Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΡΟΙΣΟΣ... Ο ΜΑΪΚ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ!

Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ BLACKBERRY


Έλληνας της Διασποράς, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1961, ο Μάικ Λαζαρίδης δικαίως χαρακτηρίζεται σήμερα ως ο «Ελληνο-Καναδός Μπιλ Γκέιτς». Ο επιχειρηματίας που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κατέχοντας την 437η θέση με προσωπική περιουσία 2,2 δις δολαρίων είναι ο εφευρέτης του Blackberry. Του γκάτζετ που συνδυάζει «φορητό» ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κινητό τηλέφωνο και οι κάτοχοι του οποίου ξεπερνούν πλέον τα 11 εκατομμύρια.
Πώς όμως ο ελληνικής καταγωγής Μάικλ Λαζαρίδης κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα από τα πρόσωπα που διαμορφώνει τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις; Η οικογένεια Λαζαρίδη το 1966 αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας προφανώς των επεισοδίων που σημειώνονταν σε βάρος των Ελλήνων της περιοχής και μεταναστεύουν στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Οντάριο. Εκεί, οι γονείς του δίνουν καθημερινά αγώνα για την επιβίωση με τον πατέρα του να δουλεύει ως εργάτης στο εργοστάσιο της Chrysler και τη μητέρα του να εργάζεται ως μοδίστρα.
Μάλιστα, ο πατέρας του Νικόλας συχνά δυσανασχετεί με τον μικρό (τότε) Μιχάλη, επειδή συνέχεια διαβάζει. Σε ηλικία 12 ετών ο Μάικ Λαζαρίδης κερδίζει το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της δημόσιας βιβλιοθήκης του Οντάριο, καθώς κατάφερε να διαβάσει όλα τα επιστημονικά βιβλία που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη! Οι έπαινοι τον ακολουθούν και στη μαθητική του ζωή, ενώ όταν τελειώνει το σχολείο, αποφασίζει να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Βατερλό.
Το 1984 και ενώ ο Μάικλ βρισκόταν στο πανεπιστήμιο, δέχεται μια επαγγελματική πρόταση ύψους 500.000 δολαρίων από τη General Motors για την ανάπτυξη ενός συστήματος διαδικτυακού ελέγχου κεντρικών μονάδων επεξεργασίας με οπτική απεικόνιση και παρατάει τις σπουδές του. Λίγο αργότερα, με «δανεικά» 15.000 ευρώ από τους γονείς του και μια μικρή κρατική ενίσχυση, ο Μάικλ Λαζαρίδης μαζί με τους φίλους του Mike Barnstijn και Douglas Fregin ιδρύουν την εταιρία Research In Motion (RIM), η οποία αρχικά αναπτύσσει ένα ψηφιακό σύστημα barcode για την ανάγνωση και αποθήκευση δεδομένων από κινηματογραφικές ταινίες.Τα κέρδη από τη δραστηριότητα της εταιρίας τα επενδύει στην έρευνα για ασύρματη μετάδοση δεδομένων, ενώ τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ακολουθούν το ένα το άλλο.
Το 1999 ο δαιμόνιος Μάικλ Λαζαρίδης λανσάρει το Blackberry και το πρώτο κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση σε e-mail severs είναι πλέον γεγονός. Οι πωλήσεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τα κέρδη της RIM εκτοξεύονται στα ύψη καθιστώντας τον Ελληνο-Καναδό επιχειρηματία σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο ίδιος άλλωστε είχε προβλέψει ότι «το Blackberry είναι ένα γκάτζετ που θα το χρησιμοποιεί τόσο ο βουλευτής στην πρωτεύουσα όσο και ο βοσκός στην επαρχία».
Ο Μάικλ Λαζαρίδης όμως γνωρίζοντας ότι και οι αντίπαλες εταιρίες μπορούν να ακολουθήσουν τη δική του «συνταγή», δεν επαναπαύεται ποτέ στις δάφνες τους και προσπαθεί συνεχώς να εμπλουτίζει το Blackberry. Τρανή απόδειξη, το εξελιγμένο μοντέλο Blackberry Storm 1 και 2, με τα οποία πέρασε στην αντεπίθεση όταν κυκλοφόρησε το i-Phone από την Apple. Μάλιστα, τότε πολλοί ισχυρίζονταν ότι το i-phone θα σήμανε και το τέλος της αυτοκρατορίας του Blackberry, ωστόσο ο Λαζαρίδης τους διέψευσε.
Και μπορεί ο Μάικ Λαζαρίδης να είναι πλέον ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όμως παραμένει λάτρης της επιστήμης. Γι’ αυτό και τον Οκτώβριο του 2000 ιδρύει το Ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βατερλό δωρίζοντας 100 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία, ενώ τρία χρόνια αργότερα μαζί με τη γυναίκα του προσφέρουν στο ίδιο πανεπιστήμιο 33 εκατ. δολάρια για το Ινστιτούτο Κβαντικής Υπολογιστικής.
Η φιλανθρωπική του δράση επεκτείνεται, όταν το 2005 δίνει επιπλέον 17 εκατ. δολάρια για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου και τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος που έκαναν από κοινού τα Ινστιτούτα Νανοτεχνολογίας και Κβαντικής Υπολογιστικής, ενώ στο πανεπιστήμιο του Βατερλό δωρίζει στη συνέχεια πολλά εκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Για να τον ευχαριστήσει προφανώς για τις δωρεές του, το Πανεπιστήμιο του Οντάριο του απονέμει τον τίτλο του επίτιμου Διδάκτορα Μηχανολογίας και τον εκλέγει στη θέση του Πρύτανη έως το 2008.
Πάντως, παρά το επιχειρηματικό του βεληνεκές του και το γεγονός ότι το 2005 οι Times τον είχαν συμπεριλάβει στη λίστα με τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη, ο Μάικλ Λαζαρίδη κρατά χαμηλούς τόνους και σπάνια δίνει το παρόν σε life style εκδηλώσεις παρά μόνο όταν πρόκειται για βραβεύσεις του ιδίου ή για φιλανθρωπικό σκοπό. Δικαίως επομένως τον παρομοιάζουν με τον Μπιλ Γκέιτς και τον θεωρούν διάδοχο του Στηβ Τζομπς της Apple.
Έξυπνο Χρήμα, 3-4/4/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...