Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τα 7 χοντρά ψέματα της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα


Λένε ότι δεν θα πάρουν πρόσθετα μέτρα το 2012,αλλά αυτά που έχουν ήδη νομοθετηθεί, θα φέρουντο νέο έτος πρόσθετες επιβαρύνσεις ή περικοπές.

«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012 εφόσον φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος. Υπερτονίζει βεβαίως το πρώτο σκέλος της πρότασης. Διότι το δεύτερο σκέλος θα ανατρέψει το πρώτο και η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει;

Να εκτοξεύσουμε το 2012 τα φορολογικά έσοδα στα 49,5 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 44,7 δις. ευρώ –στην καλύτερη περίπτωση- το 2011.

Δηλαδή, για να μην ληφθούν νέα μέτρα θα πρέπει να συλλέξει το δημόσιο περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους σε μια χρονιά που η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 3% αν λάβουμε υπόψη και την χθεσινή πρόβλεψη του ΟΟΣΑ.

Ας υποθέσουμε όμως ότι όλα θα κυλήσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ότι δηλαδή, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει και ότι οι Έλληνες θα πληρώσουν τα πέντε δισεκατομμύρια των πρόσθετων φόρων χωρίς να μειώσουν την κατανάλωσή τους (σ.σ. διότι στον προϋπολογισμό του 2012 έχει προβλεφθεί ότι τα έσοδα από ΦΠΑ θα είναι ίδια με το 2011). Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση –που αγγίζει τα όρια της φαντασίας- μέτρα θα υπάρξουν.

Και να γιατί:

Δεν είναι νέο μέτρο η μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2012; Θα είναι η τρίτη φορά που θα μπαίνει ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξουν να είναι κουρεμένες ακόμη και κατά 50% σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα.

Δεν είναι νέο μέτρο η μείωση του εφάπαξ; Το ότι θα γίνει με πρόσχημα τα ελλείμματα των ταμείων πρόνοιας δεν σημαίνει ότι δεν θα πονέσουν οι τσέπες των ασφαλισμένων που ονειρεύονταν αυτά τα χρήματα κατά τη συνταξιοδότησή τους

Δεν είναι νέο μέτρο η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες;Το ότι θα γίνει με πρόσχημα την παταξη της φοροδιαφυγής δεν σημαίνει ότι θα βρεθούν μπλεγμένοι αρκετές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι θα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο μόνο και μόνο γιατί έχουν περισσότερα τετραγωνικά στο γραφείο τους;

Δεν είναι νέο μέτρο η περαιτέρω μείωση των φορολογικών απαλλαγών στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο; Ένας γύρος περικοπής έγινε τον Οκτώβριο. Οι φορολογούμενοι θα το συνειδητοποιήσουν τον Ιούνιο του 2012 όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος του 2011. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτές οι περικοπές που έγιναν, δεν θα είναι οι τελευταίες.

Δεν είναι νέο μέτρο η θέσπιση νέων ειδικών μισθολογίων; Θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση ως «ουρά» των μειώσεων που έγιναν από την 1η Νοεμβρίου στις αποδοχές όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και στις εταιρείες του δημοσίου. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι μερικές χιλιάδες Έλληνες ακόμη δεν θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται.

Δεν είναι νέο μέτρο η αύξηση των αντικειμενικών αξιών; Το ότι προαναγγέλλεται μέσα από την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού δεν σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν από τώρα εικόνα για το τι τους περιμένει. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών μπορεί να φουσκώσει το χαράτσι της ΔΕΗ ακόμη και κατά 33% σε σχέση με τα σημερινά εξωφρενικά υψηλά επίπεδα.

Δεν είναι νέο μέτρο η προαναγγελία αύξησης των εισφορών υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι οποίοι θα ενταχθούν και αυτοί στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από το νέο έτος;
Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πέσουν έξω οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2012.

Προετοιμαστείτε για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά…

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...