Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ι Σ Λ Α Ν Δ Ι Α: 3 χρόνια μετά!


Όπως ο φοίνικας αναδύεται από τις στάχτες τoυ, ετσι κανει και η Ισλανδία, ταχύτερα μαλιστα από ό, τι θα μπορούσε κανείς να προβλέψει.

Τρία χρόνια μετά την οικονομική κρίση, όπου ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε και η αξια της Ισλανδικης κορωνας μειωθηκε στο μισο, η οικονομία της Ισλανδίας ειναι σημερα και πάλι σε άνοδο, έστω και με μικρά βήματα.

H Ισλανδία χτυπηθηκε σκληρότερα από κάθε άλλη χώρα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008. Στη συνέχεια, οι τρεις τράπεζες της Ισλανδίας επαθαν αμόκ και δανειστηκαν δέκα φορές περισσότερο από ό, τι η σύνολικη οικονομία της Ισλανδίας!

Όταν η κρίση χτύπησε, οι τράπεζες χρεοκόπησαν και τις ανελαβε το κράτος. Αλλά, οπως λέει ο Υπ. Οικονομίας, Árni Páll Árnason, η Ισλανδία επέλεξε μια διαφορετική πορεία σε σχέση με άλλες προβληματικές Ευρωπαϊκές οικονομίες...

-Η μεγάλη διαφορά είναι ότι αφήσαμε τις τράπεζες να πτωχεύσουν, οι δανειστές ηταν αυτοι που έπρεπε να νιωσουν τις επιπτωσεις της κρισης. Δεν ήταν ότι το κράτος εγγυηθηκε τη συνέχιση της λειτουργίας. Αντίθετα, δημιουργήσαμε νέες τράπεζες στηριγμένες σε γερές βάσεις, λέει ο Arnason, στη Σουηδικη τηλεοραση SVT....

Μετά από δύο μαύρα χρόνια αρνητικής ανάπτυξης τώρα φαίνεται οτι η Iσλανδική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης μιλάνε τωρα για μια αύξηση της τάξης του 3%, αυτη τη χρονια και τώρα επίσης μειωνεται και η ανεργία.

Κατα πασα πιθανοτητα το σημερινό ποσοστό ανεργίας της τάξης του 5,9% υψηλό για τα Ισλανδικά πρότυπα, αλλά εξακολουθεί να είναι από τα χαμηλότερα στις Σκανδιναβικές χώρες. Και σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στατιστικα στοιχεια:

Οκτώβριος του 2008, η χρηματοπιστωτική κρίση πληττει την Ισλανδία. Τρεις μεγάλες τράπεζες η Landsbanki, η Kaupthing και η Glitnir κατέρρευσαν και τις ανελαβε το κράτος. Η ισλανδική κορόνα έπεσε σαν πέτρα.
Και το χρηματιστήριο στο Reykjavik σημείωσε θεαματική πτώση πάνω από 90%.
Σήμερα, η οικονομία της Ισλανδίας είναι έτοιμη να ξανασταθει στα ποδια της. Η ανεργία μειώνεται, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραματικά και η ιδιωτική κατανάλωση έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Στις αρχές Νοεμβρίου, η Iσλανδική Kεντρική Tράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο, καθώς η οικονομία επιταχύνθηκε εκπληκτικά γρήγορα.

ΒΝP (ΑΕΠ)

2007 + 4,9%
2008 + 1,3%
2009 - 6,8%
2010 - 4,0%
2011 + 2,6% (πρόβλεψη)

Πηγή: Στατιστικές της Ισλανδίας


Η κατάρρευση της Ισλανδικης κορωνας πίσω από την άνοδο

Παντού στην πρωτεύουσα Reykjavik τα σημάδια ότι οι τροχοί αρχίζουν να γυριζουν για την οικονομία της Ισλανδίας ειναι ορατα.


Blue Lagoon spa
Νέα καταστήματα, εστιατόρια και αρκετες νέες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού έχουν αρχισει να εμφανιζονται.

Ακόμα και τα νεόκτιστα συγκροτήματα κατοικιών στα περίχωρα του Reykjavik, τα οποία εγκαταλείφθηκαν όταν χτύπησε η κρίση, είναι τώρα στο στάδιο της ολοκλήρωσης του χτισιματος.

Η τραγική περίπτωση πτωσης της Ισλανδικής κορώνας είναι ένας λόγος που η Ισλανδια έχει καταφερει να βγει από τα χρηματιστηριακα σκοτάδια. Ενώ οι αυξήσεις των τιμών ήταν εντυπωσιακες για τα νοικοκυριά, η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία έδωσε ώθηση στις εξαγωγές τους και περισσότεροι τουρίστες από ποτέ ηρθαν στην Ισλανδια.
Αρνείται να πληρώσει τους τόκους

Αλλά όλα δεν είναι τελεια. Ακομα υπαρχουν χιλιάδες νοικοκυριά στην Ισλανδια που εχουν χρέη, τα στεγαστικά τους δάνεια έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ το σπίτι τους έχει πέσει σε αξία. Ο Gudmundur Andri Skulason ξεκίνησε μονος του μια ένωση για τα χρέη στην Ισλανδία.


-Αρνούμαι να πληρωσω τοκο στην τράπεζα, επειδή δεν μπορώ να δω το λογο να πληρώνω ένα χρέος που είναι πολύ υψηλότερο από την αξία του διαμερίσματός μου. Παλεύω με νομικό τρόπο εναντια στη τραπεζα, για να τους αναγκάσω να μειωσουν το χρέος. Καλώ όλους τους Ισλανδούς να κάνουν το ιδιο, λέει στην SVT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...