήλι, Φασκόμηλο, Λεβάντα, Μανταρίνι και Τριανταφυλλόξυλο.
37 Immortelle (Βοτανική - INCI ινμασία Helichrysum italicum ή angustifolim)
Καταγωγή: Absolute έλαιο που παράγεται από την εξαγωγή του συμπαγούς ελαίου  του φυτού Ελίχρυσος. Φύεται στην Ευρώπη.Ενδείξεις: Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το αιθέριο έλαιο Ελίχρυσου αν και όχι τόσο ισχυρές. Θεωρείται καλή και οικονομικότερη εναλλακτική.Αντενδεξεις: Ασφαλές. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Περγαμόντο, Χαμομήλι, Φασκόμηλο, Λεβάντα, Μανταρίνι και Τριανταφυλλόξυλο.
38 Αγγελική (Βοτανική - INCI ονομασία Angelica Archangelica)
Καταγωγή: Θεωρείται καλό αιθέριο έλαιο για την αποβολή των τοξινών, αν και γενικότερα χρησιμοποιείται περισσότερο στην αρωματοποιία και ως αρωματικός παράγοντας σε ορισμένα λικέρ. Φύεται στην Γαλλία, την Κίνα και αλλού. Αντενδείξεις: Κατατάσσεται στα φωτοτοξικά αιθέρια έλαια λόγω της περιεκτικότητάς του σε περγαπτένια. Απαγορεύεται η χρήση του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και έαν ο χρήστης είναι διαβητικός. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Κορίανδρος, Περγαμόντο, Κέδρος, Λιβάνι, Πατσουλί, Φασκόμηλο, Βέτιβερ και με όλα σχεδόν τα εσπεριδοειδή.
39 Λάβδανο (Βοτανική- INCI ονομασία Cistus Landaniferus)
Καταγωγή- Ενδείξεις: Θεωρείται αναπλαστικό αιθέριο έλαιο, ιδανική προσθήκη στα αντιγηραντικά προϊόντα. Πολύ καλό αντιρυτιδικό, επουλωτικό πληγών και εκδορών και πολύ καλό σταθεροποιητικό αρώματος. Αντενδείξεις: Αασφαλές, αλλά να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Λιβάνι, Μύρρο, Σανδαλόξυλο, Πατσουλί, Πεύκο, Φασκόμηλο, Κυπαρίσσι, Βέτιβερ.
40 Ματζουράνα (Βοτανική - INCI ονομασία Origanum majorana)
Καταγωγή- Ενδείξεις: Βότανο γηγενές στην λεκάνη της Μεσογείου. Το αιθέριο έλαιο αποστάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα και τις κορυφές των ανθέων με την μέθοδο του ατμού. Θεραπευτικό αιθέριο έλαιο με καμφοροειδή οσμή. Ιδανικό για την καταπολέμηση μυικών πόνων, κολικών, κρυολογήματος που συνοδεύεται απο βήχα αλλά και ρευματισμών. Επίσης χρησιμοποιείται ως αντιβακτηριδιακό και αποσμητικό έλαιο. Αντενδείξεις:Απαγορεύεται η χρήση του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και από τα μικρά παιδιά. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Λεβάντα, Κυπαρίσσι, Κέδρος, Χαμομήλι, Περγαμόντο, Ευκάλυπτος, Τειόδενδρο.
41 Μοσχοκάρυδο (Βοτανική- INCI ονομασία Myristica fragrans)
Καταγωγή- Ενδείξεις: Προέρχεται από τους σπόρους του ομώνυμου αειθαλούς δένδρου που φύεται στην Ασία, κυρίως στην Σρι Λάνκα. Ιδιαίτερα αρωματικό αιθέριο έλαιο, με άρωμα όπως το μπαχαρικό από το οποίο προέρχεται. Θεωρείται ιδανική προσθήκη στα ζεστά και πικάντικα αρώματα, ενώ έχει παρατηρηθεί θεραπευτική του δράση στους ρευματισμούς, στην αρθρίτιδα, στις νευραλγίες και σε κάθε είδους μυικούς πόνους. Αντενδείξεις: Χρησιμοποιείτε μόνο μικρές δοσολογίες. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί τοξικό ή να προκαλέσει ναυτία. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Μαυρο πιπέρι, Κυπαρίσσι, Γεράνι, Φασκόμηλο, Δενδρολίβανο, Πορτοκάλι.
41 Θυμάρι (Βοτανική- INCI ονομασία Thymus Vulgaris)
Καταγωγή- Ενδείξεις: Γηγενές στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και σχεδόν σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου, προέρχεται από τις νωπές ή ξηρές άκρες των ανθέων του φυτού. Θεωρείται πολυ καλό σε αναπνευστικά προβλήματα, κρυολογήματα και διάφορες παθήσεις του νευρικού συστήματος. Είναι καλό αντιβακτηριδιακό και εντομοαπωθητικό. Αντενδείξεις:Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και από όσους πάσχουν από υπέρταση. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια:Περγαμόντο, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνι, Λεβάντα, Δενδρολίβανο, Πεύκο
42 Μαύρο Πιπέρι (Βοτανική- INCI ονομασία Piper Nigrum)
Καταγωγή- Ενδείξεις: Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ινδία είναι οι κυριότερες παραγωγοί του ελαίου αυτού το οποίο προέρχεται από τα αποξηραμένα φρούτα του φυτού. Θεωρείται πολύ καλό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, καθώς έιναι θερμαντικό και βοηθά στην αποβολή των τοξινών απο τον οργανισμό. Πολύ καλό και για τα κρυοπαγήματα ή τους μυικούς πόνους. Αντενδείξεις: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και γενικά απαιτεί χαμηλή δοσολογία. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια:Περγαμοντο, Φασκόμηλο, Γαρίφαλο, Μάραθος, Λιβάνι, Γεράνι, Τζίντζερ, Γκρέιπφρουτ, Λεβάντα, Αρκευθος, Λεμόνι, Λάιμ, Μανταρίνι, Σανδαλόξυλο, Ylang Ylang.
43 Βασιλικός (Βοτανική- INCI ονομασία Ocimum basilicum)
Καταγωγή- Ενδείξεις: Αρχική καταγωγή του φυτού είναι οι ασιατικές χώρες με κύρια την Ινδία, ωστόσο φύεται πλέον παντού και στην Ευρώπη. Το έλαιο προέρχεται κυρίως από απόσταξη των φύλλων του φυτού με ατμό. Καλό εντομοαπωθητικό λάδι, πολυ καλό για τους μυικούς πόνους και βοηθητικό στο κρυολόγημα. Αντενδείξεις: Μεγάλη προσοχή στην χρήση του, απαιτεί πολύ μικρή δοσολογία. Δεν χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και απαγορεύεται η χρήση του από οσους εχουν ευαίσθητο δέρμα. Συνέργεια με άλλα αιθέρια έλαια: Μαυρο Πιπέρι, Περγαμόντο, Κέδρος, Μάραθος, Τζίντζερ, Γεράνι, Λεβάντα, Λεμόνι, Ματζουράβα, Νερολί.
**Συνέργεια των αιθέριων ελαίων ονομάζουμε την συνδυαστική χρήση δύο ή περισσότερων ελαίων. Εδώ αναφέρουμε συνδυασμούς που ταιριάζουν τόσο αρωματικά όσο και θεραπευτικά.   
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ
  Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένες και πολύ ισχυρές ουσίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.
Συνεπώς, η οποιαδήποτε χρήση τους θα πρέπει πάντα να γίνεται με σύνεση και με σύμβουλο τις οδηγίες χρήσης και τις ενδείξεις/αντενδείξεις του κάθε ελαίου.
Υπάρχουν ορισμένα αιθέρια έλαια, στα οποία παρατηρείται μεγάλη τοξικότητα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση από τον άνθρωπο. Τα βασικότερα από αυτά είναι:
  • Άνηθος (Dill, INCI Anethum Graveolens)
  • Μάραθος πικρός (Bitter Fennel, INCI Foeniculum Vulgare var. Amara)
  • Χρένο (αγριοραπάνι) (Horseradish, INCI Amoracia Rusticana)
  • Φλισκούνι (Pennyroyal, INCI Mentha Pulegium)
  • Αρεμισία (Mugwort, INCI Artemisia Vulgaris)
  • Πικραμύγδαλο (Bitter Almond, INCI Prunus Amygdalus var. Amara)
Ορισμένα αιθέρια έλαια με πολύ ισχυρή δράση, επιτρέπεται μεν να χρησιμοποιούνται, με μεγάλη προσοχή ωστόσο και σε πολύ μικρές δοσολογίες. Αυτά είναι:
  • Θυμάρι (Thyme, INCI Thymus Vulgaris)
  • Βασιλικός (Basil, INCI Ocimum Basilicum)
  • Φασκόμηλο (Clary Sage, INCI Salvia Sclarea)
  • Ρίγανη (Oregano, INCI Origanum Vulgare)
  • Καμφορά (Camphor, INCI Cinnamomum Camphora)
  • Ύσσωπος (Hyssop, INCI Hyssopus Officinalis)
  • Μοσχοκάρυδο (Nutmeg, INCI Myristica Fragrans)
  • Μάραθος γλυκός ( Sweet Fennel, INCI Foeniculum Vulgare var. Dolce)
  Επίσης, υπάρχουν ορισμένα αιθέρια έλαια, κυρίως αυτά των εσπεριδοειδών (με εξαίρεση το Μανταρίνι, το Πτιγκρέιν και το Νερολί) τα οποία καλούνται φωτοτοξικά, καθώς περιέχουν κάποια βιοχημικά στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα κατά την έκθεση στις ακτίνες UV (δηλαδή κατά την έκθεση στον ήλιο). Η αντίδραση αυτή στο δέρμα καλείται φωτοευαισθησία. Αυτά είναι τα :
*Περγαμόντο
*Γκρέιπφρουτ
*Λεμόνι
*Λάιμ
Πορτοκάλι(το Πορτοκάλι λόγω της 5πλής απόσταξης στην οποία συνήθως υποβάλλεται χάνει ένα μεγάλο μέρος από τα φωτοτοξικά στοιχεία του- σπανιότατα δημιουργεί φωτοευαισθησία)
Ο ασφαλής τρόπος για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αιθέρια έλαια είναι αφενός να τηρούμε την δοσολογία και να εξασφαλίζουμε πάντα μεγάλη αραίωση στην καλλυντική μας βάση, αφετέρου να χρησιμοποιούμε το προϊόν που τα περιέχει είτε το βράδυ, είτε τουλάχιστον 10 ώρες πριν την έκθεση στον ήλιο.
Ειδικές Περιπτώσεις: Εγκυμοσύνη & Παιδί
  Ειδικότερα στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, όπου ο οργανισμός της γυναίκας είναι ευαίσθητος και το έμβρυο δεν έχει ακόμα αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας, τα αιθέρια έλαια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν ορισμένες ελάχιστες εξαιρέσεις, που θα αναφέρουμε παρακάτω. Ακόμα όμως και στις εξαιρέσεις αυτές, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την μισή ποσότητα από αυτήν που θα χρησιμοποιούσαμε αν η γυναίκα δεν κυοφορούσε.  
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση εγκυμοσύνης επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ τα παρακάτω αιθέρια έλαια και ΜΟΝΟ ΜΕΤΑτο πρώτο τρίμηνο της κύησης:
*Ρωμαϊκό χαμομήλι
*Λεβάντα
*Πτιγκρέιν
*Γεράνι
*Λεμόνι
*Σανταλόξυλο
*Πορτοκάλι
*Νερολί
*Τριαντάφυλλο (και μόνο το Rose Otto)
Στην περίπτωση των μικρών παιδιών και πάλι πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες χρήσης των αιθέριων ελαίων. Για τα μωρά έως 3 μηνών, απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου. Μετά την ηλικία των 3 μηνών και ως τα 2 έτη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται τα παραπάνω ασφαλή αιθέρια έλαια σε πολύ μικρές δοσολογίες (π.χ. 1 σταγόνα για κάθε 20 ml καλλυντικού προϊόντος – λάδι ή κρέμα). Μετά τα 2 έτη και ως τα 10, μπορούμε να αυξάνουμε την παραπάνω δοσολογία στις 2 σταγόνες από τα ασφαλή έλαια για κάθε 20 ml προϊόντος. Από τα 10 έτη και μετά, μπορούμε να ακολουθήσουμε κανονικά τις δοσολογίες που χρησιμοποιούμε και στους ενήλικες.  
Ορέστης κραφτ
Δημοσίευση σχολίου