Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κουρκούμη-Κουρκουμέλαιο.



Αλλιώς: κιτρινόριζα ή χρυσόριζα!


Η κουρκούμη είναι καρύκευμα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Η κουρκούμηθεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε
σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων. Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.
Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να

βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση. Σήμερα η κουρκούμη – κρυμμένη πίσω από τον κωδικό “Ε100″ χρησιμεύει ως για να δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο της χρώμα.
Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την καυρκούμη προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.
Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.
Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.




Θεραπευτικές ιδιότητες:

- Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση

- Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη

- Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου

- Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς

- Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης

- Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

- Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας

- Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων

- Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος

- Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες

- Κατά της αναιμίας

- Κατά της διάρροιας

- Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης

- Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής


Σε πνευματικό επίπεδο, ο κουρκουμάς θεωρείται ότι προάγει τη θεϊκή ενέργεια και την ευημερία, καθαρίζει τα τσάκρας και το αιθερικό σώμα και χρησιμοποιείται κατά κόρον απ΄όσους ασχολούνται με τη γιόγκα.
Τον κουρκουμά το βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά και σε κάποια εξιδικευμένα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Γιατί λοιπόν να μη τον προσθέσουμε από σήμερα στη διατροφή μας;

Πως και που τον χρησιμοποιούμε:

- Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε

- Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.

- Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά

Εξωτερική χρήση:

- Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.

- Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια
Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι
Ο κουρκουμάς δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προβλήματα του δέρματος, μπορούν να αντιμετωπιστούν με Κουρκούμη (Turmeric) ή κουρκουμά. Εκτός από την γνωστή χρήση του στη μαγειρική, το παραδοσιακό αυτό μπαχαρικό, επίσης χρησιμοποιείται συχνά και για θεραπεία ομορφιάς του δέρματος. Η ρίζα αυτή είναι πλούσια σε ενώσεις που λέγονται curcuminoid και είναι αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες. Μπορεί να εξαφανίσει το πρόβλημα της πιτυρίδας στο τριχωτό της κεφαλής. Και όχι μόνο αυτά, η κουρκούμη έχει και άλλα οφέλη για την ομορφιά.

Ποια είναι τα οφέλη;

1. Εξαφανιζει την πιτυρίδα. Τα προβλήματα της Πιτυρίδας και του ξηρού δέρματος της κεφαλής μπορούν να ξεπεραστούν με κουρκούμη.
Συνταγή.
Ανακατέψτε τον κουρκουμά με το καυτό λάδι, και μόλις κρυώσει, εφαρμόστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής που έχει υγρανθεί πρώτα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα ήπιο σαμπουάν (μαλακού τύπου).
2. Θεραπεύει την ακμή
Το turmeric μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λύσει το πρόβλημα της ακμής. Με την κουρκούμη το δέρμα γίνεται πιο λείο και απαλλαγμένο από την ακμή.
Συνταγή.
Αναμειγνύετε λίγο κουρκουμά με γάλα και ελαιόλαδο. Μόλις αναμειχθούν καλά τα υλικά μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, σαν μάσκα. Αφήστε τη για 15 λεπτά ή και περισσότερο, στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
3. Μειώνει τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους των ματιών.
Με τη Κουρκούμη επίσης μπορείτε να αφαιρέσετε τις λεπτές γραμμές και τους μαύρους κύκλους στα μάτια.
Συνταγή.
Φτιάξτε ένα πελτέ από σκόνη κουρκούμης με λίγο γάλα. Απλώστε το στο πρόσωπο γύρω από τα μάτια και αφήστε το για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
4. Ενυδατώνει το δέρμα
Η κουρκούμη ενυδατώνει και μαλακώνει το τραχύ δέρμα.
Συνταγή.
Αναμείξτε ένα ασπράδι αυγού με δύο σταγόνες ελαιόλαδο, λεμόνι και ροδόνερο. Προσθέστε τον κουρκουμά και ανακάτεψε καλά. Εφαρμόστε στα ξηρά μέρη του σώματος, όπως αγκώνες, τα γόνατα και τις φτέρνες. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. 
5. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον αποχρωματισμό του δέρματος και τα σημάδια της ακμής 
Συνταγή. 
Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.


Σημείωση: εδώ μία μάσκα ομορφιάς με κουρκουμά ή τουρμερίκ από μία καλή φίλη, την Αλεξάνδρα, που ασχολείται με τα δώρα της φύσης και τα χρησιμοποιεί για να μας ομορφαίνει!!!
Αναζωογονεί, φρεσκάρει, είναι φυσικό αντιοξειδωτικό δέρματος πλούσιο σε μέταλλα-βιταμίνες. Βοηθάει στην μείωση της ακμής
Προσθέτει φωτεινότητα, προστατεύει από τους ρύπους και καυσαέρια. 
Συνταγή.
Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ βάζουμε μισό κουταλάκι κουρκουμά, μισό κουταλάκι μέλι, και μερικές σταγόνες λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε σε όλο το πρόσωπο. Αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά. 
Προσέχουμε το τι θα φοράμε διότι αφήνει λεκέδες κίτρινους στα ρούχα λόγο της κίτρινης χρωστικής που περιέχει. Καλό θα είναι να φοράμε και γάντια ή να ξεβγάλουμε καλά τα χέρια μας.
Τρίβουμε κάνοντας πίλινγκ καθώς, παράλληλα, ξεπλένουμε πολύ καλά. 

Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τις θεραπείες αυτές το Σαββατοκύριακο ή μόνον το βράδυ.

Κουρκουμέλαιο.

Κουρκούμη - κουρκουμάς - κιτρινόριζα - Turmeric
Το turmeric είναι ένα πολυετές φυτό της Νότιας Ασίας και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ginger. Η ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται συνήθως σε ξηρά μορφή και είναι αρωματική, με πικρή και κάπως έντονη γεύση.
Στους αρχαίους χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα, άρωμα και χρωστική.Στην Ασία, οι γυναίκες χρησιμοποιούν κουρκουμά διαλυμένο σε νερό γιατί τη λαμπερή χρυσίζουσα χροιά που αφήνει στο δέρμα.


Η κουρκούμη περιέχει κουρκουμίνη, που είναι μια  αντιαλλεργιογόνος ουσία. Η κουρκουμίνη ενισχύει την αντίσταση του δέρματος στις αλλεργίες και βοηθά στην αποβολή τοξινών.
Το λάδι κουρκουμά είναι η ιδανική βάση για καλλυντικά γιατί έχει αντιρυτιδικές, αντηλιακές, αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες κτλ.  
  
Υλικά
  • 250 ml. σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο (ελαφρύ λάδι)
  • 4 κ.γ. σκόνη κουρκούμη
  • 5 κάψουλες βιταμίνη Ε

Παρασκευή
Ρίξτε σε ένα βάζο τη σκόνη κ προσθέστε το έλαιο. Κλείστε το καπάκι και αφήστε το για 30 – 40 μέρες σε φωτεινό μέρος χωρίς να το χτυπά ο ηλιος, ανακινώντας ανά τακτά διαστήματα.
Όταν περάσουν οι αναμενόμενες μέρες και το λάδι ετοιμαστεί, μουσκέψτε τις βιταμίνες σε λίγο νερό για να μπορέσετε να τις αδειάσετε εύκολα.

Ρίξτε το λάδι σε ένα καθαρό βάζο, χωρίς να αναταράξετε τη σκόνη του κουρκουμά που έχει κατακαθίσει. Για να είστε σίγουρη ότι το λάδι σας δεν έχει υπολείμματα, ξανασουρώστε το με χαρτί κουζίνας και βάλτε το σε ένα αποστειρωμένο σκεύος προσθέτοντας τη βιταμίνη.
Διατηρείται ως 6 μήνες σε δροσερό μέρος, για διπλάσια διάρκεια τοποθετείστε το στο ψυγείο.

Χρήση
Προσθέσετε στο κατακάθι  του κουρκουμά 5 - 7 σταγόνες χυμό λεμονιού, έτσι θα έχετε ένα ιδανικόπίλινγκ για να τρίψετε  αγκώνεςγόνατα και φτέρνες.
Αφού κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ, πλυθείτε με χλιαρό νερό και ήπιο αφρόλουτρο ή σαπούνι και σκουπιστείτε.
Το λάδι δίνει ένα προσωρινό χρώμα στο δέρμα, απορροφάται εύκολα, δεν λερώνει τα ρούχα και αφαιρείται εύκολα όταν πλυθείτε.

http://master-lista.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2649.html
http://kallyntikaapospiti.blogspot.gr/2012/06/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...