ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αβοκάντο - Λάδι αβοκάντο


Το αβοκάντο - Αvocado (Persea americana) είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού (το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς για τους καρπούς του που ήταν συστατικό της διατροφής τους). Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές. Ευδοκιμεί, στις τροπικές περιοχές και σε μέρη που ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή και κυρίως οι λεμονιές. Προτιμά τα γόνιμα και βαθιά εδάφη με καλή στράγγιση γιατί δεν αντέχει την υγρασία.
Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 15 -18 μέτρα, τα φύλλα του είναι ελλειπτικά ως ωοειδή, χρώματος κόκκινου (νεαρά μικρά φύλλα) και πράσινου στην πάνω επιφάνεια, θαμπού πράσινου στην κάτω (τα μεγάλα φύλλα). Τα άνθη του είναι λευκά ή κιτρινωπά μαζεμένα στις κορυφές των βλαστών. Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή, αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου. Η σάρκα του παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη.
Ο καρπός του αβοκάντο είναι εκ φύσεως πλούσιος σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αβοκάντο, όταν προστίθενται στις σαλάτες και στις σάλτσες, δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καροτινοειδών*.
Περιέχει επίσης, τις περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με άλλα φρούτα, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, D, Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο  απ' όσες τα άλλα φρούτα που  καταναλώνονται ευρέως.


Λάδι αβοκάντου
Όπως και το ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο είναι ένα από τα λίγα βρώσιμα έλαια που δεν προέρχονται από σπόρους, αλλά από το σαρκώδη καρπό τους.
Το φυτικό λάδι Αβοκάντο είναι κατάλληλο για όλα ταδέρματα και χρησιμοποιείται στοπρόσωπολαιμό, σώμα και μαλλιά.
Θρεπτικό λάδι πλούσιο περιέχει βιταμίνες Α, Β, D, Ε και φυτοστερόλες. καθώς και κάλιο – γνωστή ως ορυκτό της νεότητας. Περιέχει επιπλέον, πρωτεΐνες, λεκιθίνη, β-καροτένιο και περισσότερο από 20% βασικά ακόρεστα λιπαρά οξέα (παλμιτικό, παλμιτελαϊκό, στεατικό, ελαϊκό, λινελαϊκό και λινολενικό) και τριγλυκερίδια  (όπως και τα υπόλοιπα έλαια), τα οποία υπάρχουν σε ποσοστό 42% στο ανθρώπινο σμήγμα, συνεπώς το λάδι avocado μιμείται το σμήγμα προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την εμφάνιση ξηρότητας στο δέρμα.
Επειδή είναι παχύ και αρκετά λιπαρό, με βαριά υφή λάδι, συχνότατα αραιώνεται με άλλα φυτικά έλαια για τις συνταγές καλλυντικών και για τα μείγματα ελαίων μασάζ, πχ. σε λάδι σταφυλιού (grapeseed oil), αμυγδαλέλαιο (almond oil) κτλ. Μαζί με το λάδι τριαντάφυλλου αποτελεί έναν πολύ καλό συνδυασμό για τη φροντίδα των ραγάδων και των ουλών. Είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές έλαιο βάσης μετά το αμυγδαλέλαιο σε χρήση.  

Οφέλη από λάδι αβοκάντο στο δέρμα
  • Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος αλλά απαραίτητο στα ξηρά,αφυδατωμένα και ώριμα δέρματα, απλώνεται ικανοποιητικά στο δέρμα αφήνοντας μια ευχάριστη κέρινη αίσθηση στην αφή.
  • Το λάδι αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε μαλακτικές ιδιότητες που προκύπτουν από στερολίνες που βοηθούν να επουλωθεί το κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα, ραγάδες, ουλές και  πολλών ειδών ξηροδερμίες. Επιπλέον μειώνουν τα σημάδια της γήρανσης και προλαμβάνει τις ραγάδες της εγκυμοσύνης, καταπολεμά τις πανάδες, γεροντικές κηλίδες και τους μεγάλους πόρους.
  • Απορροφάται εύκολα ως τη βαθύτερη στιβάδα του δέρματος δηλ. το υπόδερμα ή υποδερμίδα* για το λόγο αυτό είναι πολύ καλό λάδι για την περιποίηση των πανάδων και των μεγάλων πόρων.
  • Σε μια μελέτη που έγινε στο Τμήμα Τροφίμων Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, Technion - Ισραήλ Ινστιτούτου Τεχνολογίας το 1991, διαπιστώθηκε ότι λάδι αβοκάντο αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του κολλαγόνου στο δέρμα.
  • Το έλαιο αβοκάντο δεν είναι φαγεσωρογόνο, όπως τα περισσότερα έλαια, δεν φράζει δηλαδή τους πόρους, κάτι που μπορεί να υποβοηθήσει ή και να προκαλέσει την ανάπτυξη μικροβίων και συνεπώς ακμής, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε υποαλλεργικά προϊόντα.
  • Λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, έχει φυσικό δείκτη προστασίας (SpF 4) και αποτελεί μια καλή πρώτη ύλη για την παρασκευή φυσικού αντηλιακού.
  • Ενυδατώνει βαθιά, τρέφει και αναζωογονεί το δέρμα, αυξάνοντας την ελαστικότητά του, ανακουφίζοντας την ξηρότητα, κνησμό, ψωρίαση και το έκζεμα.
  • Επαναφέρει το δέρμα στη φυσική του κατάσταση, δηλαδή από λιπαρό ή ξηρό σε κανονικό.
  • Η χρήση γύρω από τα μάτια και το στόμα είναι ευεργετική για τις ρυτίδες.
  • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κανονικά ή ξηρά μαλλιά, λόγω του ότι προσδίδει σε αυτά όγκο και λάμψη. Επίσης έχει την ικανότητα να βελτιώνει το πρόβλημα της ψαλίδας ενώνοντας τις δύο άκρες της τρίχας.
 Στο εμπόριο διατίθενται για χρήση και τα παράγωγά του με σημαντικές ιδιότητες:
  • Η Αβοκαντίνη χρησιμοποιείται ως μαλακτική σε κρέμες καθώς και σαν αντιστατικός παράγοντας σε μπριγιαντίνες.
  • Οι εστέρες του (avocado oil PEG-11 esters, ethyl avocadate) έχουν επίσης μαλακτικές ιδιότητες.
  • Τα αμίδια (avocadamide DEA) είναι καλοί παράγοντες διασποράς και συνεπώς βοηθούν στη σταθεροποίηση των γαλακτωμάτων.
  • Το χλωρίδιο (avocadamidopropalkonium chloride) και τα ακυλοπαράγωγά του (avocadamidopropyl dimethylamine) χρησιμεύουν ως αντιστατικοί παράγοντες.
Πληροφορίες
  • Τα καρωτινοειδή, όπως η άλφα-καροτίνη, η βήτα-καροτίνη, η λουτεϊνη και η λυκοπένη, υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η άλφα-καροτίνη και η βήτα-καροτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Η λουτεϊνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος - μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη, τέλος, συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
  • Το υπόδερμα συνδέει το δέρμα με τα υποκείμενα όργανα. Αποτελείται από συνδετικό ιστό στον οποίο περιέχεται κολλαγόνο, ελαστικές ίνες και λιπώδη κύτταρα. Λειτουργεί ως αποθήκη καυσίμου σε περίπτωση έλλειψης τροφής, σαν αποσβεστήρας κραδασμών σε πτώσεις ή χτυπήματα και σαν μονωτικό υλικό.
Δημοσίευση σχολίου