Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ


Μέτρα-σοκ που οδηγούν σε μείωση μισθών και συντάξεων τίθενται σε ισχύ και αναμένεται να πυροδοτήσουν θύελλα αντιδράσεων. Tο νέο τοπίο θα περιλαμβάνει αλλαγές-εξπρές σε ασφαλιστικό, μείωση συντάξεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, τριετές πάγωμα μισθών και αύξηση του ορίου απολύσεων.

Tα κυριότερα μέτρα, που αλλάζουν άρδην τη ζωή μισθωτών και συνταξιούχων, είναι τα ακόλουθα:

Kατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, για τον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει ειδική μέριμνα.


Kατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή ανοιχτό ήταν και το ενδεχόμενο για τον ιδιωτικό τομέα. H «τρόικα» πιέζει για την κατάργηση των δύο μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη λύση της ενσωμάτωσής τους στους υπόλοιπους μισθούς.

Πάγωμα μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία. Περικοπή 15% θα υπάρξει στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Περιορισμό του ρόλου του Oργανισμού Mεσολάβησης και Διαιτησίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα» οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σήμερα στον OMEΔ μπορούν μονομερώς να προσφύγουν τα συνδικάτα (και η απόφαση διαιτησίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά), ωστόσο με τις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να συμφωνούν και οι δύο πλευρές για την προσφυγή.

Eπιβολή ειδικής εισφοράς -από 5% έως 10%- στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (πρόκειται για ένα νέο τύπου ΛAΦKA).

Eπιβολή πλαφόν στις νέες συντάξεις (π.χ. στα 2.000 ευρώ).

Eξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Aσφαλείας. Yπολογίζεται πως 140.000 γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αύξηση του ορίου ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.

Kαθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με τη μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης. H κυβέρνηση θέλει το μέτρο να ξεκινήσει το 2018, ωστόσο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για την υλοποίηση αυτών των σαρωτικών αλλαγών νωρίτερα. H σχετική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα στους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών με τις προωθούμενες αλλαγές, οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 30%.

Πάντως, από το 2013 θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές πολλών Tαμείων (π.χ. OAEE), με αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων. Oι συντελεστές θα «πέσουν» στο 2% για όλα τα Tαμεία.

Aύξηση του ορίου απολύσεων στο 4%, από το 2% που είναι σήμερα.

Mείωση των αποζημιώσεων κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα.



"Η πιο άγρια επίθεση"

Για την «πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων» κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Συνεχίζει επισημαίνοντας: «Η απάντηση θα δοθεί τώρα στον δρόμο. Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για τη χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική».

Γ. Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Μονομερείς και άδικες πολιτικές



Μία πρώτη «γεύση» των μέτρων που έρχονται πήραν χθες οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, που είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ με επιστολή της στον πρωθυπουργό ζητά να υπάρξει χωριστή συνάντηση για να συζητηθούν όλα τα θέματα της μισθωτής εργασίας.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε πως «πήραμε γεύση ενός πάρα πολύ σκληρού πακέτου μέτρων» και προσέθεσε: «Κατανοείς τη δύσκολη θέση της χώρας. Δεν κατανοείς τις πολιτικές και γι’ αυτό αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η κατάσταση είναι δεδομένη, η χώρα θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Εργοδότες
Στήριξη, αλλά και δυσαρέσκεια

Τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης δεν έκρυψαν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ειδικότερα μετά το τέλος της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε: «Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές είμαστε όλοι συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή απαιτείται πολιτική ευθύνη και κοινωνική σύμπνοια. Ο τόπος μας έχει πραγματικές δυνατότητες, μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα. Η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Ο ιδιωτικός τομέας, οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν και θα συμβάλουν ώστε να ξαναϋπάρξει ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης, δουλειές».


Θα πληρώσουμε
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι «δεν είμαστε και πάρα πολύ ευχαριστημένοι.

Με τη συζήτηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό αντιληφθήκαμε ότι παρέχεται στη χώρα μας ένα επαρκές δίχτυ ασφάλειας για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, αλλά δυστυχώς πρέπει να το πληρώσουμε πολύ ακριβά και με πολύ σκληρά μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδη, ο οποίος αναφερόμενος στη νέα αύξηση του ΦΠΑ, επεσήμανε πως «μία δεύτερη αύξηση είναι αδύνατον να απορροφηθεί από την αγορά». Τη στήριξή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Αγγελόπουλος.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη



Μειώσεις στο Δημόσιο
Στην έξοδο 50.000 συμβασιούχοι


Ερχεται νέο δυνατό... ηλεκτροσόκ για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Περιλαμβάνει δραματικές μειώσεις αποδοχών αλλά και αθρόες απολύσεις. Επί της ουσίας οι δημόσιοι υπάλληλοι από εδώ και στο εξής θα λαμβάνουν αποδοχές οι οποίες θα αναλογούν σε 11 μισθούς του 2009.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, έρχονται στο προσεχές διάστημα απομακρύνσεις 50.000 συμβασιούχων, κίνηση η οποία θα αποτελέσει την πρώτη δόση μείωσης προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

Μέσα στη διαφαινόμενη πλήρη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, οι υπάλληλοι χάνουν από 1.422 έως και 3.332 ευρώ τον χρόνο. Αν τώρα λάβουμε υπόψη και τις ήδη ισχύουσες περικοπές σε επιδόματα και υπερωρίες, οι ετήσιες απώλειες ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 6.600 ευρώ.

Επίσης θα πρέπει να αναμένουμε και δραστικό περιορισμό του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων οι οποίοι απασχολούνται στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και φθάνουν σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ στο 1,1 εκατ. άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν πως με τα μέτρα που συνιστούν σε συνδυασμό με τα μέτρα τα οποία έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, στην περιοχή του 6%.

Πιο αναλυτικά, με την ισχύουσα εισοδηματική πολιτική έχουν περικοπεί τα επιδόματα κατά 12%, τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας κατά 30% και κατά το ίδιο ποσοστό μειώθηκαν οι υπερωρίες.

Τώρα, δώρα και επίδομα αδείας καταργούνται, με αποτέλεσμα οι μισθοί να περιορίζονται σε 12 τον χρόνο. Αν τώρα συνυπολογίσουμε το ήδη θεσμοθετημένο ψαλίδισμα σε επιδόματα και υπερωρίες, τότε επί της ουσίας χάνεται άλλος ένας μισθός τον χρόνο.


Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες θέσεις συμβασιούχων, εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αλλά και μόνιμου προσωπικού.

Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...