Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΗΣ

Όπως ίσως ξέρετε, ο Σκανδαλίδης ετοιμάζεται να παραχωρήσει 4.500.000 στρέμματα κρατικών εκτάσεων σε έλληνες και αλλοδαπούς κατοίκους της χώρας προκειμένου αυτοί να απασχοληθούν με τη γεωργία. Αν γίνει κάτι τέτοιο, προφανώς πάμε σε εκλογές δεδομένου ότι η πράξη αυτή είναι «μαζικό λάδωμα ψηφοφόρων», αντίστοιχο με αυτό των μαζικών προσλήψεων («κοπριτών», κατα Πάγκαλο) στον δημόσιο τομέα, που μας έφερε στο σημερινο κατάντημα.

Υπάρχει όμως και ενας πολύ πιο σοβαρός κίνδυνος από μια τέτοια πράξη.

Κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι αυτοί οι «νεοι γεωργοί» θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, οικονομικά, και δεν θα αντιμετωπίσουν έναν Τοίχο (σε κατάλληλη χρονική στιγμή) ύστερα από μία μεθοδευμένη επίθεση του καρτέλ των μεσαζόντων. Στην περίπτωση αυτή θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν τη γη τους, μαζικά, στην υπερεθνική βιομηχανία της γεωργίας των μεταλλαγμένων που ορέγεται «μεσογειακή καλλιεργήσιμη γη» αλλα, μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζει στη χώρα μας το ζήτημα της υπερβολικής κατάτμησης των γεωργικών ιδιοκτησιών.

Το ακόμα πιο επικίνδυνο του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι το γεγονός οτι οι εκτάσεις αυτές που θα παραχωρηθούν βρίσκονται στην Ανατολική Μακεδονία - και η μαζική μεταφορά, εκεί, γεωργών αλλοδαπής προέλευσης θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση του ισλαμικού στοιχείου, με ο,τι αυτο συνεπάγεται. Και κανείς δεν αποκλείει, τότε, ακόμα και τις προβοκάτσιες είτε εκ μέρους του ελληνικού στοιχείου είτε εκ μέρους του ισλαμικού.

Η ύποπτη σιωπή, πάνω στο ζήτημα αυτό, του πολιτικού κόσμου δεν προοιωνίζει τιποτε καλό. Και το σπουδαιότερο: Δεν διευκρινίζεται αν η παραχώρηση γης θα μετατρέψει τους καλλιεργητές σε «ιδιοκτήτες» ή σε «ενοικιαστές» (μάλλον το πρώτο...).

Η πρότασή μου είναι να διασφαλιστεί οτι η γη αυτή θα είναι ενοικιάσιμη για δεδομένο χρονικό διάστημα (με δυνατότητα διαδοχικών ανανεώσεων της σύμβασης, από τον ίδιο καλλιεργητή) και οτι θα παραμείνει εσαεί στην ιδιοκτησία του κράτους. Το οποίο κράτος, στη σύμβαση παραχώρησης, θα αποκλείει κάθε μελλοντική περίπτωση ιδιοποίησης της γης αυτής λόγω χρησικτησίας.

Denis Hoidas

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_203367539700955&id=205929036111472&ref=notif&notif_t=like#!/profile.php?id=1277654467

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...