Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Παπακωνσταντίνου: «Ένα βήμα από τη στάση πληρωμών»

Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, αλλά στάθηκε τυχερή γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. Ευρώ. Η σημασία αυτού του μηχανισμού φάνηκε προχθές, με την απόφαση του Eurogroup που δημιούργησε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με τους ίδιους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη χώρα μας, για όσες χώρες χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτόν.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το απόγευμα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τρεις προϋποθέσεις για να πετύχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών: οι πολίτες να δουν το «φως στο βάθος του τούνελ», δηλαδή τις προοπτικές, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας, να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα βασικό αίσθημα δικαίου και να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από την οποία, όπως είπε, δεν περισσεύει κανείς. Στάθηκε ιδιαίτερα στο σκέλος στήριξης του τραπεζικού συστήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, και κάλεσε τις τράπεζες να δουν τις στρατηγικές επιλογές τους.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ποσοτικά και ποιοτικά ελλείμματα (δημοσιονομικό, έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας) ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε και έλλειμμα χρόνου καθώς από τον Οκτώβριο το «παράθυρο» του χρόνου έκλεινε όλο και πιο γρήγορα. Ανέφερε επίσης ότι πολλές χώρες έχουν υψηλό έλλειμμα, χρέος και άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών αλλά καμία δεν συνδυάζει και τα τρία, συν το έλλειμμα αξιοπιστίας.

Πηγή: http://www.oikonomikikrisi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...