Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ.

Ευτυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι όλα μαύρα στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει όντως φως στο βάθος του τούνελ. Κάποιες ακτίνες του διακρίνονται ήδη. Ευχάριστη έκπληξη υπήρξε η ανακοίνωση στις 13.05.2011 από τηEurostat ότι το ΑΕΠ του πιο προβληματικού παιδιού της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011, έπειτα από εννέα τρίμηνα συνεχών μειώσεων. Η «ύφεση ρηχαίνει» πανηγύρισε με συγκρατημένη αισιοδοξία το Υπουργείο Οικονομικών και επικαλέστηκε την άνοδο των ελληνικών εξαγωγών κατά 25% το προηγούμενο εξάμηνο χάρη στην εξωστρέφεια πολλών ελληνικών επιχειρήσεων. Έπειτα από μήνες συνεχούς ανόδου ο πληθωρισμός πέφτει και θα κυμανθεί γύρω στο 2% ετησίως. Το ίδιο τοIMF προέβλεψε πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 με τον αρχικά αναιμικό ρυθμό του +1,1% και κατόπιν θα επιταχυνθεί. Το κλειδί σ’ αυτή τη νέα επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο περαιτέρω περιορισμός των δημόσιων ελλειμμάτων και σπαταλών, οι γενναίες αποκρατικοποιήσεις και ο δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας, που θα φέρουν μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας, με την εγκατάσταση ηλιακών πάρκων και την εκμετάλλευση των μεγάλων πετρελαϊκών αποθεμάτων που βρίσκονται στο βυθό του Αιγαίου και του Ιονίου.
Ένας άλλος τομέας που στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα είναι εκείνος του τουρισμού, όπου προβλέπεται για φέτος αύξηση της κίνησης και των εσόδων κατά 15-20%. Η μείωση στις τιμές και στους φόρους κάνει το ελληνικό τουριστικό πακέτο πιο ελκυστικό και μάλιστα σε μια εποχή που οι αναταραχές στην Αίγυπτο και στην Τυνησία στέλνουν όλο και περισσότερους τουρίστες στα ελληνικά νησιά. Σημαντική τουριστική αύξηση καταγράφεται στους τουρίστες από το Ισραήλ, που επιλέγουν πλέον για τις διακοπές τους την Ελλάδα από την Τουρκία λόγω της πολιτικής του Ερντογάν. Μεγάλη αύξηση αναμένεται από τη Ρωσία αλλά κι από τις βαλκανικές χώρες. Ειδικά από τη Σερβία προβλέπεται πως θα έρθουν φέτος στις ελληνικές παραλίες πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες σε σχέση με τις 700.000 που ήρθαν το 2010. Ακόμη και η Γερμανία λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής της ανάπτυξης προβλέπεται πως θα στείλει φέτος 7% περισσότερους τουρίστες στις ελληνικές ακτές. Τα χαμόγελα στον τουριστικό τομέα φαίνεται να επιστρέφουν και αυτό ίσως πυροδοτήσει και την πολυπόθητη επιστροφή στην ελληνική ανάπτυξη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...