Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει την επόμενη ημέρα;


Οι παλιές ΠΑΣΟΚιές φαίνεται ότι δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα. Και το βαθύ ΠΑΣΟΚ το οποίο γνωρίζει ότι η επομένη μίας εκλογικής ήττας είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει να προετοιμάζει την επόμενη εκλογική του νίκη, φαίνεται ότι άρχισε ήδη να λειτουργεί προς αυτό τον σκοπό. Έτσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φυλλορροεί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαγωνίζονται από ό,τι φαίνεται στο ποίος θα προλάβει να αποδυθεί την ευθύνη της συμμετοχής στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κάποιοι άλλοι φροντίζουν να φτιάξουν την ...επόμενη ημέρα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας λοιπόν προχώρησε σε καθ' όλα πρόωρες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ξηλώνοντας ΟΛΟΥΣ τους αρχηγούς επιτελείων, συγκαλώντας μάλιστα εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφασή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μπεγλίτης στους αρχηγούς, αφού τους κάλεσε στο γραφείο του.
Και τι τους είπε; Ότι "Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνει κρίσεις"! Τώρα που η Ελλάδα διανύει την μεγαλύτερη κρίση της, τώρα που η Ευρώπη έχει στρέψει το βλέμμα της στην χώρα μας, τώρα που η Τουρκία βγαίνει στο Αιγαίο για ... πετρελαϊκές έρευνες.

Αυτήν ακριβώς την στιγμή θεώρησε ο κ. Μπεγλίτης την κατάλληλη για να κάνει τις κρίσεις.
Μπήκαν λοιπόν στο γραφείο του οι τέσσερις Αρχηγοί (Α/ΓΓΕΘΑ, Ι. Γιάγκος, Α/ΓΕΣ Φ. Φράγκος, Α/ΓΕΝ Δ. Ελευσινιώτης και Α/ΓΕΣ Δ.Κλόκοζας) κάθισαν στον καναπέ και με ύφος υπουργού που έχει μπροστά του θητεία ετών και όχι ωρών (το πολύ) τους είπε, σύμφωνα με πληροφορίες: "Σας ευχαριστώ για την συνεργασία, αλλά κρίνω ότι είναι ώρα να κάνω κρίσεις.

Ήθελα να τις κάνω από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία και της έντασης τις ανέβαλα. Τώρα κρίνω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και έτσι αποφάσισα να προχωρήσω σε κρίσεις και τη αντικατάστασή σας"! Έτσι αποστρατεύονται άπαντες οι Αρχηγοί.

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος κ. Μιχ. Κωσταράκος, διοικητής έως τώρα του 3ου Σώματος Στρατού. Νέος αρχηγός ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο αρχιστράτηγος κ. Κων. Ζαζιάς, διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού Αρχηγός ΓΕΑ τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος (Ι) κ. Αντ. Τσαντιράκης, έως τώρα αρχηγός τακτικής αεροπορίας.

Νέος αρχηγός ΓΕΝ τοποθετήθηκε ο υποναύαρχος κ. Κοσμάς Χρηστίδης, έως τώρα αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης (ΔΔΜΝ) του Πολεμικού Ναυτικού
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μέσα σε μία πρωτοφανή πολιτική αναταραχή η κυβέρνηση υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας και θέλει να κάνει ΚΥΣΕΑ σήμερα για να αποστρατεύσει ΟΛΟΥΣ του Αρχηγούς και να βάλει φιλοκυβερνητικούς αξιωματικούς Αρχηγούς στις Ένοπλες Δυνάμεις εν μέσω κρίσιμης κατάστασης για το Έθνος καταδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πόσο επικίνδυνη είναι.

Η κυβέρνηση για να ελέγξει τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες θεωρεί "αντικυβερνητικές" (έφτασε στο σημείο σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ζητήσει ... νομιμοφροσύνη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, στην προσπάθειά του να φτιάξει κλίμα έκτακτων κρίσεων), προχωρά σε κρίσεις εντός της ημέρας.
Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ... αντικυβερνητικοί.

Απλά μάλλον δεν ήταν ο ορισμός του κομματόσκυλου, όπως τουλάχιστον ορίζεται η λέξη από τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ίσως δεν είχαν δώσει σημάδια ολοκληρωτικής καταστροφής.
Είναι σαφές ότι αυτή η κίνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε προκειμένου οι σύντροφοι να αποφύγουν... κάποιου είδους πραξικόπημα. Άλλωστε τα πραξικοπήματα δεν γίνονται από Α/ΓΕΕΘΑ αλλά από χαμηλότερους βαθμούς, από συνταγματάρχες μέχρι λοχίες. Τα ενδεχόμενα είναι δύο και το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο που ίσως κρίνει το μέλλον της) είναι σαφές ότι πρόκειται για την... τακτοποίηση υποχρεώσεων της τελευταίας στιγμής. Η κυβέρνηση δηλαδή του ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί σε κάποιους να κάνει τις συγκεκριμένες αλλαγές. Και ο Γιώργος Παπανδρέου που ίσως ανέμενε ότι θα κέρδιζε κάποιους μήνες με το δημοψήφισμα, έδωσε εντολή να γίνουν άμεσα οι εντολές αντιμετωπίζοντας την ανταρσία των βουλευτών της.

Τώρα ήταν αυτές οι “δεσμεύσεις” έναντι των αμερικανών; ήταν έναντι άλλων; Πολύ δύσκολα θα μάθουμε. Σε μία όμως τέτοια εποχή με την Τουρκία να προκαλεί, τους Ισραηλινούς να αντιμετωπίζουν πάνω από την Κύπρο του τούρκους και γενικά την πολεμική σύγκρουση να μην αποτελεί τόσο μακρινή πιθανότητα – ασχέτως εάν δεν παίζει στην ελληνική επικαιρότητα – η τοποθέτηση συγκεκριμένων ατόμων στις θέσεις των αρχηγών των ΕΔ ίσως είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάποιους, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους.

Δυστυχώς μιλώντας με κάποιους φίλους που είναι κοντά στα στρατιωτικά τεκταινόμενα, μου είπαν ότι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους δεν είναι άλλο παρά η εποχή του '74. Όταν στρατιωτικοί που είχαν λάβει διαταγές να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν την Κύπρο, έκαναν τελικά του ... κεφαλιού τους. Ή μάλλον όχι του κεφαλιού τους, αλλά όπως κάποιοι λένε προτίμησαν να υπακούσουν σε εντολές που ερχόντουσαν από... αλλού.

Το άλλο ενδεχόμενο είναι το ΠΑΣΟΚ να θέλει απλά να υπονομεύσει την επόμενη κυβέρνηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις, με ανθρώπους οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αρνητικά διακείμενοι έναντι αυτής.

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΚΜΗ βοτανική θεραπευτική προσέγγιση

  Με σχεδόν 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι το προστατευτικό τοίχος του οργανισμού...