Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΟΣΟ ΖΕΙΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ


Την τελευταία βδομάδα έμαθα πολλά πράγματα για τον κόσμο μας. Αυτό είναι ένα ενθύμιο για να μην τα ξεχάσω.



1. Την Κυριακή που μας πέρασε, ο υφυπουργός οικονομικών αποκάλυψε πως αυτή η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ από την πρώτη μέρα της εκλογής της. Κι έτσι όλη η αφήγηση των τελευταίων έξι μηνών απέκτησε μία συνοχή. Τα “λάθη”, οι “παραλήψεις”, οι “ατυχείς διατυπώσεις”, οι “διευκολύνσεις”, οι “κερδοσκοπικές επιθέσεις”, η παντελής έλλειψη έργου, τα πάντα μπήκαν σε μία λογική. Επιτέλους η πραγματικότητα έπαψε να είναι παράλογη. Κι έγινε καταθλιπτική.
Στις 4 Οκτώβρη 2009, το κράτος είχε τα χάλια του. Αλλά έπρεπε να χρεοκοπήσει για να προσφύγει στο ΔΝΤ. Αυτή ήταν η κύρια δουλειά της κυβέρνησης μέχρι σήμερα.

Ο κ.Σαχινίδης έχει την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης στο site του. Πάρτε και το σχόλιο του Δελαστίκ στο Έθνος, όπως επίσης και το αποσπασματάκι από τον Λαζόπουλο.



2. “Η μείωση μισθών δεν μπορεί να σταθεί λεπτό στο ΣτΕ, είναι αντισυνταγματική” , μου είχε πει αλαφιασμένα μία δικαστικός στο λεωφορείο, 10 μέρες πριν ο πρωθυπουργός μειώσει τους μισθούς τον Φλεβάρη. Στην αρχή δεν την πίστεψα, αλλά ρώτησα κι άλλους. Είχε δίκιο, σχεδόν κανείς δεν αμφισβητούσε τη θέση της. Αλλά όπως μας έμαθε ο κ.Σανιδάς, η νομιμότητα είναι μια έννοια γραφειοκρατικά σχετική.
45.000 ευρώ κατά μέσο όρο θα λάβει ο κάθε ένας από τους 5.800 δικαστικούς της χώρας αναδρομικά μέσα σε 3 μηνιαίες δόσεις. Τα αναδρομικά αφορούν κάτι περίεργα πράγματα που όσο κι αν διάβασα δεν μπόρεσα να καταλάβω. Αλλά έχει σημασία?



3. Ανακοινώθηκε το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου για το 2010. Η μπίλια έκατσε στο -2,3% . Κι αυτό, χωρίς να προσμετρηθούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα υπέρ ΔΝΤ, τα οποία θα φανούν στο δεύτερο και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και την Κάρα του Αγίου Σουλπικίου, το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2010 υπολογίζεται μόλις στο -4% . Πράγμα που σημαίνει πως στα επόμενα 3 τρίμηνα το προϊόν της χώρας θα πρέπει να συρρικνωθεί μόλις κατά 1,7%, για να έρθουν σωστά τα νούμερα.
Εγώ που είμαι κακός άνθρωπος, κοίταξα τη μαγική μου σφαίρα -την ίδια που είχε προβλέψει την προσφυγή στο ΔΝΤ- και είδα πως το ΑΕΠ φέτος θα πέσει πάνω από 8% αν και μια μουτζούρα στο κρύσταλο δεν μου επέτρεψε να δω εάν ο αριθμός θα είναι διψήφιος. Και πως στην τριετία το κρατικό χρέος θα ξεπεράσει το 170% του (πεσμένου) ΑΕΠ. Για την ανεργία δεν έχω άποψη, διότι η σφαίρα είναι μικρή και το γράφημα πάει πολύ ψηλά. Βέβαια υπουργός οικονομικών με διδακτορικά δεν είμαι, οπότε εάν πέσω μέσα, πείτε το κληρονομικό χάρισμα.



4. Την Τετάρτη 12 Μάη, άκουσα στην εκπομπή των Κυρίτση-Τσέκερη στο Κόκκινο 105,5 την πολύ ενδιαφέρουσα άποψη του καθηγητή συνταγματικού δικαίου στο ΑΠΘ, Κώστα Χρυσόγονου. Ο άνθρωπος περιέγραφε πως όλες οι μίζες, οι δωροδοκίες και λοιπές κομπίνες που διαπράχθηκαν από βουλευτές και υπουργούς έχουν παραγραφεί πέρα από πάσα αμφιβολία. Το ποινικό σκέλος. Διότι το φορολογικό σκέλος δεν παραγράφεται και δεν εμπίπτει, ούτε στην ευθύνη υπουργών. Είναι ένα πράγμα ότι ο τάδε υπουργός πήρε τα χρήματα (που έχει παραγραφεί), είναι ένα άλλο πράγμα ότι δεν τα δήλωσε στην εφορία. Και η φοροδιαφυγή για ποσά άνω των 150.000 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί κακουργηματική.

Έτσι ο κ.Χρυσόγονος, πρότεινε την δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής με τους κατάλληλους ορκωτούς λογιστές, που θα έψαχνε τα πόθεν έσχες της τελευταίας 10ετίας. Επιπλέον είπε -για να δείξει πως δεν υπάρχουν νομικά αδιέξοδα- πως αν υπήρχε στην Ελλάδα κράτος δικαίου, η εισαγγελία πρωτοδικών αυτόκλητα θα είχε παραγγείλει έρευνα για τους ταμίες των κομμάτων, από τη στιγμή που υπάρχει καταδικαστική απόφαση στη γερμανία για τον Χριστοφοράκο. Η έρευνα θα αφορούσε την υποψία πως ο ταμίας, ο αρχηγός του κόμματος και ο Χριστοφοράκος αποτελούσαν συμμορία σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, συνέχισε, είναι άσχετη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και άρα δεν καλύπτεται ούτε αυτή από την ευθύνη υπουργών.

Με λίγα λόγια ο κ.Χρυσόγονος είπε πως υπάρχει ακόμα τρόπος να τιμωρηθούν οι υπουργοί των κυβερνήσεων των τελευταίων 10 χρόνων, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση. Κάτι που ούτε εγώ ήξερα και είμαι σίγουρος πως λίγοι γνωρίζουν (τι περιέργο).

Μάλλον άδικα αναρωτιέμαι γιατί ο συνασπισμός (διότι σύριζα πλέον δεν υπάρχει) δεν παίρνει αυτό το οποτουνιστικό αλλά αυτονόητο αίτημα να το κάνει σημαία του. Κι ύστερα θα κατηγορούμε τα ΜΜΕ που το ΛΑΟΣ ανεβάζει τα ποσοστά του. Αλλά ξέχασα, ο συνασπισμός εξαντλεί την επαναστατικότητά του σε ομφαλοσκοπικά συνέδρια και με το να μην πηγαίνει στις μαζώξεις του προέδρου της δημοκρατίας. Και επιβεβαιώνει πως αποτελεί μέρος του παλαιοκομματικού συστήματος.



5. Όπως μας εξήγησε πολύ καλά ο Michael Hudson, το πακέτο βοήθειας για την ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα καλυμμένο πρόγραμμα προκειμένου οι γερμανικές, γαλλικές και ελληνικές τράπεζες να ξεφορτώσουν 110δις σε ελληνικά ομόλογα από τους ισολογισμούς τους, στους ισολογισμούς των κρατών. Από τη στιγμή -όπως δείξαμε πιο πάνω- που θα υπάρξει βαθιά ύφεση στην οικονομία και καμία αναπτυξιακή προοπτική, η θέση στην οποία θα βρεθεί η χώρα όταν τελειώσει το πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που μπήκαμε. Το ΑΕΠ θα έχει πέσει δραματικά, άρα ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα έχει ανέβει πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη (βάλτε ένα 170% για να είστε μέσα), η ανεργία θα βρίσκεται σε ισπανικά επίπεδα και το κράτος θα έχει ξεπουλήσει όποιο φιλέτο περιουσίας του μένει ακόμα. Στο ενδιάμεσο όμως -και καθώς θα λήγουν τα ομόλογα- οι κάτοχοί τους θα πληρώνονται μέχρι σεντ τα προβλεπόμενα και ο λογαριασμός θα πηγαίνει σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (και το χρέος θα παραμένει στις πλάτες του ελληνικού κράτους). Έτσι το κόλπο είναι πως μέσα στην τριετία, 110 δις από τα 350δις των ελληνικών ομολόγων θα είναι στα χέρια των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες θα φαίνονται καθαρές και χωρίς ρίσκο.
Τότε, θα αρχίσουν οι τραπεζίτες να φωνάζουν πως δεν πάει άλλο με το ελληνικό χρέος και πως τα νούμερα δεν βγαίνουν, και η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Το φέσι όμως δεν θα είναι τόσο στις πλάτες των τραπεζών πια, αλλά στις πλάτες των κρατών. Έτσι θα αρχίσουν να κατηγορούν τα σπάταλα κράτη που γεμίζουν χρέος, τους τεμπέληδες έλληνες που δεν δουλεύουν και τέλοσπάντων τους πάντες πλην των κυρίων υπευθύνων για όλη την κρίση από το 2007, δηλαδή των ίδιων.



6. Και η μόνη σχετικά θετική είδηση. Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα των τσουτσεκιών του Μέρντοκ (Financial Times), οι ευρωπαίοι είναι επιτέλους αποφασισμένοι να περιορίσουν τον καζίνο-καπιταλισμό που ζούμε κυρίως από το 2000 και μετά. Πράγμα που επιβεβαιώνει την υποψία μου, πως η ηπειρωτική ευρώπη έβλεπε πάντα πολύ καχύποπτα το εξωτικό χρηματο-οικονομικό παιχνίδι που έσερναν οι αγγλοσάξωνες. Και το ακόμα πιο θετικό είναι πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις χωρίς τους Βρετανούς που πάντα αντιστέκονται σε τέτοιες κινήσεις. Το κακό είναι πως δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα, αλλά κρίνοντας από το ύφος της είδησης, δείχνουν πως μάλλον θα πονάνε.
ΠΗΓΗ:Techie Chan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...