Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Καρότο- Καροτέλαιο

Το καρότο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τα καρότα, όχι μόνο για το μαγείρεμα αλλά και ως φαρμακευτικά φυτά.
Η ρίζα των καρότων είναι το βρώσιμο μέρος του φυτού και περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, προ-βιταμίνη Αβιταμίνη ΒC και καροτίνη, που είναι η χρωστική ουσία η οποία ευθύνεται για την χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα του καρότου.
Το καροτέλαιο έχει υψηλή
περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.  Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία, σε κρέμες μαυρίσματος, σε αντιγηραντικά προϊόντα, στην περιποίηση και ανάπτυξη των μαλλιών, στην επούλωση πληγών γιατί απαλύνει το δέρμα, ειδικά στην περίπτωση εγκαύματος κτλ.
Είναι ένα έλαιο πολύ εύκολο το οποίο μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι!

Υλικά
  • 4 μέτρια καρότα
  • Ηλιέλαιο ή λάδι jojoba η σιτέλαιο
  • 2 κάψουλες βιταμίνης 
Παρασκευή
Πλύντε και τρίψτε τα καρότα με ένα καθαρό σφουγγάρι (από το σκληρό μέρος) χωρίς να τα ξεφλουδίσετε.
Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια ή φέτες ή περάστε τα από τον τρίφτη.
Βάλτε τα σε ένα βάζο και καλύψτε τα με το λάδι. Αφήστε τα σε σκοτεινό μέρος για 20-30 μέρες ανακινώντας τακτικά.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι που το έχετε τοποθετήσει σε ένα καθαρό βάζο και πιέστε με ένα κουτάλι τα καρότα, για να αποσπάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι.
Αφήστε το λάδι να κάτσει λίγο. Σε περίπτωση που δείτε κάποιο υγρό, φιλτράρετε το λάδι με ένα φίλτρο του καφέ. Εάν χρειαστεί πετάξτε το κατακάθι, ώστε να πάρετε μόνο καθαρό λάδι.
Μουσκέψτε τις βιταμίνες για 1-2 λεπτά σε νερό ώστε να μπορέσετε να τις τρυπήσετε εύκολα με ένα αιχμηρό αντικείμενο και προσθέστε τις μέσα στο λάδι ανακινώντας καλά.
Χρησιμοποιήστε την ποσότητα που θέλετε, τοποθετώντας την σε ένα σκούρο βαζάκι - μπουκαλάκι και το υπόλοιπο φυλάξτε το στο ψυγείο.
Μη ξεχνάτε να ανακινείτε καλά πριν κάθε χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...