Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

‘Σκιώδες κέντρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών’ η Γερμανία

Μελέτη του ‘Διεθνούς Δικτύου για τη Φορολογική Δικαιοσύνη’ τοποθετεί τη Γερμανία στα 10 σκιώδη κέντρα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παγκοσμίως στιγματίζοντας τη χρηματοοικονομική αδιαφάνεια της χώρας.


Η σχετική λίστα καταρτίστηκε βάση ενός δείκτη για τη μυστικότητα των συναλλαγών. Η Γερμανία αξιολογήθηκε ως 9η πιο αδιαφανής χώρα για τη λειτουργία της στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ 73 χωρών και περιοχών του πλανήτη. Στην κορυφή είναι η Ελβετία.
Βασικός αξιολογικός παράγοντας θεωρείται το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς , το οποίο κατέχει μία χώρα, στις εκτός των συνόρων οικονομικές συναλλαγές.
Όπως σημειώνει ο Ντέντεφ φον Λάρχερ, μέλος του δικτύου, «το γεγονός, ότι τα σκιώδη κέντρα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών βρίσκονται όχι μόνο στην Καραϊβική, αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης, υπογραμμίζει την κύρια ευθύνη των βιομηχανικών χωρών για την διαφυγή κεφαλαίου και τη φοροδιαφυγή».

Ελλιπής καταγραφή και ευρεία φοροαπαλλαγή
Σύμφωνα με τον συνεργάτη του δικτύου φορολογικής δικαιοσύνης Μάρκους Μάιντσερ, η αξιολόγηση της Γερμανίας οφείλεται στο ότι αποτελεί σημαντικό χώρο τοποθέτησης διεθνών κεφαλαίων και εν μέρει στην ελλιπή δημοσιοποίηση σχετικών με αυτά στοιχείων.
Συμπληρώνει επίσης, ότι «εκτός αυτού η Γερμανία παρέχει εκτεταμένες φοροαπαλλαγές για κατοίκους του εξωτερικού, ακόμη και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό σε συνδυασμό με τις δυνατότητες απόκρυψης οδήγησε σε μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων στη χώρα».
Σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική ερευνητική οργάνωση Global Financial Integrity με έδρα τη Ν. Υόρκη, η Γερμανία είναι 6η στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες καταθέσεις ιδιωτικού κεφαλαίου από κατοίκους εκτός των συνόρων της. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη offshore οικονομικής δραστηριότητας.

Απώλειες δισεκατομμυρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες
Τα κεφάλαια δισεκατομμυρίων σε λογαριασμούς Αράβων δικτατόρων, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή δεσμευμένα στη χώρα, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του συνόλου των χρημάτων που βρίσκονται συσσωρευμένα στη Γερμανία, δηλώνει ο ειδικός για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής στην φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Επισκοπής της Γερμανίας ΜΙSEREOR, Γκέοργκ Στολ.

Ο κ. Στολ τονίζει ότι «λόγω των διαφυγόντων κεφαλαίων και της φοροδιαφυγής οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες δισεκατομμυρίων» και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Ευκαιρία για αυτό θεωρεί τη συνάντηση των G20 τον προσεχή Νοέμβριο στις Κάννες.

Ανάλογη έρευνα είχε δημοσιεύσει το Διεθνές Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη το 2009. Η σημερινή αποτελεί μία μεθοδικά πλήρως επεξεργασμένη και επικαιροποιημένη έκδοση.

Tax Justice Network / Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...