Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Δίωξη για κακούργημα και απαγόρευση εξόδου στον Μαντέλη


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Siemens μετά την κυνική ομολογία Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι πήρε χρήματα από την πολυεθνική εταιρεία. Η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, του άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από το 2000 και μετά και με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του απαγορεύθηκε η έξοδος απ’ τη χώρα, ενώ μετά από φήμες ότι διέφυγε στο εξωτερικό, εμφανίσθηκε στην κάμερα του ALPHA και δήλωσε παρών.



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 98,9 είπε ότι «ο κ. Μαντέλης ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά του, αλλά εν πάση περιπτώση αν η Δικαιοσύνη αποφασίσει να τα κατασχέσει, θα το σεβαστεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε σχετικά ότι «τα περιουσιακά στοιχεία που φέρεται ότι αποκτήθηκαν από τέτοιου είδους παράνομες δοσοληψίες -και μάλιστα ακόμη και με το νέο όρο "πολιτική χορηγία" για τη μίζα που φυσικά είναι απαράδεκτο- εάν θα μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να τα αξιώσει». Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε απ’ την πλευρά του επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «μπορεί βέβαια το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί συνεχώς τη ΝΔ για σκάνδαλα. Οι αποδείξεις όμως βαραίνουν μόνο το ίδιο».



Η ομολογία-σοκ του κ. Μαντέλη προκάλεσε καταιγιστικές εξελίξεις. Στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης η κάμερα του ALPHA κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες από την έφοδο τριών ελεγκτών της ΥΠΕΕ στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μαρούσι. Έπειτα από εντολή της Εξεταστικής Επιτροπής η ειδική ομάδα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων έκανε «φύλλο και φτερό» τα βιβλία της εταιρείας, τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών και κάθε έγγραφο σχετικά με διαγωνισμούς και προμήθειες. Εκτός της περίπτωσης Μαντέλη όμως, η Εξεταστική Επιτροπή «βλέπει» ενδείξεις εμπλοκής και για άλλους υπουργούς. Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 98,9 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Βασίλης Κεγκέρογλου «υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, διότι πολλά πράγματα συνδυάζονται –ξέρετε- με υπογραφή μιας σύμβασης. Καια ασφαλώς και τα στελέχη τα οποία ήδη έχουν αποκαλυφθεί του ΟΤΕ. Οι Γερμανοί λένε 75 στελέχη τα "έπαιρναν" συστηματικά».

Η Εξεταστική Επιτροπή μελετά να καλέσει τώρα για κατάθεση, τον πρώην στενό συνεργάτης του Τάσου Μαντέλη, Αριστείδη Μαντά, στον οποίο αποδίδεται το περίφημο χειρόγραφο σημείωμα, που βρέθηκε στους φακέλους της Siemens και στο οποίο δίνονταν οδηγίες, για να μπει «μαύρο» χρήμα στον τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό «A. ROCOS». Τον Ιούλιο του 2008 ο ALPHA είχε εντοπίσει τον άνθρωπο αυτό, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά είχε πει ότι «μία πειραγμένη φωτοτυπία ενός σκισμένου χαρτιού αποτελεί, έχει γίνει βάση μιας τέτοιας μεγάλης ιστορίας. Από κει και πέρα τι να πω; Είναι λάθος απλά η βάση». Στις αποκαλύψεις για τον πρώην στενό συνεργάτη αντέδρασε με οργή ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη».



Ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπήρχε την Πέμπτη αμηχανία και οργή για τον πρώην υπουργό και κάποιοι δεν δίστασαν να ζητήσουν την δήμευση της περιουσίας τους, όπως ο Μιχάλης Παντούλας, ενώ άλλοι όπως η Βασιλική Τσόνογλου ζητούν την παρέμβαση της ΥΠΕΕ. Σφοδρές οι επικρίσεις από την αντιπολίτευση, με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη να ζητάει «να τιμωρηθούν, να πάνε φυλακή, να πληρώσουν για όλα αυτά», ενώ ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης σχολίασε ότι «Τσουκάτος και Μαντέλης ήταν οι Ηρακλειδής μιας συγκεκριμένης αυλής». Έγκριτοι νομικοί εκτιμούν, ότι ο κ. Μαντέλης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλα αδικήματα. Το «μαύρο» χρήμα που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον κουμπάρο του πρώην υπουργού Γιώργο Τσουγκράνη, μπορεί να στοιχειοθετήσει την άσκηση ποινικής δίωξης για ακόμη τρία κακουργήματα, της απάτης κατά του Δημοσίου, της φοροδιαφυγής και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.



Κατηγορηματικός άλλωστε και για ποινικές εκτός από πολιτικές ευθύνες του κ. Μαντέλη ήταν μιλώντας στον ρ/σ ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος είπε ότι «δεν προκύπτουν μόνο πολιτικές ευθύνες, προκύπτουν επίσης και ποινικές ευθύνες και επίσης ποινικές ευθύνες μη παραγεγραμμένες με την πρώτη ανάγνωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Σε θέση κατηγορουμένου για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αναμένεται να βρεθεί και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού Γιώργος Τσουγκράνης. Ο κ. Μαντέλης πάντως μετά την φημολογία ότι πιθανόν διέφυγε από τη χώρα, εμφανίσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από την οικία του στον Βύρωνα και μιλώντας στην κάμερα του ALPHA είπε ότι «είμαι στην Ελλάδα, θα παραμείνω συνεχώς στην Ελλάδα, για να μπορέσω να δώσω όλες τις εξηγήσεις που χρειάζονται στις Ελληνικές δικαστικές αρχές». Πρόσθεσε δε ότι «μίλησα με ειλικρίνεια στην Εξεταστική Επιτροπή και είμαι έτοιμος να δώσω ό,τι εξηγήσεις χρειάζεται η Ελληνική Δικαιοσύνη».


Πηγή: ALPHA

Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...