Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Υποβάθμιση «πτώχευσης» από την S&P

H Standard and Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά τρεις βαθμίδες τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αυξημένες πιθανότητες να αναδιαρθρώσει το χρέος της με τρόπο που οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρούσαν χρεοκοπία.

Η S&P κόβει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CCC, στην περιοχή των junk, από Β. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας μας είναι στο C.

To outlook παραμένει αρνητικό όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, σαν ένδειξη ότι μια ακόμα υποβάθμιση είναι πιθανή τους επόμενους 12 με 18 μήνες, αναφέρει ο οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «B» από «ΒΒ-» και της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγηση σε «C» από «B» στις 09.05.2011.

Ο οίκος αξιολογησης αναφέρει ότι οι πιθανότητες της Ελλάδα να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους η οποία να καλύπτει τα κριτήρια της για τον ορισμό της πτώχευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Παράλληλα επισημαίνει πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπλέον εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70%, εκτιμήση που είχε επαναλάβει και στην υποβάθμιση της πριν από περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 ή ακόμα περισσότερο.

Η S&P υποστηρίζει ότι χώρα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014, προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.

Κατά τη γνώμη μας, συμπληρώνει η S&P υπάρχουν αυξημένα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος που σχεδιάζει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η απάντηση του Υπ. Οικονομικών

Η απόφαση αυτή παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

«Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη,» υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών.
http://www.newscode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...